Evropské kvalifikace se letos zúčastní pouze 6 Čechů

Evropské kvalifikace se letos zúčastní pouze 6 Čechů

Rok uběhl jako voda a už je to zase tady. Zhruba tisícovka golfových profesionálů z celého světa si to mezi sebou rozdá s cílem zisku karty pro příští rok na dva nejvyšší profesionální okruhy v Evropě – European Tour a European Challenge Tour. Na konci se ale bude smát pouze několik desítek z nich. Bude mezi nimi někdo ze šesti přihlášených českých profesionálů?   


Pole Čechů startujících na European Tour Q-School se v posledních letech poměrně stabilizovalo. Dříve se tam z nepochopitelných důvodů často hlásili i někteří čeští golfisté, kteří se svojí lokální výkonostní úrovní logicky zametali konce výsledkových listin už v první fázi této třístupňové kvalifikace. V letošním roce se však o karty na European Tour a Challenge Tour budou ucházet stejně jako loni ve většině případů hráči, kteří se pravidelně účastní turnajů na mezinárodních profesionálních okruzích a mají dlouhodobější ambice vybudovat si hráčskou kariéru v evropském měřítku.

-DANIEL TRHOŇ

Češi startující i absentující

Pětici letos přihlášených českých profesionálů jsme v evropské kvalifikační škole viděli i loni. Byli to Stanislav Matuš, Jan Cafourek, Petr Gál jun., Petr Dědek jun. a Michal Pospíšil. Naopak v letošní startovní listině ET Q-School ve srovnání s loňskou nově přibude pouze jediný český hráč – profesionál Štěpán Daněk. Pouhých šest startujících Čechů je tak nejnižší počet od roků 2009 a 2010, kdy byl ve startovním poli stejný počet našich hráčů. Před rokem v evropské kvalifikační škole startovali ještě Filip Mrůzek a Cyril Suk jun., nicméně ti se letos rozhodli nezúčastnit. Již třetím rokem za sebou kvalifikaci vynechává také další golfista z české profesionální špičky Ondřej Lieser.

Mrůzek - v probíhající sezoně doposud nejlepší český golfista podle žebříčku GolfDigest Order of Merit - se letos rozhodl tuto akci vynechat a soustředit se příští rok na Challenge Tour, kde v tomto roce startoval především díky sponzorským pozvánkám od promotéra RELMOST. Z deseti startů na druhém nejvyšším evropském okruhu  přitom prošel pětkrát cutem a především se ve všech případech vešel mezi 25 nejvýše umístěných hráčů turnaje. Jeho nejlepším výsledkem bylo skvělé dělené osmé místo na rakouském turnaji Euram Bank Open, kterého dosáhl na konci července. V současném sezonním bodovém žebříčku Challenge Tour – Road to Ras Al Khaimah Rankings (k 9.9.2018) je prozatím na 113. místě, i když celkový počet startů se svým letošním statusem už má vyčerpán a v celkovém pořadí tak ještě klesne.

Aby dosáhl na částečnou kartu kategorie 14 pro následující sezonu, bude muset Mrůzek napjatě čekat, zda-li se v konečném žebříčku udrží v TOP 120. Naštěstí hráči umístění za ním budou moci startovat většinou už pouze na dvou turnajích. Někteří golfisté momentálně před ním zase pravděpodobně nesplní předepsanou minimální kvótu turnajů a budou z žebříčku na konci vyškrtnuti. Je tak poměrně slušná šance, že Mrůzek kartu kategorie 14 nakonec získá. Karta kategorie 17 pro hráče mezi 121. až 150. místě celkového pořadí by mu totiž přiliš startů na turnajích navíc oproti letošku nepřinesla a musel by se opět spoléhat především na sponzorské karty od RELMOSTU.     

Suk se v tomto roce zaměřil na turnaje „třetiligové“ Pro Golf Tour. Zde se mu ale vůbec nedařilo - ze 14 startů se pouze ve dvou případech podíval do finálového kola turnajů. V aktuálním bodovém žebříčku této série je evidován až na 112. místě. Možná právě proto chybí ve startovní listině evropské kvalifikace, i když byl původně přihlášen na turnaj do Portugalska. 

Lieser se zatím aktuálně nachází před posledním letošním turnajem Pro Golf Tour na šestém místě jejího žebříčku, a to s pouhými šesti starty, což je cca pouhá třetina oproti jeho konkurentům. Jeho bilance je opravdu skvostná – jedno vítězství, jedno druhé místo, třikrát třetí pozice a na jednom turnaji skončil dělený 13. Pokud se po finálovém turnaji v konečném pořadí posune do TOP 5, získá plnou kartu na „druholigovou“ Challenge Tour v příštím roce.

