PGA of America má nového šéfa: Chci zlepšit životy profesionálů a pomoci hře růst

PGA of America má nového šéfa: Chci zlepšit životy profesionálů a pomoci hře růst

Novým výkonným ředitelem PGA of America byl v úterý jmenován Seth Waugh. Bývalý šéf Deutsche Bank v USA ve funkci nahradí Peta Bevacqua, který odchází do NBC Sports, kde se stane prezidentem. Waugh usedne za ředitelský stůl 24. září a jeho cílem je zlepšit životy 29 tisíců členů PGA a také pomoci růst golfu.


Seth Waugh strávil 13 let v Deutsche Bank a za jeho působení vznikl turnaj Deutsche Bank Championship, který se později stal jedním z podniků Playoffs FedEx Cupu. Dnes už se hraje pod názvem Dell Technologies a právě letos se bude hrát v Playoffs naposledy. V příštím roce bude závěrečná fáze sezony zkrácena na tři turnaje.

Waugh si za dobu působení u jednoho z největších poskytovatelů finančních služeb vytvořil řadu známostí a kontaktů jak v businessu, tak v golfu. Pět let strávil jako nezávislý člen představenstva a člen poradní rady Peta Bavacqua v PGA. Jeho vizí je, kromě jiného, zlepšit životy 29 tisíců členů organizace.

„Práce profesionála je vznešené povolání. Ale běžný klubový profesionál momentálně nespatřuje mnoho výhod v získávání nových členů, a to je jeden z největších problémů, kterým čelíme. Musíte myslete na obchodní stránku celé věci, protože ta asociaci přináší peníze, ale musíte vytvářet hodnoty i pro samotné členy,“ zdůrazňuje Waugh.

„Chtěl bych po deseti letech říct, že jsme životy mnoha profesionálů zlepšili, to mě žene dopředu, proto to chci dělat,“ dodává.

Waugh získal titul z ekonomie a anglického jazyka na univerzitě v Amherst v Massachusetts. Jeho syn Clancy hrál univerzitní golf za Wake Forest i Southern Methodist University. Nedávno přestoupil k profesionálům a vstoupil do první předfáze q-school Web.com Tour.

Na golfu Seth Waugh poznal svou ženu, když kedil svému synovi na jednom z turnajů pro amatéry. 

Člen golfových klubů Seminole, Cypress Point a dalších má golfový hendikep 8,9 a s hrou gentlemanů má v 60 letech bohaté zkušenosti. „Golf se stal nedílnou součástí mého života, i když jsem k němu přičichnul o něco později než jiní. Dostal mě, když jsem hrál se synem, pak když jsem mu kedil a když vznikal turnaj Deutsche Bank. Když tak přemýšlím, za posledních 25 let jsem si nejlepší vztahy vytvořil na golfu,“ připomíná Waugh.

Dobré partnerství vytvořil i s místopředsedou IMG Alastairem Johnstonem, s jehož pomocí mohl Deutsche Bank Championship vzniknout.

„Znám Setha dlouho a naprosto rozumím, proč si ho PGA of America zvolila jako výkonného ředitele. Zaprvé si vydobyl respekt v golfovém průmyslu, pochopil, jak se různé instituce a federace v golfovém světě integrují a vzájemně podporují. To bude rozhodující pro zachování PGA Championship a v širších souvislostech i pro Ryder Cup,“ říká Johnston.

Waugh má dobré vztahy také s Jay Monahanem, současným šéfem PGA Tour, přátelí se i s Martinem Slumbersem z R&A, bývalým kolegou v Deutsche Bank.

Prvním pracovním dnem Waugha v nové pozici bude pondělí 24. září, tedy v týdnu Ryder Cupu v Paříži. Jedním z jeho prvních úkolů bude dokončit jednání o televizních právech pro PGA Championship, pak by se měl zabývat přesunem centrály PGA do Dallasu, kde by měl vyrůst nový kancelářský komplex i nová golfová hřiště, která by v budoucnu měla hostit major PGA Championship.

Nudit se tedy nový šéf PGA rozhodně nebude. Jeho snem zůstává kromě zlepšení života členů v organizaci pomáhat golfu růst.

„PGA je organizací golfu pro golf. Naším posláním, jako členů této organizace, je pomoci hře růst. Můžeme usednout k jednomu stolu a pomáhat golfu společně, a ne aby si každý pracoval jen na svém businessu. Bavíme se také o tom, jak přivést ke golfu děti. Nepředstírám, že znám na všechno odpovědi, ale věřím, že společně bychom mohli řadu věcí vyřešit v zájmu golfu,“ dodává Waugh.