Neotřesitelný Koepka. Tiger efektu nepodlehl a slaví třetí major

Neotřesitelný Koepka. Tiger efektu nepodlehl a slaví třetí major

Nemohl přeslechnout, jak fanoušci mohutně tlačí Tigera Woodse k patnáctému titulu na turnaji kategorie major, jak bouřlivě oslavují každou jeho úžasnou ránu. Brooks Koepka se ale Tiger efektu nepoddal a s ledovým klidem dokráčel na PGA Championship k titulu. K druhému majoru letos a třetímu celkově.


Finále v Bellerive mělo všechno, co by major měl mít – špičkové hráče bojující o vítěznou trofej, úžasné, mnohdy až dechberoucí rány, a především fantastickou diváckou kulisu. Většina z přítomných přitom chtěla vidět jednoho muže, jak zvedá nad hlavu těžkou Wanamakerovu trofej. 

Tiger Woods navzdory velké nepřesnosti při hře z odpaliště bojoval o vítězství do posledních jamek. Jeho magická železa znovu fungovala, proměňoval putty, zahrál 64 ran (-6). A přece to na vytoužený patnáctý titul nestačilo.

„Musel jsem do toho jít naplno, ale už na drivingu jsem cítil, že to dnes bude ohromně těžké. Létalo mi to vpravo i vlevo, dokonce i sand wedží. Tušil jsem, že vybojovat dobré kolo, bude velká dřina,“ přiznal Woods po skončení nejlepšího finálového kola v kariéře na majoru.

Až k nepochopení se zdá být jeho skóre ve finále, v němž na první devítce netrefil ani jednu fairway, dokonce ani dlouhým železem nebyl schopný najít krátce střiženou plochu. Jenže při hře do greenu to byl ten starý Tiger Woods, který umisťoval míčky blízko jamkám i ze zdánlivě ztracených pozic. 

Na posledních jamkách turnaje se o titul rvali už jen tři hráči – Koepka, Scott a s nimi i Woods. Adam Scott hrál rovněž velmi dobré kolo, ale při riskování na poslední jamce zahrál bogey a přepustil druhou příčku Woodsovi, Koepka na osmnáctce symbolicky podtrhl triumf napáleným 300metrovým drivem na střed fairwaye, z krátké vzdálenosti poslal míček na green a pohodlně doputtoval na par.

„Je těžké porazit někoho, kdo hraje vzduchem 300 metrů. A když jste ještě k tomu přesní, máte obrovskou výhodu. Takový golf ale dnes je, podívejte se na Brookse, Roryho nebo Dustina Johnsona,“ vysvětloval Woods, který si užíval divácké podpory.

Tiger Woods a jeho zlostná reakce po odpalu na sedmnácté jamce (Foto: Profimedia)

„Diváci tu byli skvělí a celý týden pozitivní. Neslyšel jsem jediný negativní komentář. Ano, asi nejvíc fandili mě, ale k ostatním byli ohleduplní,“ dodal Tiger Woods, který se po samostatném druhém místě posune světovým žebříčkem už na 26. místo (letošní sezonu zahajoval jako hráč č. 666).

Brooks Koepka startoval finálové kolo jako lídr a také jako největší favorit na vítězství. Jenže po zahajovacím birdie přeci jen pustil soupeře do hry dvěma bogey na jamkách 4 a 5. V závěru první devítky se jim ale po třech birdie v řadě zase vzdálil a na druhé devítce držel vedení. Rozhodujícím momentem byla birdie na jamkách 15 a 16, kde svým konkurentům definitivně zavřel dveře.

„Na začátku druhé devítky jsem slyšel ten řev, když Tiger začal útočit. Pak se přidal i Scotty (Adam Scott). Byl tady fakt randál. Ale užil jsem si to, jinak to ani před takovými fanoušky nejde,“ chválil nekonečné zástupy diváku nový šampión PGA Championship.

Brooks Koepka vyhrál teprve čtvrtý turnaj PGA Tour, tři z nich jsou ale major tituly. Po loňském premiérovém triumfu na US Open, obhájil titul v Shinnecock Hills a teď přidal i vítězství z PGA Championship, čímž se stal teprve pátým hráčem historie, který vyhrál US Open i PGA Championship v jedné sezoně. Genu Sarazenovi se to povedlo v roce 1922, Benu Hoganovi 1948, Jacku Nicklausovi 1980 a Tigeru Woodsovi v roce 2000.

LEADRBOARD