Evropskou kvalifikaci se Lieser v tomto roce rozhodl vynechat a poněkud riskantně si tak uzavřel možnou alternativní cestu ke kartě na příští ročník Challenge Tour. Pokud se mu totiž nepodaří postoupit mezi pět nejlepších hráčů závěrečného žebříčku Pro Golf Tour, bude mít pro příští sezonu pouhé dvě možnosti. Buď se stejně jako letos pokoušet postoupit výše přes Pro Golf Tour anebo možná opět po nějaké době „zaparkovat“l svoji profesionální hráčskou kariéru do role „golfového důchodce“.

Lieserova absence v letošní ET Q-School je poměrně překvapivá i z toho důvodu, že by v případě přihlášení byl rovnou nasazený už do druhé fáze, která se koná na začátku listopadu. Tuto příjemnou možnost vynechání úvodní fáze si totiž vybojoval na základě skvělých letošních výkonů v již dříve zmiňované „třetiligové“ sérii Pro Golf Tour. A to konkrétně na základě toho, že v době uzávěrky přihlášek do kvalifikační školy (k 29.8.2018) byl v průběžném bodovém žebříčku Pro Golf Tour mezi šesti nejlépe umístěnými hráči. 

Letošní sezona českých účastníků kvalifikace

Pojďme se však raději věnovat těm českým reprezentantům, kteří v evropské kvalifikační škole startovat budou.           

Matuš vstoupil do letošní sezony s plnou kartou na Challenge Tour, kterou získal svým loňským umístěním na šestém místě sezonního bodového žebříčku Pro Golf Tour. Dlouho se mu však výsledkově příliš nedařilo, když ve svých prvních 16 turnajích v sezoně neprošel v 11 případech cutem a kromě děleného desátého místa na domovském turnaji Prague Golf Challenge na Zbraslavi si příliš peněz ani bodů na své konto nepřipsal. Až v prvním týdnu v září přišel znenadání výsledkový průlom na základě zisku skvělého osmého místa na turnaji Bridgestone Challenge v Anglii, když se po třetím kole dokonce dělil o vedení. 

V aktuálním sezonním žebříčku Road to Ras Al Khaimah se tak Matuš vyšvihl na 105. místo a má tak jistou částečnou kartu kategorie 14 na Challenge Tour pro další rok. Ta mu ovšem přinese účast zhruba jen na 12 až 13 turnajích (necelé polovině v kalendáři), což není až tak zářivá perspektiva. A to zvláště vzhledem k tomu, že se svojí současnou kategorií 13 už bude letos moci startovat pouze na třech turnajích – Kazakhstan Open (13.-16.9.), Hopps Open de Provence ve Francii (20.-23.9.) a Monaghan Irish Challenge (4.-7.10.) v Irsku.

Také Cafourek, Gál a Dědek jun. měli letos stejně jako Mrůzek možnost startovat na turnajích Challenge Tour na základě pozvánek od promotérské společnosti RELMOST. Jejich počet je však podle pravidel evropské tour omezen na maximální počet sedm v sezoně a navíc na dva turnaje v České republice. Ani jeden z nich však zatím tyto tzv. divoké karty příliš výsledkově nezužitkoval. Cafourek prošel cutem pouze na dvou turnajích z osmi a to ještě s nevýraznými výsledky (T46 a T55).  V aktuálním sezónním žebříčku této druholigové série zaujímá až 236. místo, které je od zisku karty na hony vzdáleno, a má před sebou už pouze jeden turnaj v Irsku na začátku října. Ještě hůře jsou na tom další dva jmenovaní hráči, kteří letos nepostoupili do finálových kol turnajů ani jednou. Gál přitom absolvoval šest neúspěšných turnajů a Dědek jun. dokonce sedm.   

Pospíšil se v tomto roce rozhodl soustředit na starty v třetiligové Pro Golf Tour. Ta má odehráno již 19 turnajů a čeká ji už pouze finálový turnaj v Německu na konci září. Pospíšil se letos se střídavými úspěchy a neúspěchy zúčastnil 18 turnajů, na nichž prošel desetkrát cutem a připsal si čtyři umístění v TOP 10. V aktuálním bodovém žebříčku Pro Golf Tour ho tak můžeme registrovat na 32. místě, což už je bez šance na umístění v TOP 5, které by mu zaručilo pro příští rok kartu na Challenge Tour.  

