Váňová se kvalifikovala na British Open, major si zahrají dvě Češky

Váňová se kvalifikovala na British Open, major si zahrají dvě Češky

Skvělá zpráva dorazila z Anglie. Šideri Váňová se v pondělní kvalifikaci v St Annes Old Golf Links probojovala do turnaje Ricoh Women’s British Open. Po Kláře Spilkové bude tak druhou českou hráčkou, která se zúčastní letošního majoru.


Váňová musela na cestě za svou první účastí na turnaji kategorie major podstoupit hned dvě kvalifikační kola. První (předkvalifikace) se uskutečnila 16. července na hřišti Hankley Common, kde se Češka umístila v první dvacítce pořadí z celkového počtu 96 hráček. Se skóre +1 (73) postoupila do finálového kola přesně na ránu.

Postup do závěrečné části kvalifikace si přitom zajistila za pět minut dvanáct, když na posledních dvou jamkách zahrála dvě birdie. „Taky jsem byla v předkvalifikaci daleko nervóznější než v té finálové,“ řekla Váňová.

Finále se uskutečnilao v pondělí 30. července na hřišti St Annes Old Links a zúčastnilo se ho 120 hráček. Odměna v podobě karty na British Open ale čekala jen na nejlepších sedmnáct hráček.

Váňové se kolo povedlo, zahrála 69 ran (-3) a zařadila se na dělené jedenácté místo. Ale protože na této pozici spolu s ní sedělo ještě dalších jedenáct hráček a k dispozici bylo jen sedm karet, musela Češka do play-off.

V něm se střetlo oněch 12 hráček, které byly rozdělené do dvou flightů po šesti. Váňová se mimochodem v rozstřelu potkala s hvězdnou Paulou Creamer. A nakonec svou slavnější kolegyni porazila, neboť jí stačilo uhrát dvakrát par. A protože jejích šest soupeřek zahrálo v průběhu dvou jamek alespoň jedno bogey, mohla se radovat.

„Už se na British Open moc těším,“ řekla Šideri Váňová, pro kterou bude dámské British Open prvním majorem v životě. Česko tak bude mít na turnaji hned dvojí zastoupení. Jistotu startu má už dlouho i Klára Spilková.

„Je to pro mě obrovská satisfakce hlavně pro mého trenéra Andyho, tenhle turnaj věnuju jemu,“ připomněla zkušenost anglického trenéra, který se v minulosti zúčastnil mužského The Open. „Tam ukončil svou hráčskou kariéru. A já mu teď chci tady vrátit to, jak moc zkušeností mi předává a jak se mi věnuje,“ vysvětluje Váňová.

Česká profesionálka hrála dle svých slov ve finálové kvalifikaci poklidný golf. Klid se jí do rukou vrátil zvláště potom, co se jí vrátily hole, které jí byly odcizeny v červnu z uzamčené garáže. „Hned, jak jsem ty hole viděla, skočila jsem po nich. Zvlášť trojka dřevo a putter jsou srdeční záležitostí. Hrála jsem sice s velmi podobnými holemi, ale stejně to nebylo ono. Díky nim jsem zase získala pohodu do své hry,“ prozradila Váňová.

Ta si musela na play-off počkat. Kolo dohrála po druhé hodině odpoledne, do rozstřelu však nastoupila až ve čtvrt na osm večer. „Ustlala jsem si v klubovně na židlích a asi na tři čtvrtě hodiny jsem si zdřímla. V té zimě, která tu je, je člověk unavenější. Pak jsem ale šla samozřejmě trénovat, jak jsem zvyklá a delší čas jsem strávila na puttingu,“ uvedla svůj program v mezihře. 

V play-off se utkala netradičně hned s pěti hráčkami v jednom flightu. Druhá skupina se šesti hráčkami už byla na první jamce play-off. „Vtipné to bylo především na greenech, kde jsme neustále přeskakovaly dráhy puttů, jinak to bylo ale v pohodě,“ popisovala dění v rozehrávce.

Váňovou čeká první start na Ricoh Women’s British Open v Royal Lytham & St Annes v Anglii. Major začíná 2. srpna, finálové kolo je na programu 5. srpna. A jaký bude recept na úspěch na linksovém hřišti? „Vyhýbat se bunkerům. Každá písečná překážka znamená v podstatě ztrátu rány. Můj kouč říká, že je to vlastně něco jako vodní překážka. Do ní se prostě nechcete za žádnou cenu dostat. Bunkery mají vysoké hrany, dostat se z nich není snadné,“ dodává Váňová.

 

Výsledky

Předkvalifikace Ricoh Women’s British Open (Hankley Common) - 16. 7. 2018

T20. Šideri Váňová +1 (73) – postup do finálové kvalifikace

Finálová kvalifikace Ricoh Women’s British Open (St Annes Old Links) - 30. 7. 2018

T11. Šideri Váňová -3 (69)

Play-off

Postup po druhé jamce rozehrávky po dvou parech