Jak se mění 50 let stará tradice

PGA TOUR
Jak se mění 50 let stará tradice

Desátého července letošního roku vydala PGA Tour – největší světový golfový profesionální okruh – tiskovou zprávu, v níž prozradila svůj turnajový kalendář na nadcházející sezonu 2018-2019. Změny jsou v něm velké, avšak nikoli překvapivé, protože jejich základ byl již oznámen před rokem. Oficiální text konstatující základní fakta samozřejmě převzala všechna golfová médiia po celém světě, včetně českých. Jelikož však jde o zásadní průlom tradice ve světovém golfu po rovných 50 letech, stojí za to podívat se na celou problematiku detailněji a v souvislostech. 


S DANIELEM TRHONĚM

Kdy to celé začalo?

O změnách po dlouhá léta ustálených termínů major turnajů se začalo diskutovat už někdy v roce 2013. Spouštěčem těchto diskusí byl především blížící se termín prvního olympijského golfového turnaje po více než 100 letech. Termín olympijských her v brazilském Rio de Janeiro v roce 2016 totiž zasahoval do tradičního termínu posledního majoru v roce PGA Championship, který byl po mnoho let pořádán druhý týden v srpnu.

V turnajovém kalendáři roku 2016 tak kvůli olympiádě vznikl pěkný guláš, který odnesl především PGA Championship svým ad-hoc přesunem pro tento rok na poslední týden v červenci. Ostatně potvrdilo to trochu dlouhodobou pověst tohoto turnaje jako jakéhosi otloukánka mezi ostatními majory včetně jeho nejnižší prestiže mezi hráči i veřejností a vyburcovalo to pořádající funkcionáře k nějaké akci. Nicméně kvůli olympijskému turnaji bylo třeba proházet termíny i několika dalších „běžných“ turnajů na PGA Tour.

Když si představitelé PGA of America, pořadatele PGA Championship, a také vedoucí funkcionáři PGA Tour uvědomili, že složité dohadovací martýrium se sponzory turnajů a mnoha dalšími aktéry je čeká každé čtyři roky, rozhodli se raději k preventivní akci.

Osmého srpna 2017 pak na společné tiskové konferenci oznámili Jay Monahan, komisionář PGA Tour a Pete Bevacqua, ředitel (CEO) PGA of America zásadní změny v termínovém kalendáři. Od roku 2019 se major PGA Championship přesune ze srpna na květen a turnaj označovaný jako vlajková loď PGA Tour – THE PLAYERS Championship mu pak de facto uvolní místo a posune se z května na březen.

Současná tradice

Od roku 1969 až do letošního roku platila ustálená časová posloupnost major turnajů – jako první v sezoně Masters Tournament v dubnu, poté za dva měsíce U.S. Open v červnu, následován britským The Open Championship v červenci a poté posledním v řadě PGA Championship v srpnu.

Tato sekvence majorů zaznamenala za celé tyto dlouhé roky pouze dvě výjimky. První byla v roce 1971, kdy se hrál mimořádně PGA Championship na Floridě již v únoru, protože v srpnovém termínu by to kvůli počasí nebylo možné. Vítězem tohoto turnaje se stal Jack Nicklaus. Druhou pak byl již dříve zmíněný posun stejného turnaje kvůli olympiádě v roce 2016.

Před rokem 1969 se termíny PGA Championship měnily občas jak na běžícícím pásu. Za svou více než stoletou existenci se tento turnaj konal již ve všech měsících roce, kromě ledna, března a dubna. Například jeho první ročník byl pořádán v roce 1916 v New Yorku v první polovině října. V květnovém termínu se PGA Championship naposledy odehrál v roce 1949 ve Virginii, když zvítězil legendární Sam Snead.

Pro zajímavost můžeme uvést, že další tři major turnaje si svůj současný termín drží již neuvěřitelně dlouhé roky beze změny. Masters Tournament se koná v dubnovém termínu již od svého druhého ročníku v roce 1935. U.S. Open se pořádá v červnu nepřetržitě už od roku 1932 a The Open Championship v červenci od roku 1937. Nešlo sice úplně vždy o stejný týden v roce, nicméně posun o jeden dva týdny dopředu či dozadu v rámci stejného měsíce není třeba rozpitvávat.

Pro THE PLAYERS Championship nebude nový březnový termín od roku 2019 žádnou velkou novinkou, ale naopak spíše návratem k dřívější tradici. V této části roku totiž tento turnaj probíhal již mezi roky 1976 až 2006. V květnu se začal pořádat až od roku 2007.