Poslední český účastník evropské kvalifikace Daněk hrál v letošní sezoně v zahraničí pouze na regionální španělské The Gecko Tour, a to v období zimní přípravy na přelomu roku. Odehrál zde celkem devět turnajů, a to bez výraznějších úspěchů. V celkové žebříčku se umístil až na 50. místě s finančním výdělkem 713 EUR.

Kde budou hrát kvalifikaci čeští hráči?   

Letos se první fáze evropské kvalifikace rozjíždí 11. září na turnajích tzv. sekce A ve Německu ve Fleesensee a Anglii, přičemž do prvního z nich je přihlášen také jeden český zástupce – Petr Dědek jun.

Dědek se ET Q-School premiérově zúčastnil na stejném místě loni, avšak do další fáze nepostoupil, když po dvou kolech z turnaje odstoupil z beznadějné pozice.

O týden později od 18. září budeme držet palce na turnaji sekce B v rakouském Ebreichsdorfu dvěma Čechům – Janu Cafourkovi a Michalu Pospíšilovi a navíc také jedinému Slovákovi v kvalifikaci – Jánu Frieszovi ml.

Pro Cafourka je Ebreichsdorf vyloženě oblíbenou destinací, protože při obou svých startech v letech 2015 a 2016 z ní postoupil do další fáze. Loni však tento hráč zkusil změnu, která se bohužel nepovedla. Startoval v německém Fleesense a neuspěl, když na turnaji ani neprošel cutem.

Naopak Pospíšil bude v Rakousku startovat poprvé. Při své loňské premiéře na ET Q-School totiž nezvládl postoupit z první do druhé fáze na turnaji v anglickém Frilford Heath, a to relativně těsně o dvě rány.

Od 25. září se bude pořádat turnaj v rámci sekce C v italském Bogognu, a to se Stanislavem Matušem a Petrem Gálem jun. ve startovním poli.

Matuš byl v minulosti zvyklý startovat v evropské kvalifikační škole především v rakouském Ebreichsdorfu. Zde se mu poměrně dařilo, když ze svých šesti účastí v letech 2011 až 2016 třikrát úspěšně prošel do druhé fáze. Bylo to vždy v sudých letech (2012, 2014 a 2016), a možná i proto byl letos původně opět přihlášen do tohoto letoviska. Jelikož však rakouský turnaj sekce B kolidoval s termínem jednoho z posledních turnajů Challenge Tour ve Francii, zvolil nakonec raději start v sekci C v Itálii. Bohužel letos Matuš nemohl úvodní fázi kvalifikace vynechat jako loni, kdy měl díky svému postavení v žebříčku Pro Golf Tour úplně stejné privilegium, které mohl v letošním roce teoreticky využít Lieser.  

Pro Gála jun. jde o návrat na oblíbené místo. Ze svých dosavadních šesti účastí v ET Q-School zvolil toto místo již čtyřikrát v letech 2012 až 2014 a 2016, přičemž až poslední pokus mu přinesl úspěch v podobě postupu. V loňském roce zkusil Gál změnu v podobě anglického Frilford Heath a neuspěl.

Poslední čeký reprezentant Štěpán Daněk si zahraje v rámci kvalifikační sekce D na turnaji v portugalském Bom Sucesso, který se bude odehrávat až od 9. do 12. října. Jelikož jde o letošní premiérovou destinaci, nemají s ní žádní hráči předchozí zkušenosti. A navíc pro Daňka bude jeho letošní účast v evropské kvalifikační škole premiérová.

Historická bilance českých hráčů

Historická bilance našich letos startujících hráčů na European Tour Q-school do roku 2017 je zachycena v následující tabulce:

Hráč

Počet účastí

Roky účasti

Počet postupů do druhé fáze (úspěšnost)

Nejlepší výsledek

Jan Cafourek

3

2015, 2016, 2017

2 (67%)

Závěrečná fáze 2015 (CUT – T149)

Stanislav Matuš

8

2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

4 (50%)

2. fáze 2014 (T25)

Petr Gál jun.

6

2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017

1 (17%)

2. fáze 2016 (T54)

Michal Pospíšil

1

2017

0 (0%)

1.     fáze 2017    

(T29)

Petr Dědek jun.

1

2017

0 (0%)

2.     fáze 2017     (WD – T99)

Štěpán Daněk

0

N/A

N/A

N/A

 

Především Cafourek a Matuš se svou dosavadní statistikou úspěšnosti postupů do druhé fáze si mohou dávat reálné naděje na postup. Šanci by mohl mít také Pospíšil, který letos ve své kariéře výkonostně poposkočil dopředu a z pohledu golfových soutěží i ostřílený matador Gál jun.

