Bjørn vsadil na zkušenost. Divoké karty dal čtyřem ostříleným

Bjørn vsadil na zkušenost. Divoké karty dal čtyřem ostříleným

Thomas Bjørn ve středu odpoledne oznámil čtyři jména, se kterými počítá pro letošní Ryder Cup v Paříži. Osmičku Evropanů s jistou účastí doplnili Sergio García, Paul Casey, Ian Poulter a Henrik Stenson. Všichni čtyři mají s vypjatými zápasy proti Spojeným státům bohaté zkušenosti, přesto jejich zvolení vyvolalo okamžitě bouřlivé reakce.


S velkým napětím se čekalo, koho do svého týmu kapitán evropského družstva vybere. Úlohu neměl snadnou. Ve hře o čtyři divoké karty bylo až osm hráčů: Poulter, García, Pepperell, Pieters, Cabrera Bello, Wallace, Stenson, Casey. Malou naději měl i Skot Russell Knox.

Dánský lodivod se rozhodl pro zkušenosti. Jako prvního oznámil Paula Caseyho, který se účastnil tří po sobě jdoucích Ryder Cupů v letech 2004, 2006 a 2008. O dva roky později se ale do týmu Colina Montgomerieho nevešel. Neuhrál sice dostatečný počet bodů, ale v tu chvíli byl v top 10 světového žebříčku, skotský kapitán mu přesto divokou kartu neudělil, čímž vyvolal v Evropě vlnu kritiky.

Paul Casey (Foto: Profimedia)

Do týmu se vrací tedy až letos. Má za sebou sezonu, v níž vyhrál Valspar Championship na PGA Tour. „Paul ukázal, že mu Ryder Cup chybí. Nemusel jsem dlouho přemýšlet, hraje golf světové třídy, je to skvělý hráč,“ řekl na adresu Caseyho Bjørn. 

Druhou kartu dostal Sergio García. Právě o jeho jméně se začalo na sociálních sítích nejvíce diskutovat. Letos neprožil povedenou sezonu – z jedenácti startů na PGA Tour neprošel cutem hned osmkrát, pětkrát v řadě chyběl o víkendu na majorech. 

Naproti tomu jeho krajan Rafa Cabrera Bello o pozvánku zabojoval na posledním turnaji Dell Technologies Championship, kde obsadil dělené sedmé místo. Ještě lépe si v letošní sezoně vedl Matt Wallace. Angličan zvítězil letos třikrát na European Tour, naposledy v Dánsku na posledním turnaji, který počítal body do žebříčku Ryder Cupu. Ani to ale na divokou kartu nestačilo.

„Sergiovi věřím. Potřebujeme hráče jako je on, prožil toho už hodně, ať už v dobrém či špatném. On pro tým dýchá, je to jako kdyby fotbalový tým nastoupil bez svého kapitána,“ zdůvodňoval Bjørn, proč vybral hráče, který se účastnil osmi Ryder Cupů a sedmkrát byl na vítězné straně.

Třetím zkušeným hráčem Bjørnova týmu je Ian Poulter. Jednačtyřicetiletý Angličan hrál Ryder Cup šestkrát a jen jednou s týmem Evropy neslavil vítězství. V kláních proti USA navíc vždycky předváděl obdivuhodné výkony. Proto Bjørn ukázal na Poultera bez váhání. 

Ian Poulter (Foto: Profimedia)

„Žádné překvapení. Vítězství na turnaji PGA Tour (letos vyhrál Houston Open) je důležité, ale stejně tak důležité je, s jakým nasazením Ryder Cup hrajete. Nikdo nemiluje Ryder Cup víc než Ian, vím, že už se nemůže dočkat, až to začne,“ komentoval zvolení Poultera Dán.

Posledním mužem Evropy je Henrik Stenson. I jeho zvolení vyvolalo vášně na sociálních sítích. Zkušený Švéd má za sebou sezonu ovlivněnou zraněním, i proto mu poklesla forma. Jenže i on byl v předchozích ročnících Ryder Cupu úspěšný. Nevyhrál pouze předloni a v roce 2008 ve Valhalle, ve třech případech slavil s týmem titul. A za druhé, náramně si ve dvojici rozumí s Justinem Rosem. 

„Musíte uvažovat i takhle. Jak si spolu budou rozumět jednotliví hráči. A u Stensona s Rosem vím, že to fungovat bude. Henrik měl solidní start do sezony, pak ale přišlo zranění před The Open. Nic vážného to ale nebylo. Všichni čtyři hráči přinášejí do týmu zkušenost, všichni hráli Ryder Cup několikrát a získali spoustu bodů,“ uzavřel Bjørn.

Henrik Stenson (Foto: Profimedia)