Americký tým získal posily. Kapitán Furyk jmenoval Woodse, Mickelsona a DeChambeaua

Americký tým získal posily. Kapitán Furyk jmenoval Woodse, Mickelsona a DeChambeaua

Žádné překvapení, spíš jen potvrzení zpráv, které se rojily kolem zvolení tří nových posil pro americký tým v letošním Ryder Cupu. Kapitán Jim Furyk na tiskové konferenci před BMW Championship v úterý potvrdil Tigera Woodse, Phila Mickelsona a Brysona DeChambeaua jako nové členy týmu, kterým udělil divoké karty. S poslední kartou naloží podle vlastního uvážení po třetím turnaji Playoffs FedEx Cupu.


Už teď je jasné, že americký tým bude složený z dravého mládí i velezkušených hráčů. Tenhle mix kapitána Furyka ale dohromady tvoří mimořádně silné družstvo, v němž nemůžou chybět tři aktuálně nejlepší hráči světa podle světového pořadí OWGR: Dustin Johnson, Brooks Koepka a Justin Thomas. 

Místo v týmu si třemi vítězstvími v letošní sezoně vybojoval Bubba Watson, vítěz letošního Players Webb Simspon, konzistentní Rickie Fowler, trojnásobný major šampión Jordan Spieth, rydercupový hrdina a vítěz Masters Patrick Reed. To jsou automatičtí kvalifikanti. 

K nim Furyk podle očekávání doplnil Tigera Woodse. Magnet pro diváky po celém světě už tvořil součást týmu dlouho, neboť Furyk si ho zvolil jako jednoho ze svých asistentů. Woods na začátku sezóny, kdy se vracel do turnajového módu po zranění, ambiciózně prohlásil, že by rád týmu pomohl ještě jako hráč. 

Sám přitom ještě nemohl tušit, jestli bude zdravotně v pořádku, ale hlavně jestli si svými výkony o nominaci řekne. Během deseti měsíců zvládl 16 turnajů, v nichž skončil v top 25 v deseti případech. Dvakrát skončil těsně druhý, naposledy na posledním majoru PGA Championship. 

„S Tigerem jsme o tom dost mluvili. Rozhodl jsem se Tigera postavit a zvolit si nového asistenta. Tiger pomáhal kapitánům přede mnou, ale i mně. A to jak se strategií, plánováním i párováním. Můžu vás ujistit, že Tigerovi na tom hodně záleželo. Teď chci, aby měl čistou hlavu,“ komentoval zvolení Woodse Furyk. 

„Byl to jeden z mých cílů na začátku sezony. Jim mi volal, jestli nechci být asistentem. Samozřejmě jsem souhlasil. Přesto jsem se chtěl Ryder Cupu účastnit jako hráč. Jak rok postupoval, získával jsem ten potřebný drajv. Uhrál jsem několik dobrých výsledků a výsledkem je, že jsem součástí týmu. Je to úžasné, když se ohlédnu na začátek roku…“ neskrýval nadšení Woods. 

Ani při 42. ročníku Ryder Cupu nebude v týmu chybět Phil Mickelson, i když prvně v kariéře se mu nepodařilo získat automatickou nominaci na základě bodů. V pořadí skončil desátý. Letos vyhrál WGC v Mexiku a podobně jako Woods má za sebou velmi povedenou sezónu, ve které skončil v top 25 v 15 případech z 22 startů.  Ryder Cup si zahraje pojedenácté.   

„Z letošního týmu jsem nadšený a jsem nesmírně rád, že mohu být jeho součástí. Máme vynikající hráče, skvělé vedení a velkou šanci dosáhnout něčeho, čeho jsme dlouho nedosáhli,“ naráží Mickelson na dvě vítězství amerického týmu v řadě za sebou, které Američané zažili naposledy v letech 1991 a 1993. „Bude to velká výzva, protože víme, jak silní Evropané doma budou.“

Žádným překvapením není ani jméno Brysona DeChambeaua. Čtyřiadvacetiletý Američan se jen o jednu příčku nekvalifikoval automaticky. Po jeho dvou vítězstvích v posledních dvou týdnech ale nebylo o jeho nominaci nejmenších pochyb.

Jim Furyk a Bryson DeChambeau na tiskové konferenci k ohlášení divokých karet pro Ryder Cup (Foto: Profimedia)

„Skončil devátý v pořadí a vytvářel na sebe velký tlak. Ale popral se s tím úžasně. Vyhrál dva turnaje Playoffs neuvěřitelným způsobem, kdy si tituly vybojoval na druhé devítce finálového kola. Díky tomu jsem měl snadné rozhodování,“ prohlásil Furyk.

DeChambeau ovšem divokou kartu neměl až do posledních týdnů vůbec jasnou. Na posledním majoru neprošel cutem a sem tam měl ve své hře výpadky. „Je to jen o tom, jak dokážete na takové situace zareagovat. Stát se to může, jste zklamaní, frustrovaní. Ale vášeň tam vždycky byla. Věděl jsem, čeho jsem schopný, šlo jen o to, abych vyladil pár věcí a posunul se správným směrem,“ řekl DeChambeau.

Kapitán Furyk jmenoval jako nové asistenty kapitánů Davida Duvala, Zacha Johnsona a Matta Kuchara. Ti přibyli k již oznámeným Davisu Love III a Stevu Strickerovi. Poslední člen týmu bude oznámen po BMW Championship. Nejpravděpodobněji Furyk ukáže na Tony Finaua, který v posledních turnajích skončil druhý a čtvrtý.