Jaké jsou formát a podmínky kvalifikace?

Turnaje první fáze se hrají ve formátu hry na rány, a to na čtyři kola s cutem (kterým projdou hráči maximálně sedm ran od posledního postupového místa) po jejich třetím kole. Počet postupujících hráčů z každého z nich do druhé fáze se určuje těsně po začátku jejich prvního kola. Všichni hráči na poslední postupové pozici přitom jdou dál do druhé fáze kvalifikace, aniž by mezi nimi o postupu rozhodovalo play-off.

V loňském roce postupovalo z jednotlivých turnajů první fáze 20 až 24 zúčastněných hráčů, tj. v průměru 21% (celkem 176 ze 844). Letos se do první fáze European Tour Q-School přihlásilo celkem rekordních 874 hráčů (pár desítek z nich jich ale nakonec většinou nestartuje). Do poloviny z celkem osmi destinací ze sekcí A až D je dokonce přihlášeno přes 120 hráčů.

Druhá fáze kvalifikační školy (čtyři paralelně hrané turnaje, na čtyři kola bez cutu) se pak bude hrát v listopadu ve Španělsku a ke zhruba 180 kvalifikantům z první fáze se přidá přibližně 120 hráčů, kteří budou přes hráčské výjimky nasazeni rovnou do této fáze. Z druhé  do závěrečné fáze postoupí už jen okolo 85 nejlepších hráčů ze všech čtyřech turnajů, kteří budou doplněni cca 70 hráči, jenž mají výjimku pro přímou účast ve finálovém turnaji kvalifikace. 

O hráčských kartách na European Tour a Challenge Tour se pak rozhodne mezi 156 hráči v závěrečné fázi Q-school, která se odehraje v dalším týdnu po druhé fázi opět ve Španělsku, již podruhé za sebou na hřišti PGA Lumine Golf Club. A to v rámci šestikolového turnaje s cutem pro nejlepších 70 hráčů a golfistů na dělených pozicích po čtyřech kolech. Nejlepších 25 golfistů (a hráči na dělených pozicích) ve výsledkové listině si odnese plnou kartu na European Tour na další sezonu. Ostatní hráči, kteří prošli cutem, pak získá plnou kartu na další sezonu Challenge Tour.

V loňském roce se celkově zúčastnilo všech tří fází rekordních 1026 hráčů, z nichž 33 získalo plnou kartu na letošní ročník European Tour a dalších 41 pak na letošní sezonu Challenge Tour. V závěrečné fázi udělalo cut deset hráčů, kteří dokázali předtím projít první a druhou fází až do finálového turnaje (a získalo tak plnou kartu na Challenge Tour) a pět z nich dokonce dosáhlo až na plnou kartu na European Tour, včetně vítěze Sama Horsfielda.

Vstupní poplatek do evropské kvalifikační školy činí letos 2 000 eur neboli asi 51 400 korun a pokrývá všechny tři kvalifikační fáze bez ohledu na to, kolik jich hráč odehraje. Každý hráč si navíc musí sám zaplatit cestovní a ubytovací náklady. 

Ambice našich hráčů v úvodní fázi

Konkurence v první fázi Q-school není bůhvíjaká a hráče s ambicemi na zisk minimálně karty na Challenge Tour by neměla vůbec vzrušovat. Zúčastnit se totiž může každý profesionál a všichni amatéři, kteří mají alespoň scratch (0,4) handicap a/nebo byli letos umístěni v TOP 2000 světového amatérského golfového žebříčku (WAGR) a samozřejmě v termínu vyplní přihlášku a zaplatí vstupní poplatek. Oproti loňsku byl letos zrušen minimální věkový limit 16 let. 

Poněkud silnější konkurence hráčů, kteří letos neuspěli a ztratili plnou hráčskou kartu na European Tour či Challenge Tour, vstupuje do hry částečně až ve druhé fázi a především pak v závěrečné fázi evropské kvalifikace, kde už je ve startovním poli opravdu velký přetlak vynikajících hráčů.

Pro některé naše špičkové hráče každoročně deklarující postup na European Tour nebo Challenge Tour přes kvalifikační školu jako svůj hlavní či někdy dokonce jako jediný cíl v sezoně by proto postup do druhé fáze kvalifikace měl být jen splněním povinnosti. Plné hráčské karty na tyto profesionální golfové okruhy se totiž nezískávají ani ve druhé fázi kvalifikace, ale dokonce až v závěrečné fázi, a to ještě po projití cutem na tomto závěrečném turnaji.

Tak ať se našim reprezentantůn v letošní European Tour Q-School daří!