Scott promarnil další šanci na titul z majoru. Těžko se to vysvětluje, říká

Scott promarnil další šanci na titul z majoru. Těžko se to vysvětluje, říká

Zažil další hořkou porážku. Kolikátou už? Sám Adam Scott ví, že v Bellerive promarnil další dobrou šanci vyhrát major. Je to tak trochu deja vu. Australan totiž během své kariéry mnohokrát vedl turnaj velké čtyřky ve finálovém kole, ale dosud zůstává jeho jediným triumfem zisk zeleného saka před pěti lety.


Adam Scott už byl několikrát jednou rukou v rukávu zeleného saka, než se do něho oblékl v roce 2013. Sahal i po Klaretovém džbánu z The Open, nejvýrazněji v roce 2012 v Royal Lytham & St Annes, kde se až fatálním kolapsem v závěru turnaje sám o vítězství připravil. I o rok později v Muirfieldu byl v jednu chvíli finálového kola nejžhavějším kandidátem na titul, než v závěru vychladl.

„Takových majorů, v nichž jsem vedl před závěrečnou čtveřicí jamek, už bylo hodně. Těžko se mi to vysvětluje“ povzdechnul si Scott. Stejné to bylo i letos v Bellerive na PGA Championship, i když se Scott do samostatného úniku za celý finálový den nedostal. Na třináctce Brookse Koepku pouze dorovnal.

Americký bomber ale zabral na jamkách 15 a 16, kde se po dvou birdie dostal do trháku dvou ran. Jenže na pětiparové sedmnáctce minul dvoumetrový putt do birdie, čímž dal jedinečnou šanci svému soupeři přiblížit se na rozdíl jedné rány. Přibližně stejně dlouhý putt čekal i Scotta, jenže...

Ani on neproměnil, a bylo de facto rozhodnuto. „To zabolelo. Mohl to být ještě zajímavý závěr. Myslím, že jsem ten putt přečetl správně, jen jsem ho nezahrál dostatečně důrazně. Je to škoda,“ mrzelo Australana.

Adam Scott zatáhnul svůj drive na patnáctce jamce mezi stromy, přesto útočil na birdie (Foto: Profimedia)

Závěr turnaje Scottovi o to víc zhořknul, když na poslední jamce zahrál bogey a přepustil druhé místo Tigeru Woodsovi. Jinak si ale z PGA Championship odveze i několik pozitivit. Připsal si nejlepší umístění na PGA Tour od roku 2016, v pořadí FedEx Cupu se posunul ze 120. na 70. místo a ve světovém žebříčku se vrátil do první padesátky na 45. příčku.

A po opravdu dlouhé době si mohl vychutnat elektrizující atmosféru závěrečného kola na majoru. „Událo se toho spoustu. Tiger šplhal pořadím, podle jásotu jste poznali, že právě zaskóroval, situace na leaderboardu se měnila každým okamžikem. Bylo úžasné v takové atmosféře hrát. A mě těší, jak jsem hrál na druhé devítce,“ dodal Scott, jehož další velkou misí bude zanedlouho Play-offs FedEx Cupu, kde bude chtít zužitkovat výbornou formu. A třeba se dočká i vítězství.