Mrůzek vyhrál s rekordně nízkým skóre WGM Czech Open

Mrůzek vyhrál s rekordně nízkým skóre WGM Czech Open

Až zápletka hodná filmového thrilleru na závěrečné osmnácté jamce rozhodla o tom, že se vítězem 5. ročníku WGM Czech Open s dotací 600 tisíc korun na hřišti Beroun Golf Clubu stal Filip Mrůzek. Český profesionál vyhrál s rekordně nejnižším skóre -22 v historii turnaje a o jedinou ránu před Portugalcem Tiagem Cruzem, který na poslední jamce neproměnil metrový putt, jímž by si vynutil play-off. Třetí skončil Aleš Kořínek (-19), čtvrtý a zároveň nejlepší amatér Gordan Brixi se skóre -11.


Mrůzek vstupoval do finálového kola s náskokem dvou ran na Cruze a čtyř na Kořínka a od začátku si neustále udržoval odstup od svých pronásledovatelů. První devítku zvládl za čtyři rány pod par, a když po čtrnácté jamce a úžasně proměněném puttu z 25 metrů vedl už o čtyři rány, zdálo se být o vítězi jasno. „Ani v duchu mě v tu chvíli nenapadlo, že by se něco mohlo zkomplikovat,“ přiznal 26letý vítěz turnaje z roku 2015.

Jenže Cruz ve finiši zabral, zapsal dvě birdie a přiblížil se českému hráči na rozdíl dvou ran. Napínavé dostihy gradovaly na osmnáctce. Mrůzek šel na green pětiparu až třetí ranou, ale z 85 metrů nečekaně přestřelil a míček skončil ve vodě. Po chipu pak zachraňoval bogey z metrové vzdálenosti. „To byl asi ten nejtěžší test za celé čtyři dny. Nebyl to jednoduchý putt, ale věděl jsem, že ho musím dát a půjdu do rozehrávky,“ prozradil Mrůzek.

Cruz totiž byl druhou ranou na greenu a putoval do eaglu, neproměnil, ale i tak putt z metru by mu stačil na play-off a šanci turnaj vyhrát. Jenže minul i podruhé. „Ztrácel jsem už čtyři rány, ale zabral jsem a vrátil se zpět do hry. Navíc Filip na osmnáctce chyboval, měl jsem šanci, ale asi jsem taky byl trochu nervózní a putt jsem neproměnil. Škoda, turnaj se mi moc líbil,“ konstatoval 36letý Portugalec se zkušenostmi z European i Challenge Tour, který nakonec dohrál se skóre -21, ránu za vítězem.

„Zbytečně jsem zazmatkoval a byly to nervy. Vůbec jsem nepočítal s tím, že by Tiago ten putt nedal, protože celé kolo puttoval skvěle. Jsem rád, že jsem vyhrál a potvrdil, že jsem zase o něco silnější hráč. Bojoval jsem s únavou, hrál sedmý turnaj v řadě a po druhém kole přemýšlel o odstoupení. Nakonec jsem udělal nový rekord, svůj osobák i rekordní vítězné skóre, takže spokojenost,“ prohlásil 26letý český profesionál, který se stal prvním hráčem, který dokázal turnaj vyhrát dvakrát a odnesl si za titul i prémii 200 tisíc korun.

Pro třetí příčku si bezpečně došel Kořínek. V posledním kole zahrál pět ran pod par. „Poslední kolo bylo super, sešli jsme tři hráči ve flightu, kteří si sedli, a myslím, že jsme předváděli hezký golf. Snad jen ve třetím kole jsem trochu vypadl z tempa, ale jinak jsem byl spokojený se svou hrou,“ konstatoval Kořínek.

Teprve 16letý amatér Gordan Brixi sice ve čtvrtém kole své skóre pod par nestlačil, ale i tak bezpečně udržel čtvrté místo i pozici nejlepšího amatéra na turnaji. Výsledkem -11 i umístěním stanovil nový rekord pro amatéry během pětiletého trvání turnaje. „To mě samozřejmě moc těší. Dneska to bylo trochu hroší, pin pozice byly zase o něco těžší, trochu víc foukalo a moje hra nebyla taková jako v předchozích dnech, ale výsledek je i tak skvělý,“ usmíval se Brixi.

LEADERBOARD

Foto: Robin Drahoňovský