Kalendář PGA Tour 2018-2019

Kromě zmiňovaných nových termínů turnajů PGA Championship a THE PLAYERS Championship nastane nejvýznamnější změna v termínovém kalendáři PGA Tour pro příští sezonu v jejím vyvrcholení.

Až do letošního roku se finálová série pod názvem FedExCup skládala ze čtyřech turnajů a končila až ve třetím týdnu měsíce září. Šéf PGA Tour Jay Monahan si však chytře řekl, že když už se kalendář radikálně mění kvůli PGA Championship a THE PLAYERS Championship, mohl by se současně vylepšit také FedExCup.

Ten má doposud dva hlavní problémy. Jednak je série turnajů, navíc uvnitř nich s týdenní přestávkou, pro špičkové světové hráče příliš dlouhá a mnoho z nich alespoň jeden z turnajů stejně vynechává. Druhým problémem je kolize s mimořádně populární ligou amerického fotbalu NFL, která po několikaměsíční přestávce začíná vždy na začátku září a odebírá finále PGA Tour diváckou sledovanost a tím i příjmy.   

V sezoně 2018-2019, která začne na začátku října letošního roku, tak už bude mít FedExCup pouze tři turnaje, které budou následovat za sebou a ukončí sezonu americké profesionální série už třetí týden v srpnu 2019. Dojde tak ke zkrácení dosavadní sezony přesně o měsíc. Měly by se tím vyřešit dva výše uvedené problémy.

Oproti letošní sezoně PGA Tour dojde také ke snížení celkového počtu turnajů ze 48 na 46. Dva „zrušené“ turnaje by se však měly do kalendáře tour vrátit hned na začátku následující sezony 2019-2020, tj. na podzim 2019. K tomu je nutné poznamenat, že na podzim PGA Tour nasazuje „druholigové“ turnaje, protože především v říjnu probíhají v USA všechny čtyři nejpopulárnější sportovní soutěže, kterým golf těžko konkuruje – NFL (americký fotbal), MLB (baseball), NBA (basketball) a NHL (lední hokej).

V následující tabulce je možné vidět porovnání změn turnajů mezi příští sezonou (2018-2019) a letošní sezonou (2017-2018):  

Nové turnaje (3)

Zrušené turnaje (5)

·       Puerto Rico Open (vrátí se do kalendáře po roční přestávce)

·       Rocket Mortgage Classic

·      3M Open (doposud to je turnaj na seniorské sérii PGA TOUR Champions)

·       Houston Open (měl by se vrátit do kalendáře v sezoně 2019-2020)

·       Quicken Loans National

·       A Military Tribute at The Greenbrier (měl by se vrátit do kalendáře v sezoně 2019-2020)

·       World Golf Championships-Bridgestone Invitational

·       Dell Technologies Championship (do letoška byl turnaj součást FedExCup)

 

Vzhledem k novému termínovému rozložení největších turnajů bude mít od příštího roku sezona americké série od března až do srpna každý měsíc minimálně jeden vrcholný turnaj. A právě těchto šest měsíců tvoří páteř kolosálního businessu zvaného PGA Tour. To ostatně demonstruje další tabulka:

Měsíc

Hlavní turnaj

Březen 2019

THE PLAYERS Championship (vlajková loď série)

Duben 2019

Masters Tournament (major)

Květen 2019

PGA Championship (major)

Červen 2019

U.S. Open (major)

Červenec 2019

The Open Championship (major)

Srpen 2019

TOUR Championship (finálový turnaj třídílné série FedExCup)

 

Co na to European Tour?

Přestože se nový termínový kalendář PGA Tour už cca rok dal alespoň v základních rysech odhadnout, výkonný ředitel konkurenční European Tour Keith Pelley po jeho ohlášení může teprve až nyní dotáhnout kalendář turnajů svého okruhu pro rok 2019 do finální podoby. Jelikož konkurenční pozice evropské tour je ve srovnání s americkou sérií slabší, musí European Tour reagovat až jako druhá v řadě a částečně se přizpůsobit.

Pro Pelleyho je především klíčové neoslabit sérii osmi dosavadních prémiových turnajů pod názvem Rolex Series, se kterou jako převratnou novinkou přišel teprve v roce 2017. Jde totiž o koncept klíčových turnajů, na kterých stojí konkurenceschopnost a perspektiva European Tour v boji s PGA Tour o účast špičkových světových hráčů přitahujících sponzory a business. Drtivá většina ostatních turnajů na evropské sérii pak v současné době spíše vyplňuje kalendář, přitahuje hráče „druhého“ sledu a dopad na jejich případné termíny tak není příliš zajímavý. 

