Vyprahlé CARNOUSTIE. Hřiště pro The Open se obléklo do hnědého kabátu

Vyprahlé CARNOUSTIE. Hřiště pro The Open se obléklo do hnědého kabátu

Symbolem letošního The Open Championship v Carnoustie je hnědá barva. V posledních dnech se totiž v souvislosti s nejstarším golfovým majorem nemluví o ničem jiném tolik jako o vyprahlém hřišti, které se vinou letního sucha ve Skotsku obléklo do hnědého kabátu. Míčky po fairwayích dokonce utíkají rychleji než na greenech.


Dějiště 147. Open na první pohled připomíná pole po sklizni. Dominuje hnědá barva, tu a tam se objeví kousíček zelené plochy, kterou představují greeny. Matka příroda zkrátka nastavila hřiště pro jeden z nejslavnějších golfových turnajů světa opět podle sebe. A to je krása linksového golfu.

Zatímco na stejném hřišti při Open 1999 hráči proklínali vysoký a šťavnatý rough, letos se s vysokými stébly budou kamarádit daleko víc. Vedle fairwayí sice nepřestala růst vysoká tráva, ale míčky rozhodně nepohlcuje, není hustá, a proto by s ní hráči neměli mít takové problémy jako před 19 lety. 

Při Open 2007 bylo hřiště pro změnu podmáčené a kvůli tomu se výrazně prodloužilo. Letos je to ale zcela jiný příběh. Naprosto opačný. Hřiště je o 19 yardů kratší než před jedenácti lety, a to kvůli nově postavené tribuně u odpaliště první jamky. Oněch 19 yardů by ale zas tak zásadní vliv na hru mít nemělo.

Co bude hru ovlivňovat daleko více, jsou betonově tvrdé fairwaye, po nichž míčky peláší klidně i 100 metrů po dopadu. I proto bude řada hráčů vytahovat na odpalištích z bagů pouze železa. Tajnou zbraní by mohla být drivovací železa. Jen vzpomeňme na Hoylake 2006, kde se Tiger Woods obešel bez driveru (zahrál pouze jeden v turnaji) a Open mu vyhrála dvojka železo.

Na jinak dlouhém skotském hřišti tak budou mít velkou šanci i kratší hráči. Brandt Snedeker, který patří k průměrně dlouhým golfistům na PGA Tour, po tréninkovém kole zveřejnil na Twitteru fotku po drivu na osmnácté jamce. Jeho odpal byl dlouhý 427 yardů!

„Takhle tvrdé hřiště na Open jsem ještě nezažil,“ kroutil hlavou nad bleskurychlými fairwayemi Snedeker.

Ještě o třicet yardů delší byl poslední vítěz Open z Carnoustie Padraig Harrington. Právě v roce 2007 na osmnáctce utopil hned dva míčky v potoce Barry Burn, letos v tréninkovém kole znovu. Ovšem šlo o drive, který skončil ve strouze před greenem.

Hřiště už si otestoval i Tiger Woods. V neděli si zahrál jen osm jamek – od jedničky do čtyřky a pak přešel na patnáctku, aby si vyzkoušel obávanou závěrečnou čtveřici jamek. Hřiště zná velmi dobře, letos si na něm zahraje v turnaji už počtvrté. Poprvé ho hrál v roce 1995 jako amatér při Scottish Open, podruhé na Open v roce 1999 a potřetí v roce 2007.

 „V tuto chvíli jsou fairwaye rychlejší než greeny,“ uvedl Woods v krátkém rozhovoru po tréninku. „Určitě ještě greeny trochu zrychlí, ale jsem si jistý, že toto bude jedno z těch Open, kdy budou fairwaye o něco rychlejší než greeny.“

Podle něj bude důležité, jak zvládne rány tvarovat. Musí počítat s nepředvídatelnými odskoky i s točícím se větrem. „Rozhodující bude, z jaké strany budou míčky dopadat na fairwaye. Mohou rolovat klidně 80, 90 až 100 yardů. Někde to bude výhoda, jinde ne. Hřiště je najednou mnohem užší, protože fairwaye jsou strašně rychlé,“ říká trojnásobný vítěz turnaje, který věří v další triumf. Při jeho vítězstvích v roce 2000 a 2006 byla hřiště totiž podobně suchá a tvrdá.

„Nehrajeme na takových hřištích moc často. Tohle je podobné jako v roce 2000 a 2006, kde jsem neviděl moc hráčů hrát dřevy, bude to o tom držet míček ve hře. Bude to zábava. Mám ještě pár dnů na to, abych si na takový golf zvyknul a ještě vypiloval pár věcí,“ dodal Woods.