Koepka utíkal soupeřům, pak chyboval a sám PGA Championship zdramatizoval

Koepka utíkal soupeřům, pak chyboval a sám PGA Championship zdramatizoval

Jako stroj, který se nemůže zadřít. Tak působil na první devítce sobotního kola Brooks Koepka. Dvojnásobný vítěz U.S. Open utíkal v Bellerive svým soupeřům a v jednu chvíli si na čele PGA Championship vytvořil náskok pěti ran. Přišel o něj až na druhé devítce. A výrazně tím zamíchal kartami před nedělním finále.


V sobotu se v Bellerive nejprve dohrávalo druhé kolo. Tiger Woods a spol. dokončili svá kola před obědem, pak je čekala krátká přestávka a po obědě se vydali na hřiště ke třetímu kolu. 

Do něho vlétl parádně právě Woods. Zaskóroval na úvodních dvou jamkách a po bogey na pětce přidal tři birdie v řadě, čímž se přihlásil do boje o titul. Jenže stejně jako v úvodních dvou kolech nenašel čtyřnásobný vítěz turnaje recept na druhou devítku. Obešel ji pouze v paru, a přestože i tak zahrál 66 ran (-4), věděl, že měl vytěžit víc.

„Greeny byly čím dál pomalejší a já nebyl schopný hrát putty dostatečně rychle,“ zdůvodnil Woods absenci birdie na druhé devítce. A možná na 42letého golfistu po mnoha operacích dolehla i únava. „Jsem rozhodně unavený. Ani ne tak fyzicky jako psychicky. Devětadvacet jamek v tomhle vedru je fakt záhul. Byl to dlouhý den,“ řekl Woods, který se v neděli pokusí zdolat i jednu nelichotivou statistiku. Nikdy totiž nevyhrál major, aniž by před finále nevedl.

Tiger Woods měl na první devítce třetího kola spoustu důvodů k úsměvům (Foto: Profimedia)

Vedoucím hráčem po třetím kole je Brooks Koepka. Osmadvacetiletý Američan předváděl v sobotu strojovou hru na první devítce. Zahrál pět birdie a do problémů se prakticky nedostával. Změna přišla až na druhé devítce, když nejprve připsal bogey na snazší čtrnáctce a následně také na patnáctce, kvůli pokaženému drivu.

Jednu ránu zpět si alespoň vzal na pětiparové sedmnáctce. Se skóre -12 je napřed o dvě rány před Adamem Scottem. „Hrál jsem dobře na první devítce, na druhé jsem na chvíli ztratil švih, ale dostal jsem se do něj zase v závěru,“ prohlásil Koepka. V neděli bude usilovat o svůj už třetí major titul.

Jeho nejbližším pronásledovatelem je poněkud překvapivě Adam Scott. Australan totiž v posledních dvou letech neskončil ani na jednom turnaji v top 5, v elitní desítce pouze jednou. Světovým žebříčkem se propadal – kdysi světová jednička spadla až do osmé stovky pořadí.

„Je to už docela dávno, kdy jsem hrál o vítězství. Ale jsem rád, že to konečně přišlo,“ řekl Scott, který má na svém kontě jediný major titul – ten z Masters z roku 2013. Na Koepku ztrácí dvě rány.

O další ránu zpět je trio Jon Rahm, Rickie Fowler a Gary Woodland. „Bude to zábava. Brooks je sice na čele, ale vyhrát můžou i hráči na -10 až -7. Kdo zahraje vynikající kolo, ten pravděpodobně vyhraje,“ poznamenal Fowler.

LEADERBOARD