Živo na Czech Masters v úvodu: Eso, hvězdy na čele, dobří Češi

Živo na Czech Masters v úvodu: Eso, hvězdy na čele, dobří Češi

První kolo D+D REAL Czech Masters na Albatrossu přineslo řadu vzrušujících okamžiků.  Němec Alexander Knappe trefil eso na sedmé jamce a vyhrál postel za milion korun. Dvaapadesátiletý John Daly se usadil na čele s bývalým vítězem turnaje Thomasem Pietersem se skóre -8 a tři Češi rozehráli turnaj skvěle třemi údery pod par.


Kdo si ve čtvrtek přivstal a pozoroval při hře na Albatrossu první flighty, rozhodně neprohloupil. Alexander Knappe hrající ve druhém ranním flightu (7.25) totiž na sedmé jamce poslal míček z odpaliště do jamky a odměněn bude postelí za milion korun.

Z nezapomenutelného zážitku se ale německý golfista nerozklepal, do klubovny přinesl 67 ran (-5) a dělí 19. místo. V jednom flightu vstoupily ráno do hry hvězdy turnaje Lee Westwood s Danny Willettem, kterým obstojně sekundoval Filip Mrůzek. 

Westwood hrál bezchybné kolo za -6, Willett za -4 a Mrůzek měl po deseti jamkách (-5) našlápnuto rovněž k vynikajícímu výsledku. I přes dvě bogey po trojputtech ale drží se skóre -3 dělenou 41. příčku. V předchozích ročnících by takové skóre stačilo na horní patra leaderboardu, letos v ideálních skórovacích podmínkách pouze na pátou desítku. 

„Devětašedesát je dobrý výsledek na úvod, jsem spokojený. Teď to bude chtít jen vydržet. Jestli vydrží takové počasí, myslím, že padne i rekordní skóre po čtyřech kolech,“ řekl Mrůzek. Spolu s ním se z Čechů dostali tři rány pod par ještě Ondřej Lieser a Jan Cafourek.

„Dnes jsem to uválčil bez chyb, dokonce jsem přežil i šestnáctku a v kole jsem měl i několik dobrých up and down," konstatoval Lieser, který si start na turnaji European Tour užívá. „Atmosféra je tu úžasná, zahrát si tu je nádherný bonus,“ váží si účasti na turnaji trojnásobný majitel umístění do třetího místa na letošní Pro Golf Tour.

Skvělé výkony hráčů v prvním a pravděpodobně i druhém kole výrazně posunou hranici cutu do červených čísel. Už teď se pohybuje na hranici -2 a -3. V pátečním kole by se mohla posunout až na -4.

Dvě rány pod par zahrál na úvod Lukáš Tintěra, jednu pod Petr Gál a Aleš Kořínek, který rozehrál první kolo ve velkém stylu. Po čtyřech jamkách svítili u jeho jména -4 po eaglu na desítce a dvou birdie na jamkách 11 a 12. „Byl jsem nastartovaný a říkal jsem si: pojďme zkusit ještě víc,“ přiblížil raketový vstup do turnaje. Záhy ho ale přibrzdilo triple bogey na čtrnáctce. V dalším průběhu skóre držel. 

V paru dohrál Stanislav Matuš i Daniel Suchan. „Greeny jsou perfektní, ale za ty roky jsem se tu s nimi nesžil. Trápím se tu na greenech, ale věřím, že to zítra zlomím. Dnes jsem měl spoustu šancí na birdie,“ komentoval Matuš.

Nad parem hřiště jsou amatéři Šimon Zach (+1) a Václav Tichý (+2), tři nad par je Michal Pospíšil a sedm nad Petr Dědek. 

V odpoledním bloku hráčů se dařilo Padraigu Harringtonovi. Irský golfista a trojnásboný major šampion neudělal ani jednu chybu a přidal šest birdie, patří mu desátá příčka. Lídry po prvním kole jsou čtyři hráči. Vedle Gavina Greena a Calluma Tarrena americký showman John Daly. Ten v úvodu turnaje útočil na nový rekord hřiště, nakonec ho ale „jen“ vyrovnal, když dohrál za 64 ran. Stejný výsledek zaznamenal vítěz turnaje z roku 2015 Thomas Pieters.

LEADERBOARD