TIGER ve svém revíru: uloví ve Firestonu deváté vítězství?

Tiger Woods
TIGER ve svém revíru: uloví ve Firestonu deváté vítězství?

Vyhrál tu už osmkrát. Vydělal tu 11 milionů dolarů a jen třikrát z 15 startů se mu nepovedlo skončit v top 10. Bilance Tigera Woodse ve Firestonu, kde se každoročně konal turnaj Bridgestone Invitational ze série WGC, je úchvatná. Teď bude mít bývalý král golfu poslední možnost ulovit na tomto místě devátou kořist. V příštím roce se totiž podnik přestěhuje do Memphisu.


„Vždycky to byla jedna z mých nejoblíbenějších zastávek na Tour, je škoda se turnaj stěhuje,“ uvedl Woods ve středu na tiskové konferenci. Jeho lítost je oprávněná. Vždyť právě tady mnohokrát naprosto dominoval. Naposledy před pěti lety, kdy vyhrál o sedm ran.

Vítězství z roku 2013 je také jeho posledním triumfem. Od té doby si procházel skutečným peklem. Od bolestí zad a následnými operacemi přes herní výpadky s tím spojené až po nepochopitelné excesy v osobním životě. Tohle vše je ale naštěstí snad už za Woodsem. 

V letošní sezoně se naplno vrátil k turnajovému golfu a zdaleka není jen do počtu, jak si mnozí před návratem mysleli. Několikrát byl blízko vítězství. Před dvěma týdny dokonce útočil na patnáctý major na The Open. 

„Dostal jsem se do skvělé pozice. V jednu chvíli jsem dokonce sám vedl. Musel jsem se tomu smát, protože novináři byli skeptičtí z mého herního plánu. Jenže právě tenhle plán mě dostal do vedení v turnaji,“ vracel se k majoru v Carnoustie. 

Na The Open skončil Woods dělený šestý, čímž se na místečko přesně dostal do první padesátky světového pořadí. Na mnoha jiných turnajích se Woods nemusel o svou účast jako bývalý vítěz obávat, jenže na turnajích WGC je všechno jinak. Ani osminásobný šampion tu do poslední chvíle neměl start jistý. Nakonec se kvalifikoval na základě postavení ve světovém žebříčku, kde mu patří právě poslední postupové místo.

„Věděl jsem, že se potřebuju dostat do padesátého místa, abych si tenhle turnaj mohl zahrát. Byl to můj cíl,“ přiznala ve středu bývalá jednička. „Doufal jsem, že budu hrát dostatečně dlouho na to, abych si tuhle šanci vytvořil, ale zároveň jsem hrál docela dobře. Ještě v prosinci jsem byl kolem 1200. místa na světě a během necelého roku jsem se dostal na padesáté. To je podle mě velký úspěch,“ míní Woods. 

Tiger Woods si zahrál v tréninkovém kole s Philem Mickelsonem (Foto: Profimedia)

Americký golfista bude usilovat o devátou trofej z turnaje ve Firestonu. Ve čtyřech případech z osmi triumfů vyhrál drtivě. Kromě roku 2013 také v letech 2009 (o 4 rány), 2007 (o 8 ran) a 2000 (o 11 ran). 

„Vyhrál jsem tu různými způsoby. Nejlépe jsem tu hrál asi v roce 2000. V tom roce jsem hrál skvěle a tady zahrál 21 pod par. Vzpomínám si, jak jsme s Halem (Sutttonem) utíkali, abychom stihli závěr před soumrakem a nemuseli se kvůli jedné jamce vracet na hřiště ještě v pondělí,“ vybavil si Woods, kterému fanoušci toho dne na závěrečné jamce svítili u greenu zapalovači.

 „Mám zkrátka na tenhle turnaj skvělé vzpomínky," uzavírá Tiger Woods, který odstartuje svůj hon za devátým titulem z WGC Bridgestone ve čtvrtek v 10:20 (16:20 SELČ) ve dvojici s Jasonem Dayem.

Bývalí i současní rivalové Phil Mickelson a Tiger Woods (Foto: Profimedia)