BMW Championship: Déšť zaplavil hřiště. A přinesl spoustu zápletek ve FedEx Cupu

PGA TOUR
BMW Championship: Déšť zaplavil hřiště. A přinesl spoustu zápletek ve FedEx Cupu

Předpověď počasí se bohužel naplnila. Finálové kolo BMW Championship v neděli kvůli neustávajícímu dešti vůbec nezačalo a reálně hrozí, že se nezačne hrát ani v pondělí. Pokud se tak skutečně stane, turnaj bude zkrácený na tři kola. Co se stane, jestli turnaj skončí předčasně?


Podle regulí PGA Tour je potřeba, aby alespoň polovina hráčů ze startovního pole BMW Championship v pondělí dokončila své kolo, aby se turnaj mohl dohrát ještě v úterý. Jiná varianta neexistuje, a to i přesto, že příští v příštím týdnu se nehraje. Finálový turnaj Tour Championship je na programu až o týden později. 

Podle stavu hřiště a předpovědi počasí se ale zkrácení turnaje na tři kola zdá jako nejpravděpodobnější scénář. „Dnes podle předpovědi mělo pršet celý den, a to se taky stalo,“ řekl meteorolog Joe Halvorson. 

Soutěžní výbor turnaje však doufá, že se podaří finále rozehrát v pondělí ráno. Musí ale pomoci matka příroda, protože předpověď hlásí silné deště a odpoledne dokonce bouřky. Navíc hřiště je v tuto chvíli nehratelné a na uvedení do hratelného stavu potřebují greenkeepeři minimálně dvě a půl hodiny.  

Zapeklitá situace zřejmě nemá východisko, a tak se zdá, že se Justin Rose stane vítězem zkráceného turnaje. Vítězství by mu přineslo třetí titul v sezoně ale hlavně poprvé v kariéře post světové jedničky. Kromě toho by si v pořadí FedEx Cupu polepšil ze třetího na druhé místo. 

V neprospěch hraje naopak počasí pro Xandera Schauffeleho, který doufá v poslední divokou kartu na Ryder Cup. Kapitán Jim Furyk se bude s největší pravděpodobností rozhodovat mezi ním a Tony Finauem. Pokud by se čtvrté kolo rozehrálo a Schauffele by dokázal vyhrát, možná by o své účasti v Paříži rozhodl. Takto nemá jistotu ani jeden. 

Tony Finau je po třech kolech na patnáctém místě. Kromě Ryder Cupu má možnost ještě vyhrát celý FedEx Cup. Když bude turnaj zkrácen, zůstane na páté pozici v pořadí FedEx Cupu, což znamená, že vítězství na Tour Championship by mu automaticky přineslo bonus ve výši 10 milionů dolarů.

V prekérní situaci je naopak Jordan Spieth. V tuto chvíli je na 31. místě v pořadí FedEx Cupu, tudíž mu reálně hrozí, že si poprvé v kariéře nezahraje Tour Championship. Spieth nechyběl na finálovém podniku sezony od roku 2013. Zároveň se může stát obětí nového pravidla PGA Tour, které nutí hráče zúčastnit se alespoň 25 turnajů (zatím má Spieth 23 startů, 24. start připíše na Ryder Cupu) za sezonu v případě, že do svého kalendáře nezařadí turnaj, který v minulosti ještě nikdy nehráli. Těm, kdo podmínku nesplní, hrozí pokuta (údajně 20 tisíc dolarů), což v případě Spietha není nic, nad čím by se měl lámat hlavu. V krajním případě Spiethovi hrozí vyloučení. To se ale zdá jako hodně nepravděpodobné, navíc Spieth by argumentoval špatným počasím.