Svátek golfu je tu. Hvězdné Czech Masters i s tuctem Čechů začíná

Svátek golfu je tu. Hvězdné Czech Masters i s tuctem Čechů začíná

Tři major šampióni, bývalá světová jednička ale i dvanáct českých nadějí se představí od čtvrtka na hřišti Albatross ve Vysokém Újezdu, kde odstartuje pátý ročník D+D REAL Czech Masters. Turnaj ze série European Tour je pro několik hráčů také jednou z posledních možností, jak oslovit Thomase Bjorna při výběru Evropanů do Ryder Cupu.


Loňským ročníkem D+D REAL Czech Masters odstartoval kvalifikační proces pro evropskéhotýmu pro Ryder Cup 2018, který se za měsíc uskuteční v Paříži na hřišti Le Golf National. Letošní ročník turnaje je předposlední možností, jak ještě s nominací pro klání s USA zahýbat. Tou poslední bude Made in Denmark o týden později.

Z rydecupového hlediska tak bude turnaj důležitý například pro Eddieho Pepperella, který se aktuálně nachází na desátém místě evropského pořadí v evropských bodech. Jedině skvělým výsledkem by na Bjorna mohl zapůsobit ještě Matt Wallace a o divokou kartu hraje i vítěz Czech Masters z roku 2015 Thomas Pieters.

Zraky diváků budou však po celý turnajový týden upřeny především na největší hvězdy turnaje. Jednou z nich je Danny Willett, který se na turnaji představí po čtyřech letech. V roce 2014 skončil na třináctém místě, letos se vrací jako majitel zeleného saka z Masters.

„Od mého vítězství v Augustě se toho dost událo, jak v mém osobním životě, tak v golfu,“ narážel Willett na narození prvního potomka i na krušné pracovní období. Letošní rok je pro Willetta ve znamení mírného vzestupu. Na European Tour uhrál dvě top 10, zdá se, že už se „vyhrabal“ ze zdravotních potíží a k cestě zpátky na vrchol mu pomáhá i kouč Sean Foley, jak Willett zmínil na tiskové konferenci v pražském hotelu Mandarin Oriental.

Už tradiční ozdobou Czech Masters se stává americký showman a vítěz dvou majorů John Daly. V Praze se představí už potřetí, ale letos ne zcela ve stoprocentním zdravotním stavu. „Prožívám těžkou sezonu ovlivněnou zraněním kolene, do některých turnajů jsem kvůli tomu vůbec nenastoupil, nebo odstoupil v průběhu jako na Champions Tour, když jsem byl zrovna v top 5,“ uvedl Daly. „Lékaři na tom pracují i tady už druhý den, ale stále to ještě není ono,“ dodal. V prvních dvou kolech půjde ve flightu společně se svým velkým kamarádem Andrew "Beef" Johnstonem a Jamie Donaldsonem. 

Ve startovním poli nechybí ani Lee Westwood. Evropská superstar je v Praze i z důvodu rydercupových povinností. Letos v Paříži bude asistovat kapitánovi evropského týmu Thomasi Bjornovi, a proto bude pozorně sledovat potenciální hráče pro letošní Ryder Cup ale hlavně dravé mladíky, kteří by mohli utvořit tým v budoucnu.

„Poslední měsíce to s Padraigem Harringtonem (další asistent kapitána) důsledně probíráme. Situace se mění každým okamžikem, takže uvidíme, jak se věci vyvrbí po skončení kvalifikace,“ řekl na tiskové konferenci Westwood. 

Velkou hvězdou turnaje je i trojnásobný major šampion Padraig Harrington. Irský hráč si Czech Masters zahraje poprvé, ovšem do České republiky nezavítal zdaleka poprvé. „Už v roce 1991 jsem hrál v Mariánských Lázních amatérský šampionát, o pět později European Tour,“ připomíná podnik, kde se mimochodem na pátém místě umístil Lee Westwood. Naposledy se Harrington představil českým divákům před dvěma lety na exhibici na Dýšině.

12 Čechů na startu

Filip Mrůzek (Foto: Ladislav Adámek)

Velkou výzvou a také mimořádně cennou zkušeností je turnaj i pro tucet českých hráčů. Nejostřílenějším z nich je profesionál Filip Mrůzek, který ze tří startů na Czech Masters dvakrát prošel cutem. Letos je navíc ve velké pohodě. Na turnajích druhé evropské ligy Challenge Tour skončil už pětkrát v top 25, osmý byl na Euram Bank Open před necelým měsícem. Minulý týden přepisoval rekordy na WGC Czech Open v Berouně, kde zvítězil se skóre -22 a vytvořil také rekord hřiště 62 ran.

Na Czech Masters se vrací Stanislav Matuš. Ten v loňském roce zářil na třetiligové Pro Golf Tour, kde si vybojoval kartu na Challenge Tour. Na ní to českému profesionálovi skřípe. V úvodu sezony se trápil, ale na Zbraslavi uhrál skvělé desáté místo, na konci července ještě 16. místo na Euram Bank Open.

Několik zajímavých výsledků má za sebou i Aleš Kořínek. Třikrát letos skončil v top 10 na Pro Golf Tour a vyhrál v Polsku. Aktuální formu má velmi dobrou, na turnaji v Berouně skončil třetí. Pokud byla řeč o Pro Golf Tour, nelze vynechat jméno Ondřeje Liesera. Je totiž majitelem čtyř umístění v TOP 3 z pouhých pěti turnajů, v průběžném hodnocení této túry je na šestém místě a blízko karty na Challenge Tour. 

Z českých profesionálů se na Albatrossu představí ještě Jan Cafourek, Michal Pospíšil, Lukáš Tintěra, Petr Dědek jun., Daniel Suchan a Petr Gál.

Kartu od České golfové federace získal amatér Šimon Zach, který je čerstvým šampionem Mezinárodního mistrovství ČR ve hře na rány v Šilheřovicích. Kromě toho letos uhrál 25. místo na domácím turnaji Challenge Tour na Kunětické Hoře. „Na turnaj už se moc těším, Albatross znám velmi dobře, když jsem v Praze, tak tu často trénuji,“ uvedl před zahájením příprav na turnaj Zach.

Šimon Zach na MMČR na rány (Foto: ČGF/Annie Krčmářová)

Druhým českým amatérem v poli je patnáctiletý Václav Tichý. Ten skončil na mezinárodním šampionátu druhý za Zachem, vyhrál dorosteneckou kategorii na MMČR juniorů a dorostenců a před týdnem zapsal 64 ran na Poháru klubů v Ropici.

Pátý ročník D+D REAL Czech Masters stratuje ve čtvrtek prvním kolem. Jako první z Čechů vyrazí na hřiště Stanislav Matuš (7.35), o dvacet minut později Filip Mrůzek s hvězdami turnaje Lee Westwoodem a Danny Willettem.