Bellerive řečí čísel: Hřiště u St. Louis hostí major potřetí

Bellerive řečí čísel: Hřiště u St. Louis hostí major potřetí

Do startu posledního mužského majoru sezony zbývají dva dny. Letošní PGA Championship s pořadovým číslem 100 nabídne od čtvrtka boje nejlepších světových hráčů o Wannamakerovu trofej a nekonečnou slávu. Hřiště Bellerive, kterému budou golfisté během čtyř hracích dnů čelit, má zajímavou historii i současnost. Proto není na škodu vyjádřit je řečí pozoruhodných čísel.  


1700 – rok narození Louise Grostona de Saint-Ange de Belleriva, posledního francouzského guvernéra v Severní Americe, po němž bylo pojmenováno hřiště Bellerive.

1897 – rok otevření hřiště. Založeno bylo jako The Field Club, původně mělo devět jamek a 166 členů. V roce 1910 se klub přestěhoval do města Normandy v Missouri.

1955 - Členové klubu se rozhodli přěstěhovat klub do blízkého Creve Coeur. Hřiště tam bylo otevřeno v roce 1960 a o 5 let později se na něm hrálo US Open. Hřiště designoval Robert Trent Jones.

2001 – V tomto roce se měl na hřišti uskutečnit turnaj American Express Championship z kategorie WGC. Kvůli teroristickým útokům 11. září, kdy dvě unesená letadla narazila do věží World Trade Center, byl ale turnaj zrušen. Tiger Woods popisoval běh událostí takto: “Stáhli nás z hřiště, když jsme na něm trénovali. To už jedno letadlo narazilo do věže. Když jsme přišli do klubovny, sledovali jsme, jak do druhé věže naráží další letoun.”

2 – V Bellerive se uksutečnily doposud pouze dva majory – US Open v roce 1965, které vyhrál Gary Player a PGA Championship v roce 1992, kdy zvítězil Nick Price. Letošní PGA Championship se stane teprve třetím majorem konaným na tomto hřišti. 

62 – rekord hřiště vlastněný Jimem Furykem. Zahrál ho ve druhém kole BMW Championship 2008. Tehdy ale bylo hřiště o více než 300 yardů kratší než letos. Ani 62 ran mu ale na vítězství v turnaji nestačilo. O tři rány lepší byl v celkovém součtu Camilo Villegas. 

100 – jubilejní stý ročník turnaje, PGA Championship je po Masters druhým nejmladším mužským majorem

7 316 – výměra pro letošní ročník turnaje v yardech

170 – počet yardů, o které bylo hřiště prodlouženo od posledního ročníku PGA championship v roce 1992

70 – par hřiště pro PGA championship. Pro rekreační hráče má hřiště standardně par 72 

11 – jamky s vodní překážkou, hřištěm proteká potok, který vstupuje do hry na devíti jamkách. Místní hřišti přezdívají Zelená příšera z Ladue Road. 

610 – nejdelší jamka letošního PGA Championship v Bellerive měří 610 yardů. Jamka číslo 8 s parem 5 by ale hráčům takový strach nahánět neměla. Při dobrém odpalu se ti největší paliči mohou dostat na green druhou ranou.

148 – Jamka číslo 3 je naopak nejkratší jamkou letošního PGA Championship v Bellerive. Se svými 148 yardy by měla být lehčí jamkou na hřišti, přesto si hráči musí dát pozor na vodní překážku před greenem.

14, 15, 16 – trojice jamek, kterým se přezdívá Hřeben. Zvláště z jamky č. 14 je nejhezčí pohled z vrchu dolů na ostatní jamky. Jamky se obvykle hrají proti větru. Strach nahání především jamky 15 a 16. Nutností na patnáctce je trefit fairway, hráče bude totiž čekat dlouhá rána do greenu čtyřparové jamky. Šestnáctka je dlouhým parem 3, ovšem s poměrně rozlehlým greenem, par na této jamce je výhrou.