Woods jako magnet. K televizím přitáhl nejvíc diváků od roku 2009

Tiger Woods
Woods jako magnet. K televizím přitáhl nejvíc diváků od roku 2009

Když hraje Tiger Woods o titul, sledovanost raketově stoupá. Čísla to jen potvrzují. Finálové kolo PGA Championship v Bellerive vidělo v televizi o 69 procent více lidí než závěr loňského ročníku turnaje. A kromě toho Woods přitáhl k televizím nejvíc diváků PGA Championship od roku 2009, kdy do posledních chvil bojoval o vítězství.


Golf s Tigerem a bez Tigera, to je obrovský rozdíl. Alespoň co se týká diváckého zájmu. Ať už přímo na hřišti nebo u televizních obrazovek. Čtrnáctinásobný major šampion pořád táhne. I po letech zdravotních trablích a herního výpadku. Letošní Woodsův comeback je ale celosvětově asi největší golfovou událostí.

Už jen to, že se vrátil a byl schopný po operacích zad naplno švihat, byla velká událost. Boj o tituly na PGA Tour a naposledy také na největších golfových turnajích kategorie major zájem o Woodsův comeback ještě umocnily. 

Ryzí golfové šílenství vzplálo i v Bellerive, kde se uskutečnil jubilejní stý ročník majoru PGA Championship. A Tiger Woods tu oslavu kulatých narozenin šampionátu pojal skutečně velkolepě. Jak se v průběhu turnaje zlepšoval a stoupal pořadím, úměrně tomu rostly decibely hluku produkované namlsanými fanoušky.

Tiger Woods proměňuje birdie putt na osmnácté jamce finálového kola PGA Championship (Foto: Profimedia)

V pozoru byli i diváci u televizních obrazovek. Woodsova show přinesla televizní stanici CBS rating 6.1, tedy 6.1% domácností s televizním přijímačem sledovalo během neděle finálové kolo. V hlavním vysílacím čase, kdy turnaj vrcholil (od 19.00 – 19:15), dokonce dosáhla ratingu 8.3. A jen v St. Louis, kde se turnaj uskutečnil, to bylo 11.5. Letos bylo sledovanější pouze Masters (7.9). 

Ještě zajímavější jsou údaje o sledovanosti samotného PGA Championship. Od roku 2009, kdy Tiger Woods svedl v Hazeltine úchvatný boj o titul s Y. E. Yangem, nebylo sledovanější PGA Championship než to letošní. A v žebříčku 10 nejsledovanějších šampionátů se loňský, předloňský, ani kterýkoliv jiný ročník od roku 2010 s výjimkou 2014 (kdy Woods buď vůbec nehrál, nebo nebojoval o titul) neobjevil. 

 

PŘEHLED 10 NEJSLEDOVANĚJŠÍCH PGA CHAMPIONSHIP V USA (od roku 1996)

Umístění

Rok

Místo

TV RATING

Umístění Tigera Woodse

1.

2000

Valhalla, Kentucky

10.0

Vyhrál

2.

2002

Hazeltine, Minnesota

8.0

2.

3.

1999

Medinah, Illinois

7.7

Vyhrál

4.

2009

Hazeltine, Minnesota

7.5

2.

5.

2006

Medinah, Illinois

7.2

Vyhrál

6.

2007

Southern Hills, Oklahoma

6.8

Vyhrál

7.

2018

Bellerive, Missouri

6.1

2.

8.

2001

Atlanta A.C., Georgie

6.1

T29.

9.

1998

Sahalee, Washington

6.1

T10.

10.

2014

Valhalla, Kentucky

6.0

Nehrál

 

Ačkoliv jsou čísla televizní sledovanosti v závislosti na umístění Tigera Woodse pozoruhodná, lze z nich také vyčíst, že sledovanost od dob, kdy Woods naprosto dominoval golfu a výrazně tak přispěl ke golfovému boomu (přelom tisíciletí), je v současnosti skoro poloviční. A to je řeč o Spojených státech, v ostatních zemích ale bude vývoj podobný.

Na každý pád je i po letošním PGA Championship zřejmé, že přítomnost Tigera Woodse na turnajích PGA Tour a jeho hon za rekordy v počtu vítězství na majorech i v celkových titulech na PGA Tour, je pro budoucnost golfu obecně více než velmi důležitá.

-JONÁŠ MENCL

Tigera Woodse doprovázely na hřišti Bellerive davy diváků (Foto: Profimedia)