Rose sebral Schauffelemu vedení. Turnaj bude možná zkrácený na tři kola

PGA TOUR
Rose sebral Schauffelemu vedení. Turnaj bude možná zkrácený na tři kola

Na čele BMW Champonship je po třetím kole v Aroniminku Justin Rose. Angličan z vedoucí pozice sesadil Xandera Schauffeleho a ještě před začátkem finálového kola má velkou šanci, že turnaj vyhraje, aniž by zasáhl do hry. V neděli i v pondělí má totiž ve Philadelphii hustě pršet, a tak reálně hrozí, že bude turnaj zkrácený na tři kola.


Abnormálně měkké byly fairwaye hřiště už v sobotu, hráči proto mohli své míče na krátce střižených plochách stavět. Výsledkem byla opět velmi nízká skóre, průměr ran třetího kola se dokonce zastavil na čísle 67,5.

Kdo nezahrál hluboko pod, ten se zkrátka výsledkovou listinou vzhůru neposouval. Justin Rose sešlápl plynový pedál už na začátku kola a nohu z něho nespustil až do začátku druhé devítky. Na první devítce zaznamenal šest birdie, na druhé hrál samé pary. I tak mu to ale stačilo na průběžné vedení v turnaji. 

Rose v Aroniminku vyhrál před osmi lety turnaj Quicken Loans National a poblíž hřiště vyhrál před pěti lety také svůj jediný major U.S. Open. Teď má šanci přidat na tomto území už třetí titul. „Mám rád tato tradiční hřiště, připomíná mi to mé golfové začátky,“ řekl 38letý Angličan, který má na dosah další významnou golfovou metu. Pokud vyhraje, může se stát poprvé v kariéře světovou jedničkou.

Kromě toho by se posunul na druhé místo ve FedEx Cupu a měl by velmi dobrou šanci si za dva týdny odvézt z Tour Championship luxusní odměnu 10 milionů dolarů pro vítěze celosezónního závodu. BMW Championship může vyhrát, aniž by zasáhl do hry.

„Musím být připraven hrát zítra ráno,“ nechce se nechat ovlivnit myšlenkami na titul, který může Rose získat ve zkrácen formátu turnaje. Finálové kolo je kvůli hrozbě lijáků na programu v neděli už od sedmi hodin ráno východoamerického času.

Pokud to počasí dovolí, bude k vidění ještě hodně dramatický boj vítězství. Jednu ránu na Rose ztrácí dvojice Xander Schauffele a Rory McIlroy. Tommy Fleetwood a Ricke Fowler jsou jen dvě rány za lídrem, tři ztrácí Keegan Bradley.

„Doufám, že budeme hrát. Jsem v dobré formě a rád bych se ještě dostal do vedení. Třeba to bude až v pondělí, jestli se naplní předpověď. Dobré na tom je, že příští týden se nehraje,“ komentoval Rory McIlroy, který zapsal v sobotu 63 ran i s double bogey na tříparové osmičce.

Pět ran na Rose ztrácí Tiger Woods. Ve třetím kole promarnil šanci zahrát hodně nízké kolo. Přestože zahrál velmi solidních 66 ran (-4), v ideálních skórovacích podmínkách to bylo málo a vítěz 79 titulů na PGA Tour si polepšil jen o jedno místo z dvanáctého na jedenácté.

„Trefoval jsem míče dostatečně dobře na to, abych zahrál hodně dobré kolo. A měl jsem i dobrý start,“ připomněl dvě úvodní birdie, po kterých ale čekal na další birdie až do čtrnácté jamky. „Kouknul jsem se na leaderboard a viděl, že každý jde tři pod po sedmičce, pět pod po devítce. Já šel jen dvě pod par. A to bylo málo,“ prozradil Woods.

LEADERBOARD