Finau to má v kapse. Furyk ho nominoval do Ryder Cupu

Finau to má v kapse. Furyk ho nominoval do Ryder Cupu

Několik posledních týdnů byl nejžhavějším adeptem na zisk poslední divoké karty kapitána amerického týmu pro Ryder Cup Jima Furyka. V pondělí se dočkal oficiální nominace. Tony Finau je posledním zvoleným hráčem pro bitvu mezi Evropou a USA, která vypukne za dva týdny v Paříži.


Už před týdnem Tony Finau poměrně sebevědomě prohlásil, že kapitánu Jim Furykovi se bude jen těžko odmítat jeho jméno. Zvláště ve chvíli, kdy má skvělou formu a na turnajích Playoffs FedEx Cupu skončil pokaždé v TOP 10. Na kolik tím chtěl dostat svého kapitána pod tlak, už lze jen polemizovat.

Každopádně úplnou jistotu Finau rozhodně neměl. Na třetím turnaji závěrečné fáze sezony BMW Championship se o slovo ještě přihlásil Xander Schauffele. Loňskému nováčkovi roku a vítězi Tour Championship 2017 unikla automatická kvalifikace docela těsně, ale o divokou kartu zabojoval ještě v Aroniminku. 

Po druhém kole dělil vedení, do finálového kola vstupoval se ztrátou jediné rány na Justina Rose. Případné vítězství by Furykovi ještě hodně zamotalo hlavu, žádné jiné umístění už ale na volbě Tonyho Finau nemohlo nic změnit. Schauffele skončil dělený třetí. Pro Finau hovořila daleko větší konzistentnost výsledků v letošní sezoně.

Finau má na svém kontě dosud jediné vítězství na PGA Tour. Před dvěma lety vyhrál Puerto Rico Open. V posledních dvou sezonách už několikrát titulu zaklepal na dveře, kýženého triumfu se ale zatím nedočkal. Zato umístění v TOP 10 sbírá jako na běžícím pásu. Z padesáti startů jich získal osmnáct, poslední tři v posledních třech týdnech. A tři připsal letos na třech majorech. 

Po osmém místě na BMW Championship už nebylo o čem. „Ta všechna TOP 10, hra na majorech a jeho současná forma – druhé, čtvrté a osmé místo. Bylo nemožné nevybrat si ho do týmu,“ prohlásil v pondělí při své poslední volbě Jim Furyk.

Finau v divokou kartu doufal, ale neuvěřil, dokud mu nezazvonil telefon od kapitána amerického týmu. „Dal jsem klukům z týmu vědět, že jsem pro ně skvělou volbou a že budu připraven zasáhnout do hry. Je super dosáhnout něčeho takového a hrát dobře za takových okolností. Je to něco, na co jsem extrémně hrdý,“ pyšnil se Finau.

Oba týmy pro letošní Ryder Cup jsou tak kompletní. Evropa bude od 28. do 30. září usilovat o získání poháru zpátky, před dvěma lety v Hazeltine totiž po osmi letech triumfovali hráči amerického týmu. 

SOUPISKA EVROPY

Justin Rose, Rory McIlroy, Tommy Fleetwood, Jon Rahm, Tyrrell Hatton, Francesco Molinari, Sergio García, Paul Casey, Ian Poulter, Henrik Stenson, Thorbjørn Olesen, Alex Noren

SOUPISKA USA

Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas, Bryson DeChambeau, Jordan Spieth, Rickie Fowler, Patrick Reed, Tiger Woods, Phil Mickelson, Tony Finau, Bubba Watson, Webb Simpson