FLEETWOOD je největším favoritem před víkendem THE OPEN

FLEETWOOD je největším favoritem před víkendem THE OPEN

Carnoustie zná jako málokdo, je držitelem rekordu hřiště 63 ran a umí hrát stejně dobře i v chladném, větrném počasí. Proto je Tommy Fleetwood před víkendovými koly The Open považován za největšího favorita na zisk Klaretového džbánu. V pátek zahrál nejnižší kolo dne za 65 ran a posunul se výsledkovou listinou o 47 míst na dělenou třetí příčku.


Loni na podzim vystřihnul na Carnoustie během Alfred Dunhill Links Championship 63 ran (-9) při paru hřiště 72. Pro The Open má Carnoustie par 71, neboť z pětiparové dvanáctky se stal par 4. Ve studeném a deštivém odpoledni i tak zahrál 65 ran a jasně se přihlásil do boje o titul.

„Není to sice rekord hřiště, ale stejně je to docela dobré,“ uvedl Fleetwood, který ztrácí před sobotním kolem na vedoucí americkou dvojici Kevin Kisner, Zach Johnson jedinou ránu. „O šesti pod par se mi ani nesnilo, když jsem vyšel ven. Takže je to asi známka toho, jak dobré to kolo bylo,“ řekl Fleetwood. Ve druhém kole se nedopustil žádné ztráty a připsal hned šest birdie.

Ve hře o titul je ale mnohem víc hráčů. Leaderboard je nesmírně vyrovnaný, žádný z hráčů neulétl hluboko pod par, a tak mají šanci zaútočit na čelo i hráči momentálně hodně vzdálení od lídrů. O víkendu má navíc v Carnoustie hodně foukat vítr, a to by mohlo s pořadím slušně zamíchat.

Pozor na McIlroye a Spietha

Mezi žhavými favority na vítězství jsou v tuto chvíli také Rory McIlroy a Jordan Spieth. Severní Ir navzdory nepřesným odpalům z týčka spolehlivě zasahuje greeny a vytváří si dostatek šancí na skórování. V obou kolech zahrál dvě rány pod par a klidně mohl být pod parem ještě hlouběji.

Jeho taktika nepárat se s tím, hrát agresivně, zatím přináší ovoce. Po Masters, kde mu znovu těsně uteklo zelené sako, nepřemýšlí, co by kdyby. Stanoví si strategii a té bezmezně věří. „I když se mi zrovna nedaří, ujišťuji se v tom, že to co dělám, je správné,“ prozradil McIlroy. Sebedůvěra ho posouvá dále. I přes řadu nevyužitých šancí na něm není vidět žádná frustrace, je si vědom toho, že hraje dobře a od lídrů není daleko.

Foto: Profimedia

Velkou šanci obhájit loňské vítězství na The Open má stále Jordan Spieth. Ve čtvrtek ještě jeho kolo znehodnotila závěrečná čtveřice jamek, na níž zahrál Američan čtyři rány nad par. V pátek se podobné ztrátě vyhnul, zahrál 67 ran a ztrácí jen tři rány.

„Spíš mě ten včerejší závěr nakopnul,“ řekl Spieth. Stejně jako McIlroy není přesný při hře z odpaliště, ale železa ho drží ve hře a když mu funguje putter, je hrozbou na každém turnaji. „Vím, že můj švih není ani zdaleka na takové úrovni jako loni v Birkdale, ale postupně se zlepšuje. Krátká hra je v pořádku,“ podotknul loňský šampion nejstaršího golfového majoru. 

Woods se udržel ve hře 

Foto: Profimedia

Tiger Woods má za sebou dvě kola v paru. Celkem klidně prošel cutem do finále, ale stále jeho hře něco chybí. Do turnaje vstoupil ve čtvrtek skvěle, ale postupně trochu ztrácel lehkost a vydřel výsledek v paru. O den později se pral s hřištěm ještě víc.

V dešti hřiště přeci jen změklo, a Woods byl nucen hrát z odpaliště několikrát driverem. A to je hůl, při které jeho fanoušci trnou, když ji vezme do ruky. V pátek bylo vidět proč. Několikrát se dostal do nepříjemné pozice v roughu, odkud měl těžkou pozici pro přihrávku.

A když už se mu alespoň železy podařilo trefit fairway, skončil jeho approach vedle greenu. Anebo neproměnil putt.

Woods sice zahrál během kola čtyři birdie, ale také čtyřikrát chyboval. Jeho hra zdaleka není precizní, přesto má před víkendem stále velmi dobrou šanci na titul. Ztrácí jen šest ran. Jestli ale chce v neděli reálně bojovat o čtvrtý Claret jug, musí hru zpřesnit a proměnit více puttů.

„Včera jsem hrál o něco lépe, dnes to nebylo moc dobré. Ale aspoň jsem zahrál konečně birdie na pětiparu,“ řekl s ironickým úsměvem Woods. 

Konec pro světovou jedničku i dvojku

The Open v Carnoustie skončilo po dvou kolech pro světovou jedničku Dustina Johnsona i dvojku Justina Thomase. DJ neprošel cutem o tři rány se skóre +6, Thomasovi utekl víkend o jednu ránu. Nepokračují ani další velká jména: Sergio García, Hideki Matsuyama, Martin Kaymer, Jon Rahm, Bubba Watson, Padraig Harrington, Ian Poulter, Brandt Snedeker. 

LEADERBOARD