Ve čtyřčlenném play-off v Dánsku uspěl Wallace. Řekl si o Ryder Cup?

Ve čtyřčlenném play-off v Dánsku uspěl Wallace. Řekl si o Ryder Cup?

Obrovské drama přineslo finále Made in Denmark v Aarhusu. Poslední turnaj, který počítal body do pořadí Ryder Cupu, vyhrál Angličan Matt Wallace, a hlasitě si řekl o jednu z divokých karet evropského kapitána Thomase Bjørna pro letošní Ryder Cup. Poslední kvalifikační místo zaplnil Thorbjørn Olesen.


Jméno Matta Wallace ve světovém golfu ještě není tak známé, ale teď už není žádný důvod k tomu, aby 28letého Angličana nebrala golfová veřejnost vážně. Letos vyhrál už třetí turnaj European Tour a čtvrtý celkově za poslední rok a čtvrt. 

V Dánsku vyhrál úžasným způsobem. Před finálovým kolem ztrácel dvě rány na lídra po třetím kole Lee Westwooda a ještě po dvanácti jamkách závěrečné rundy nebyl hlavním kandidátem na titul. Jenže pak zahrál pět birdie na posledních šesti jamkách, a vynutil si play-off.

Do něho nastoupili čtyři Angličané se skóre -19 po čtyřech kolech – kromě Wallace ještě Lee Westwood, Steven Brown a Jonathan Thomson. Na první jamce rozehrávky, kterou byla osmnáctka, zahrál Wallace i Brown birdie, Westwood s Thomsonem po parech vypadli ze hry.

Na osmnáctku se šlo znovu a Wallace předvedl opět skvělý drive a úžasnou druhou ránu, po které zahrál opět birdie. Brown dlouhý putt do birdie neproměnil, a Wallace tak mohl slavit. Angličan kromě trofeje pro vítěze získal 250 tisíc euro a před zraky kapitána evropského týmu Thomase Bjørna si jasně řekl o jednu z divkoých karet. 

Ještě po první devítce finálového kola to vypadalo, že si pro čtyřiadvacáté vítězství na European Tour dojde veterán Lee Westwood. Asistent kapitána pro letošní Ryder Cup předváděl drtivou většinu turnaje skvělý golf, ale v samotné závěru hrál ustrašeně, mizerně puttoval a titul si de facto prohrál. Se skóre -19 se dostal do play-off, k němuž v jeho případě vůbec dojít nemuselo, pokud by solidně puttoval.

Olesen má Ryder Cup v kapse 

Dánský golfista Thorbjorn Olesen si poprvé v kariéře zahraje prestižní Ryder Cup. Svou pozici v elitní osmičce hráčů s automatickým startem stvrdil doma na turnaji European Tour v dánském Aarhusu, kde obsadil dělené 20. místo. Před turnajem byli ve hře o poslední volné místo v osmičce tři hráči – kromě Olesena ještě Matt Fitzpatrick a Eddie Pepperell. Fitzpatrick ještě ve finálovém kole zabojoval, ale ani dělené 7. místo mu k překonání Olesena nestačilo. 

„Byl to náročný týden a trochu jiný tlak, než pod kterým obvykle hrajete. S Thomasem (Bjørnem) jsme dnes už po kole mluvili a myslím, že se nám oběma docela ulevilo,“ řekl Olesen pro Sky Sports.

Olesen si účast v prestižním klání proti USA vysloužil díky skvělým výkonům v létě, kdy vyhrál turnaj ze série Rolex Series v Itálii, následně skončil ještě na čtyřech turnajích v top 10. „Bylo to neuvěřitelné léto, hrál jsem skvěle,“ vracel se k uplynulým dvěma měsícům 28letý Dán.

Olesen ještě neměl možnost zažít Ryder Cup z pozice přímého účastníka, o to víc se do Paříže těší. „Na Ryder Cup se koukám v telelvizi už od svých šesti sedmi let. Letos to bude úžasné, máme skvělý tým a snad se nám podaří vrátit pohár do Evropy,“ má o motivaci postaráno Olesen.

Poslední čtveřici hráčů oznámí kapitán evropského týmu Bjørn ve středu. Komu udělí divoké karty?

LEADERBOARD