Ženské British Open začíná pro Spilkovou a Váňovou

Ženské British Open začíná pro Spilkovou a Váňovou

Čtvrtý ženský major letošního roku začne ve čtvrtek 2. srpna i pro dvě české profesionálky. Klára Spilková měla účast na Ricoh Women’s British Open v Royal Lytham & St Annes už dlouho jistou, v pondělí ji po úspěšné kvalifikaci doplnila i Šideri Váňová.


Zatímco Spilková se ve startovní listině jednoho ze dvou evropských ženských majorů objevila na základě svého aktuálního postavení v žebříčku Ladies European Tour, ve kterém jí patří páté místo, Váňová musela o start na prestižním turnaji bojovat ještě v pondělní finálové kvalifikaci. 

Zvládla ji skvěle. V jednodenním finále zahrála 69 (-3) hřiště St Annes Old Golf Links a umístila se na děleném jedenáctém místě spolu s dalšími jedenácti hráčkami. Z kvalifikace ale mohlo postoupit dohromady jen 17 hráček, a tak musela Váňová ještě do play-off.

Po dvou jamkách prodloužení a dvou zahraných parech už mohla slavit. „Už se na British Open moc těším. Tenhle turnaj věnuji i svému kouči Andymu (Andrew Malley), který na British Open ukončil hráčskou kariéru,“ řekla pro web golfdigest.cz Váňová.

Česká profesionálka, která si loni vybojovala kartu na Ladies European Tour, se až letos poprvé seznámila s golfem na britských ostrovech. Women’s British Open si zahraje poprvé v kariéře. 

„Základem úspěchu bude vyhýbat se bunkerům. Mají dost vysoké hrany, dostat se z nich není snadné. Každá písečná překážka znamená v podstatě ztrátu rány, je to něco jako vodní překážka,“ míní Váňová. 

Obě české golfistky čekají minimálně dvě kola, po nich se rozhodne, kdo z celkového počtu 144 hráček projde cutem do víkendových kol. Ve startovní listině turnaje figuruje 19 z 20 nejlepších hráček světového pořadí. Mezi všemi hráčkami je 21 major šampiónek.

Dvaačtyřicátý ročník ženského British Open se hraje v Royal Lytham & St Annes. Všechny flighty startují z jamky č. 1, jak je na British Open zvykem. Šideri Váňová vstoupí do turnaje ve čtvrtek v 9:20 (10:20 SELČ), Klára Spilková o dvě hodiny později v 11:21 (12:21 SELČ).

Startovní listina