Schauffele zamotal hlavu Furykovi. Vybere si ho do týmu?

PGA TOUR
Schauffele zamotal hlavu Furykovi. Vybere si ho do týmu?

Nejskloňovanějším jménem na poslední volné místo v americkém týmu pro Ryder Cup byl v posledních týdnech Tony Finau. To už teď neplatí. Do hry o letenku do Paříže se znovu zapojil Xander Schauffele, loňský nováček roku PGA Tour a vítěz loňského Tour Championship. Na třetím turnaji Playoffs FedEx Cupu vede před víkendem o dvě rány. Lídři po prvním kole Tiger Woods a Rory McIlroy se propadli průběžným pořadím.


Kapitán Američanů Furyk má svůj tým skoro kompletní. O posledním členovi se rozhodne po nedělním finálovém kole BMW Championship, svůj verdikt oznámí americký lodivod v pondělí ráno.

Xander Schauffele je v Aroniminku u Philadelphie, kde se hraje předposlední turnaj sezony PGA Tour, ve velké pohodě. Po dvou kolech má skóre -13, jeho hře dodává patřičné sebevědomí skvělé puttování, ovšem výborný je i při hře do greenu. Sebevědomí mu rozhodně neschází, což naznačují i jeho slova po skončení druhého kola.

„Jsem v takovém rozpoložení, že jediné, nad čím uvažuji, je vítězství,“ vypálil z úst aktuálně 41. muž pořadí FedEx Cupu, který by se vítězstvím posunul na šestou příčku. Schauffele potřebuje dobrý výsledek, neboť do závěrečného turnaje Tour Championship proklouzne jen třicítka nejlepších.

„Je fajn navázat na 63 v prvním kole 64 údery, něco takového se mi zatím nepovedlo, takže jde o dobré načasování,“ uvedl Schauffele, který tak oživil své šance na Ryder Cup. V pořadí rydercupových bodů skončil 24letý Američan na dvanáctém místě o tři příčky výše než Tony Finau, další žhavý kandidát na poslední místo v týmu. Jenže Finau zazářil v posledních dvou turnajích a i ve FedEx Cupu mu patří aktuálně 4. místo.

„V posledních týdnech na to (Ryder Cup) myslím pochopitelně mnohem víc. Tony hraje skvěle, dnes zahrál 64, nikomu ten výběr neusnadňuje. Klobouk dolů před ním, jak skvěle hraje,“ pochválil svého krajana Schauffele.

Finau skončil v předchozích dvou turnajích Playoffs pokaždé v TOP 5, v Aroniminku dělí dvanácté místo a je pět ran od lídra Schauffeleho. „Mám před sebou ještě 36 jamek, abych se pokusil vyhrát. Vítězství se o vše postará. Celý rok hraju dobře a je fajn, že mám pořád na Ryder Cup šanci, mít tu možnost, je super. Ale když se budu dívat příliš dopředu, nic z toho nebude,“ říká Finau.

WOODSOVO KOUZLO NA GREENECH VYPRCHALO 

V prvním kole proměňoval jeden putt za druhým, pochvaloval si svůj starý putter Scotty Cameron a výsledkem bylo 62 ran. V pátek se ale Tiger Woods tak trochu vrátil do starých kolejích. Jednak si nevytvářel tak jasné šance na birdie jako v úvodu turnaje, ale hlavně neproměňoval slibné putty do birdie. 

„Zahrál jsem spoustu puttů, které zůstaly na hraně. Pak ale taky několik špatných jako ty na poslední jamce. Zdálo se, že míčky míří do jamky, ale prostě tam nespadly. Puttoval jsem stejně jako ve čtvrtek, dnes tam ale nic nepadalo,“ stěžoval si Woods po 70 ranách, po kterých spadl z vedoucí pozice na dělené dvanácté místo. 

V patách Schauffeleho je Angličan Justin Rose, ztrácí dvě rány. O další ránu zpět je Keegan Bradley Alex Noren, Hideki Matsuyama a Rickie Fowler. Rory McIlroy zahrál ve druhém kole 69 a dělí 7. místo. 

LEADERBOARD