Nejlepší obranou je útok. MCILROY do toho půjde naplno

Nejlepší obranou je útok. MCILROY do toho půjde naplno

Start The Open v Carnoustie se blíží. Hráči absolvují jedno tréninkové kolo za druhým, aby na poslední chvíli „nachytali“ správnou rychlost greenů, aby si vyzkoušeli hru v točícím se větru, aby zjistili, kam míče po dopadu na fairway odskakují, kde to můžou napálit a kde nikoliv. Letošní Open bude nesmírně zajímavé i z hlediska odlišné strategie hry. Bomber Rory McIlroy se netajil tím, že tvrdé a rychlé fairwaye hodlá využít k útoku.


Když se řekne US Open, vybaví se hráčům hustý a vysoký rough hned vedle fairwayí. Pro Masters jsou zase typické superrychlé greeny. PGA Championship straší délkou hřiště v kombinaci s rychlými greeny. A co The Open? To je každoročně velká neznámá. 

Jen pro představu, v Carnoustie 1999 hráče trápil vysoký a hustý rough. Na stejném hřišti o osm let později zasáhl do hry déšť, kvůli němuž se už tak dost dlouhé hřiště prodloužilo. A hráči byli rádi za každý uhraný par. Stejné hřiště hostí i letošní Open a znovu půjde o jinou zkoušku.

Míčky budou skákat po nízko střižených plochách jako po asfaltu. To umožní ranařům jako je Rory McIlroy, Dustin Johnson, Jon Rahm a dalším dosahovat po drivech vzdáleností kolem 400 metrů. A tím se mohou některé jamky stát pro tyto hráče celkem snadnou kořistí. 

„Hráči jako já a Jon, kdo dokáží poslat míček vzduchem 300 metrů, vyřadí ze hry všechny překážky,“ míní Rory McIlroy, který tuší, že dlouhé a přesné odpaly by měly v Carnoustie slavit úspěch. „Do greenu se budou hrát wedže, navíc by neměl být problém, když míček dojede až do roughu. Není tu tak nebezpečný. A to je velká výhoda,“ pokračuje vítěz The Open z roku 2014.

Stejnou strategii hodlá uplatňovat i Jon Rahm. „Hrát driverem, jak jen to půjde,“ má o svém plánu jasno Španěl.

Tiger Woods se při tréninku v Carnoustie rozpomněl na svá vystoupení na podobně vysušených fairwayích při Open v roce 2000 a 2006, která vyhrál. V Hoylake k vítězství nepotřeboval driver, vystačil si s dvojkou železem, s níž hrál tzv. stingery neboli žihadla, nízké rány s velkým doběhem. 

Tento typ rány si nacvičoval i v prvních cvičných kolech s novým drivovacím železem v bagu od TaylorMade. Je tedy velmi pravděpodobné, že Woods zvolí konzervativnější strategii než jeho mladší konkurenti. 

Která strategie bude v neděli odpoledne tou vítěznou?