Oficiální informace z European Tour nejsou v současné době známy a je zatím možné pouze odhadovat dopady do jejího kalendáře na rok 2019, především co se týče klíčových turnajů Rolex Series. Ty se v letošním roce soustřeďovaly do třech skupinek turnajů následujících po sobě a tak tomu pravděpodobně i zůstane. Důvod je pragmatický – hráči evropské špičky hrají dnes primárně v Americe, kde se pořádá většina nejlépe dotovaných turnajů ve světě a kde mají závazek odehrát minimálně 15 turnajů za rok. Do Evropy si tak mohou odskočit pouze občas, avšak nikoli každý měsíc.

Šesti turnajů Rolex Series se nová struktura kalendáře PGA Tour možná vůbec nedotkne. Open de France, Irish Open a Scottish Open jsou již dnes zařazeny do období, kdy se světová špička po červnovém U.S. Open přesouvá do Evropy a na těchto třech turnajích ladí formu před jediným majorem mimo americký kontinent The Open Championship. Naopak poslední tři turnaje v evropské sezoně -  Turkish Airlines Open, Nedbank Golf Challenge a DP World Tour Championship, Dubai se odehrávají v měsíci listopadu, kdy na PGA Tour probíhají pouze relativně „druholigové“ turnaje.

Keith Pelley však bude muset vyřešit zásadní problém, co udělat s termínem tradičního turnaje European Tour označovaným jako vlajková loď – BMW PGA Championship, odehrávajícím se v jeho sídle v anglickém Wentworthu, a také Italian Open. Právě v jejich případě totiž nastane velká kolize s novým kalendářem PGA Tour. Pokud by se tyto dva turnaje měly uskutečnit ve stávajících termínech na přelomu května a června, tak by mohly tvrdě narazit. Jelikož od roku 2019 by se termínově trefily mezi dva americké majory – květnový PGA Championship a červnový U.S. Open, do Evropy by na tyto dva turnaje přes oceán pravděpodobně příliš špičkových světových hráčů nepřijelo.

Jak již bylo uvedeno dříve, tak od března do srpna se bude světový golf – až na výjimku kolem The Open Championship – odehrávat naprosto dominantně v USA a tím pádem nebude příliš praktické BMW PGA Championship a Italian Open „cpát“ do tohoto období. Z hlediska klimatických podmínek má přitom italský turnaj v rámci odbobí uvnitř roku docela velkou variabilitu, nicméně anglický turnaj už je v tomto aspektu poměrně omezen ideálně na periodu mezi květnem až září.

Jelikož však PGA Tour uvolnila v podstatě celé září kromě posledního týdne věnovanému Ryder Cupu či Presidents Cupu, jako logické řešení se nabízí přesunutí těchto dvou turnajů Rolex Series do tohoto měsíce. I v tomto případě by šlo o obrovský zásah do dosavadní tradice. BMW PGA Championship se v dosavadním termínu – v poslední dekádě května - pořádá již od roku 1975, tj. více než 40 let.    

Jak tento rébus Pelley a jeho manažerský tým nakonec skutečně vyřeší, je zatím záhadou a odpověď dostaneme asi až za pár týdnů při představování kalendáře evropského okruhu na rok 2019.    

Závěrem?

Nic netrvá věčně a prakticky v ničem dnes neexistují tabu. Žijeme v převratné době, kdy se všechno mění doslova před našima očima. Z tohoto pohledu zásadní překopání kalendáře hlavních turnajů světového golfu není až tak překvapivé, přestože dosavadní konstelace vydržela neuvěřitelných 50 let.

S určitou dávkou humoru můžeme na závěr konstatovat, že po velkém úsilí a s vyplazeným jazykem šéfové světového golfu ani novým kalendářem na rok 2019 nevyřešili problém na příliš dlouho. Už v roce 2020 budou muset do seznamu turnajů silou vůle ještě nacpat olympijský turnaj v japonském Tokyu. Naštěstí se mužský olympijský turnaj odehraje ve dnech 30.7. až 2.8., tj. mezi The Open Championship a začátkem FedExCup. Takže se jim, doufejme, celý koncept „2019“ o rok později nerozpadne jako domeček z karet a nebudou ho muset skládat zase odznovu.

Držme tedy kapitánům světového profesionálního golfu - pánům Monahanovi, Pelleymu a dalším v této bohulibé činnosti palce!