FRANCESCO MOLINARI: 12 zajímavostí o šampiónovi The Open

FRANCESCO MOLINARI: 12 zajímavostí o šampiónovi The Open

„Jsi jedním z nás, ode dneška jsi legendou. Blahopřejeme.“ Italský fotbalový klub Inter Milán, jehož je Francesco Molinari velkým fanouškem, byl v neděli jedním z prvních gratulantů novopečeného šampiona The Open Championship v Carnoustie. Pětatřicetiletý Ital způsobil svým vítězstvím na golfovém majoru poprask nejen ve své rodné zemi. Kdo je ten Ital, který vyhrál slavný turnaj, ptají se nejen golfová média po celém světě.


Než Francesco Molinari políbil v neděli Claret jug, vědělo se o italském golfu pramálo. Že je Itálie vděčnou golfovou destinací s mnoha krásnými hřišti a že Constantino Rocca je nejúspěšnějším italským golfistou, který v roce 1995 málem vyhrál jako první Ital The Open v St. Andrews.

Bratři Molinariové sice rozvířili debatu o italském golfu, když se v roce 2010 v Celtic Manor stali součástí evropského týmu v Ryder Cupu a stali se tak první bratrskou dvojicí po 47 letech, která hrála Ryder Cup, ale pak se zase po Italech tak trochu slehla zem.

Až do letošního The Open. Francesco Molinari dokázal v Carnoustie něco, co se jinému Italovi nikdy nepovedlo – vyhrát golfový major, vyhrát ten nejstarší ze všech majorů. Za svými zády nechal hvězdná jména jako je Tiger Woods, Rory McIlroy nebo Jordan Spieth. A dokončil dílo, které před 23 lety rozpracoval jeho krajan Rocca.

Překonal ho už i v počtu vítězství na European Tour. Rocca vyhrál pět turnajů, Molinari má na svém kontě už o jeden více. To ale není zdaleka jediná zajímavá informace, která se s vzrůstem malým, ale golfovými schopnostmi velkým Italem, pojí.

Golfové začátky

Bratři Molinariové se naučili hrát golf od svých prarodičů a tatínka Paola, který je zubařem. Pocházejí z Turína a jejich domovským klubem je Circolo Golf Torino.

Přezdívka Dodo

Staršímu bratrovi Edoardovi se přezdívá Dodo. Je to zkrácenina jména a vznikla tak, že mladší z bratrů Francesco nemohl jeho celé jméno vyslovit, když byl malý. A tak mu prostě říkal Dodo.

Osobní život

Francesco Molinari žije s manželkou Valentinou, kterou si vzal v roce 2007 a mají spolu dvě děti – syna Tommasa a dceru Emmu. Žijí v Londýně.

Fotbal

Je velkým fotbalovým fanouškem. Ale přestože pochází z Turína, fandí Interu Milán. Jeho bratr Edoardo je fanouškem Juventusu Turín. Na ostrovech fandí Francesco West Hamu United od dob, kdy klub trénoval italský trenér Gianfranco Zola.

Olympijské hry

Na zimních olympijských hrách v Turíně v roce 2006 nesl pochodeň k zahájení her. Je vášnivým lyžařem a snowboardistou.

Caddie

V roce 2006 nesl bag svému bratrovi na Masters. Vsadili se o to, kdo si jako první zahraje v Augustě, ten bude mít jako kedíka svého bratra. Tuhle sázku vyhrál Edoardo. A světe div se, Edoardo hrál v jednom flightu s Tigerem Woodsem.

Nenaplněné ambice

Když starší bratr Edoardo vyhrál v roce prestižní turnaj US Amateur v Merionu, čímž se stal prvním Evropanem od roku 1911, který šampionát ovládl, vkládaly se právě do Edoarda velké naděje. I kvůli častým zraněním ale zůstal spíš ve stínu svého bratra.  

Ryder Cup

Kromě již zmíněného Ryder Cupu 2010, v němž nastoupili oba bratři, hrál Francesco ještě v Ryder Cupu 2012 v Medinah. Tam získal půl bod za remízu v singlech proti Tigeru Woodsovi. Dva roky předtím s Woodsem prohrál 4&3. Nic to ale nezměnilo na to, že Evropa v obou případech vyhrála. 

Evropská trojka

Aktuálně je Francesco Molinari třetím nejlepším Evropanem na světě podle světového žebříčku OWGR. Patří mu šesté místo. Zároveň je lídrem v pořadí evropského týmu pro Ryder Cup 2018 ve Francii.

Tři tituly

Letos vyhrál už třikrát. Vyhrál oba největší turnaje European Tour – vlajkovou loď BMW PGA Championship ve Wentworthu a The Open. Nedávno vyhrál také svůj první turnaj na PGA Tour, když ovládl turnaj Tigera Woodse Quicken Loans National.

Handicap +4

K profesionálům přestoupil v roce 2004 s handicapem +4.