Woods dal sbohem Firestonu. A teď míří na PGA Championship

Tiger Woods
Woods dal sbohem Firestonu. A teď míří na PGA Championship

Sága jménem Firestone pro Tigera Woodse skončila. Minimálně na dalších osm let. Osminásobný vítěz turnaje WGC Bridgestone se s legendárním hřištěm rozloučil berdíkem na poslední jamce v neděli v 15.12 východoamerického času, pozvedl putter a dočkal se mohutného potlesku davu diváků napáskovaného o osmnáctého greenu.


„Díky, Tigere!“ ozývalo se z tribun. Fanoušci nezapomněli, co tu Woods v minulosti dokázal, a přestože mu derniéra nevyšla podle představ, jeho výkon náležitě ocenili. Šampión z let 1999, 2000, 2001, 2005, 2006, 2007, 2009 a 2013 po proměněném puttu do birdie na poslední jamce, pozvednul putter a zatnul pěst jako poděkování za osm titulů, které tu posbíral.

Na devátý triumf si dělal zálusk letos. A zkraje to vůbec nebyly nereálné ambice. Woods vstupoval do turnaje povzbuzený šestým místem na The Open, a i když už zpočátku měl ve své hře rezervy, dotlačil úvodní kolo ke čtyřem ranám pod par. 

I po druhém kole za 68 ran (-2) držel naději, jenže ve třetím kole o šanci bojovat o poslední skalp na PGA Tour ve Firestonu přišel. Nešlo mu vůbec nic a jen silou vůle uhrál 73. V neděli si proto dal jasný úkol: hrát agresivně a správně se naladit před blížícím se PGA Championship. 

Zahrál sice šest birdie, ale přemíra agresivity mu kolikrát i uškodila. Na druhé devítce zahrál jediný par, kromě třech birdie také tři bogey a dvě double bogey.

„Chtěl jsem hrát agresivně, jak jen to půjde. Útočil jsem všude. Mohlo z toho být klidně 62 nebo 63, ale také kolo přes 70 ran. Byl jsem daleko od lídra, cílem bylo pokusit se dostat do top 10. Někdy to vyjde, ale tentokrát ne,“ uvedl Woods. 

Tiger Woods se rozloučil s hřištěm Firestone berdíkem na poslední jamce WGC Bridgestone (Foto: Profimedia)

Úplná konečná to ale ve Firestonu přeci jen nebyla. Za osm let bude mít Tiger Woods možnost zahrát si ho v turnaji znovu. Bude mu totiž padesát let a tím pádem dostane povolenku na turnaje seniorské PGA Tour Champions. A právě tato série stěhuje od příštího roku turnaj The Senior Players Championship na hřiště Firestone. 

K tomu má ale Woods ještě poměrně daleko. Zatím se soustředí na přítomnost. Po The Open si bývala světová jednička vzala volno a strávila dovolenou se svou rodinou ve Švýcarsku. Po týdnu, kdy Woods nevzal hůl do ruky, byla jeho hra rozkolísaná. „Netrefoval jsem míč tak čistě, jak bych chtěl. Dobře jsem puttoval jen první den, pak jsem měl problém hrát putty tvrdě. Mohlo to být lepší, ale nedá se nic dělat, jdeme dál,“ myslí už na další turnaj, kterým je major PGA Championship.

Času na odpočinek nebude mnoho. V pondělí už dorazí do Bellerive, kde se jubilejní stý ročník turnaje uskuteční. Rozhodně ho čeká práce na drivingu i ve cvičných kolech na hřišti. A ve čtvrtek odstartuje další hon za patnáctým majorem. A podívána by to měla být exkluzivní. Woods bude totiž hrát v úvodních kolech po boku Justina Thomase a Roryho McIlroye.