Czech Masters: Pavan přetlačil Harringtona a slaví první vítězství na ET

Czech Masters: Pavan přetlačil Harringtona a slaví první vítězství na ET

Nový rekord turnaje a první vítězství na European Tour si v neděli na Albatrossu při Czech Masters připsal Andrea Pavan. Italský golfista ve finálovém kole přetlačil hvězdu turnaje Padraiga Harringtona a slaví největší vítězství kariéry.


Finále se zpočátku přitom lépe vyvíjelo pro trojnásobného major šampiona Harringtona. Ten zaskóroval na třech jamkách na úvodní devítce, zatímco Pavan uhrál na první polovině hřiště výsledek v paru. Ovšem ani tři rány náskok Harringtonovi nestačily.

Pavan začal řádit na druhé devítce. Birdie zaznamenal na desítce, dvanáctce, čtrnáctce. Klíčový okamžik kola přišel na tříparové šestnáctce, kde Ital zavěsil dlouhý putt z foregreenu do birdie, Harrington naopak z kratší vzdálenosti do birdie minul. Rozhodující ránu pak Pavan zasadil Harringtonovi na sedmnáctce, kde proměnil čtyřmetrový putt do birdie, čímž si vytvořil před poslední jamkou náskok dvou ran. 

Na nekomplikované osmnáctce už Pavanovi stačilo zahrát par, Harrington poslední možnost nepřetavil v birdie. Irský hráč hrál celý turnaj skvělý golf, ztratil jen dvě rány, ale jednu z klíčových ztratil na čtyřparové patnáctce v posledním kole.

„Na těchto typech hřišť hraju dobře, dokážu se zachraňovat z pozic kolem greenu. Toto hřiště bych přirovnal k tomu portugalskému, kde jsem před dvěma lety vyhrál,“ uvedl Harrington, který za pár dní oslaví 47. narozeniny.

„Snad je přede mnou ještě spousta takovýchto turnajů, vím, že pořád mám na to, abych mladší hráče potrápil,“ ví Harrington.

Andrea Pavan mohl mít na Czech Masters dvojnásobnou radost. Kromě premiérového vítězství na European Tour už brzy oslaví narození druhého potomka. „Zítra se vracím domů. Ve středu by se nám měla narodit holčička, takže už se těším domů, až to všechno s rodinou oslavím,“ zářil 29letý Ital.

Hráč, který vyhrál v roce 2013 pořadí Challenge Tour, dlouho pendloval mezi první a druhou evropskou ligou. Ještě loni musel svůj statut na European Tour vybojovat v q-school ET. Letos ale prožívá skvělou sezonu, kterou v České republice korunoval vítězstvím.

„Pořád nemůžu uvěřit, čeho jsem dosáhl. Tušil jsem, že to dne bude těžké, Padraig je skvělý hráč se spoustou zkušeností. Mohlo to dopadnout všelijak, většinu dne byl lepší, ale jakmile jsem se dostal do vedení já, nepolevil jsem a dál útočil na birdie. Hrál jsem asi lépe než včera. Je to úžasné, i když nějaký čas mi to trvalo,“ komentoval Pavan, který o dvě rány překonal turnajový rekord Thomase Pieterse. Pavan dosáhl skóre -22. 

V top 10 se umístil Thomas Pieters, který doufá v nominaci do evropského týmu pro Ryder Cup. Pouze vítězství by do elitní osmičky pořadí pro Ryder Cup posunulo ještě Eddieho Pepperella, Angličan však skončil stejně jako Pieters dělený devátý a musí se spoléhat na to, že mu kapitán Thomas Bjorn udělí divokou kartu. 

LEADERBOARD