O pátý ročník WGM Czech Open v Berouně je rekordní zájem

O pátý ročník WGM Czech Open v Berouně je rekordní zájem

V pořadí už 5. ročník golfového turnaje WGM Czech Open už je doslova za dveřmi. Turnaj, který prioritně cílí na české golfisty – profesionály i amatéry – se hraje od 15. do 18. srpna 2018 opět na hřišti Beroun Golf Clubu a o podíly s dotace 600 tisíc korun. Ten největší díl si „odkrojí“ vítěz, konkrétně 200 000 korun. To, co těší pořadatele turnaje nejvíc, je zájem hráčů – v pondělí večer registrovali 141 přihlášených hráčů, což je dosud nejvyšší počet.


„Zájem hráčů nás opravdu těší i zavazuje. Kapacita turnaje je přitom 144 hráčů, takže je téměř naplněna. Těší nás i to, že se na turnaji objeví prakticky kompletní česká profesionální špička i přední amatéři,“ uvedl Pavel Suchánek, promotér turnaje a majitel pořádající společnosti WGM.

Z profesionální špičky budou v Berouně chybět pouze Stanislav Matuš, který ve stejném termínu startuje na turnaji Challenge Tour v Severním Irsku, a Ondřej Lieser, vítěz turnaje z roku 2016, který usiluje o zisk karty na Challenge Tour, a proto dal přednost účasti na podniku Pro Golf Tour. Nechybí ale vítězové předchozích ročníků – Martin Příhoda (2014), Filip Mrůzek (2015) a Petr Nič (2017).

Mezi přihlášenými jsou i další čeští profesionálové Aleš Kořínek, Jan Cafourek, Cyril Suk, nechybí ani Roman Šebrle.

Mezi amatéry si zopakuje loňský start amatér Filip Ráža (+2,1), který se pokusí navázat na loňské povedené vystoupení, v němž až do závěrečného kola atakoval nejvyšší příčky a odnesl si cenu pro nejlepšího amatéra.

Plusový handicap +1,9 má i další předí český amatér Gordan Brixi. Pro amatérské hráče je turnaj zajímavý možností získat na něm body do amatérského světového žebříčku WAGR. Ve hře jsou ještě další místa pro Českou golfovou federaci. „Máme ještě otevřené dveře do páteční uzávěrky,“ konstatoval sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar.

Drobnou změnou pátého ročníku turnaje je termín – hraje se od středy do soboty 15. – 18. 8. a v neděli 19. 8. je na pořadu turnaj pro partnery. To, co zůstalo zachováno je termín v týdnu před vrcholem golfové sezony v Česku, kterým je D+D Real Czech Masters, podnik European Tour na Albatrossu. „Pro české hráče, kteří budou na Albatrossu hrát, je berounský turnaj možností se velice dobře připravit a zahrát si na greenech, které budou mít hodně podobnou rychlost,“ uvedl Pavel Suchánek.

Současné horké a suché počasí je pro Berounské velkou zatěžkávací zkouškou, ale hřiště bude na turnaj opět tradičně ve špičkové kvalitě i kondici. „Za poslední tři týdny u nás spadlo pouhých šest milimetrů srážek. To je hrozně málo. Sucho a horko bylo i v roce 2015, ale tehdy se jednalo až o červenec a srpen, zatímco letos je léto od poloviny dubna. Je to pro nás velká zkouška, ale hřiště bude ve stejné kvalitě jako loni. Včetně rychlosti greenů. Budeme se snažit, abychom se přiblížili rychlosti 12 stop,“ poznamenal hlavní greenkeeper berounského klubu Martin Šindler.

Nemění se jedna z tradic turnaje, kterou je nákladní vůz Tatra za hole-in-one na jamce č. 6. V předchozích čtyřech ročnících tuto výhru dosud nikdo „netrefil“, ale loni padlo první eso na turnaji – ale na jamce č. 17.

Turnaj WGM Czech Open startuje na hřišti v Berouně úvodními dvěma koly ve středu a ve čtvrtek 15. a 16. 8., následuje cut, po němž šedesátka nejlepších odehraje finálová kola v pátek a v sobotu 17. a 18. srpna.

Ve startovním poli je aktuálně 141 hráčů, 74 profesionálů a 67 amatérů. V Berouně se představí celkem 27 golfistů ze zahraničí.