Boj o Ryder Cup vrcholí v Dánsku. Tři Evropané touží po automatické pozvánce

Boj o Ryder Cup vrcholí v Dánsku. Tři Evropané touží po automatické pozvánce

Kdo bude ten šťastlivec a zaplní poslední volné místo na listině evropských hráčů s jistým startem v Ryder Cupu? Odpověď na tuto otázku bude znát kapitán Evropy Thomas Bjørn už v neděli na turnaji European Tour v dánském Aarhusu. O poslední osmé automatické místo usilují Thornbjørn Olesen, Matt Fitzpatrick a Eddie Pepperell.


Nejblíž k evropskému týmu má zatím Olesen. Osmadvacetiletý Dán prožívá skvělou sezonu, zejména v létě se dostal do parádní formy, když triumfoval na turnaji Rolex Series v Itálii, pak obsadil druhé místo na BMW International Open, šesté místo v Irsku, dvanáctý byl na The Open, třetí na WGC-Bridgestone Invitational a naposledy zazářil na Nordea Masters, kde bral čtvrté místo.

Dána by mohl přeskočit ještě Matt Fitzpatrick, ale postup už nemá ve svých rukou. Pokud vyhraje, musí doufat, že Olesen neskončí na sedmém a lepším místě. Pokud Olesen skončí do dvanáctého místa, vyřadí ze hry Eddieho Pepperella, posledního možného adepta na poslední automatické místo.

„Ze všech těch turnajů, které jsem sledoval v televizi, je Ryder Cup číslem jedna. Nevím jak pro ostatní, ale pro mě je vítězství v Ryder Cupu nejvíc, čeho můžete v golfu dosáhnout. Vedle toho je možná vítězství na majoru,“ připomíná význam týmové soutěže anglický golfista Pepperell.

Divoké karty udělí Bjørn čtyřem hráčům 5. září. Tlak se stupňuje a zkušený Dán má posledních pár dní na to, aby týmovou chemii promyslel. „Jsou tento týden pod obrovským tlakem, chci, aby ze sebe vydali to nejlepší a dostali se do týmu,“ říká Bjørn, který na domácí půdě startuje v jednom v flightu s jedním z uchazečů o volné místo Pepperellem.

„Jsem tu jen pro svých 12 hráčů, soustředím se jen na roli kapitána Evropy a užívám si to,“ podotýká patnáctinásobný vítěz na European Tour. Na hřišti Silkeborg Ry GC, které se nachází 100 kilometrů od jeho domova, bude hlavně pozorovat, jak si povede jeho krajan Olesen, oba Angličané, ale i Thomas Pieters a na dálku bude kontrolovat situaci v USA, kde startují hráči pro potenciální divoké karty.