Snedeker zahrál 59. Jako devátý hráč historie PGA Tour

PGA TOUR
Snedeker zahrál 59. Jako devátý hráč historie PGA Tour

Brandt Snedeker prožil čtvrtek, na který hned tak nezapomene. V úvodním kole Wyndham Championship nastřílel 59 ran a stal se už devátým hráčem historie PGA Tour, jemuž se povedl stejný kousek. A to si ještě dovolil bogey na první jamce turnaje.


Snedekerových 59 přišlo tak trochu jako rána z čistého nebe. V sezoně, v níž osmkrát neprošel cutem a dlouho se v pořadí FedEx Cupu pohyboval na hraně postupu do Playoffs, se od Snedekera žádný mimořádný výsledek nečekal. 

Na druhou stranu má 37letý Američan dostatek zkušeností na to, aby se s nelichotivou bilancí vypořádal a v závěru sezony ještě uhrál solidní výsledky, na něž byl dlouhá léta zvyklý. Koneckonců dvě umístění v top 10 z posledních čtyřech startů naznačovala obrat.

V Greensboro začal nešťastně. Jeho míček zamířil po první ráně v turnaji do stromů a Snedeker už na úvodním jamce, kterou byla desítka, zachránit par nedokázal. Pak se ale začaly dít věci, v tom dobrém slova smyslu.

Putter dostal do správné provozní teploty, ostatně právě puttování bylo vždy Snedekerovou největší zbraní. Na třináctce proměnil osm metrů dlouhý putt do birdie, Ze stejné vzdálenosti pak proměnil putt i na čtrnáctce, na pětiparové patnáctce doklepl do birdie z půl metru, aby na tříparové šestnáctce proměnil putt z necelých pěti metrů.

Na druhé devítce zahrál tři pod par, ale skutečně řádit začal až na první polovině hřiště. Na první devítce v šesti případech puttoval do birdie ze dvou metrů nebo blíž. Pětkrát proměnil, na osmičce minul. Na čtyřparové šestce ale poslal druhou ránu ze 160 metrů rovnou do jamky.

Po šesti birdie a jednom eaglu zahrál na první devítce neuvěřitelných -8 (27 ran). A po 32 ranách na druhé devítce v součtu 59.

Snedeker se stal devátým hráčem kterému se povedlo zahrát na PGA Tour pod 60 ran. Výsledek začínající pětkou je to přitom už desátý. Jim Furyk totiž drží rekord 58 ran, ke kterým přidal ještě 59.

„Byl jsem si moc dobře vědom, o co tady jde, když jsem stál nad sedmimetrovým puttem do birdie na poslední jamce,“ přiznal Snedeker. O chvíli později už mohl bouřlivě slavit rekordní zápis. „Vědět, že jsem členem malého klubu hráčů, kterým se tohle povedlo, je fakticky super pocit,“ netajil se osmináboný vítěz na PGA Tour.

Brandt Snedeker se zapsal do historie (Foto: Profimedia)

Snedeker se stal teprve třetím hráčem, kterému se povedlo zahrát pod 60 ran, přestože v kole zaznamenal bogey. A jako vůbec první dovedl kolo k magické 59 poté, kdy byl v jednu chvíli nad parem hřiště.

I přes úchvatný výkon, díky němuž si vytvořil na čel náskok čtyř ran, si Snedeker uvědomuje, že vyhráno v turnaji zdaleka nemá. „Je před námi ještě spousta golfu. Zatím to nic neznamená. Každý rok tu vyhrává skóre kolem 18 až 24 pod par. Stejně budu muset zahrát spoustu birdie i v neděli. Začal jsem dobře, teď se pokusím napodobit některé hráče z předchozích let, a utéct svým soupeřům,“ prozradil Snedeker.

Pokud by se mu to povedlo, stal by se pátým hráčem, který dovedl turnaj k vítězství po 59 ranách v jednom z kol. Naposledy se to povedlo Justinu Thomasovi loni na Sony Open na Havaji.

LEADERBOARD