Bradley přetlačil Rose v play-off. Ten se stal světovou jedničkou

PGA TOUR
Bradley přetlačil Rose v play-off. Ten se stal světovou jedničkou

Keegan Bradley je po šesti letech zpátky mezi vítězi PGA Tour. V pondělním finálovém kole BMW Championship se dotáhl na lídra po třech kolech Justina Rose a svého soka následně udolal v play-off. Justin Rose se i přes porážku v rozehrávce dostal poprvé ve své dlouhé kariéře na post nejlepšího hráče světa.  


Počasí ve Philadelphii se přeci jen umoudřilo a dovolilo hráčům odehrát kompletní turnaj na čtyři kola. Po nedělní průtrži a původně špatné předpovědi na pondělí se zdálo, že turnaj bude zkrácený na tři kola. V pondělí ráno však přestalo pršet, greenkeepeři uvedli hřiště do hratelného stavu, mohlo se začít.

Měkké hřiště znovu nahrávalo nízkým skóre, ale lídru Justinu Rosovi se na první devítce nepovedlo odskočit soupeřům, vlažně začali také druzí v pořadí Xander Schauffele a Rory McIlroy. A to nahrávalo Tigeru Woodsovi, který rozehrál finálové kolo brilantně a v jednu chvíli byl už jen jednu ránu od vedení. Stejně tak se do hry o titul přihlásil ještě Billy Horschel.   

Až na druhé devítce se od Horschela odtrhli Rose a Bradley, kteří po birdie na jamkách 16 a 17 mířili na poslední jamku turnaje s tím, že poslední birdie může definitivně rozhodnout o titulu. Nakonec ale bylo všechno jinak.

Jako první se vydal na dlouhou čtyřparovou osmnáctku Bradley. Po zataženém drivu do levého roughu poslal míček druhou ranou na tribunu za greenem, třetí ranou si nepřihrál dostatečně blízko a nervózním puttem minul poměrně jasně jamku vlevo a zapsal bogey.

Všechno ve svých rukách měl tedy Rose. Na osmnáctce mu stačilo uhrát par, jenže sílící vítr mu nedovolil zahrát drive dostatečně daleko a k jamce to měl pro druhou ránu ještě hodně daleko. Míček zahrál pouze před green, nedokázal si přihrát k jamce a putt do paru mu vyklouznul z jamky – bogey.

Oba hráči zamířili na osmnáctku znovu k play-off. Tentokrát jim míčky po druhých ranách skončily těsně za greenem. Bradley si přihrál na půl metru a doklepl par, Rose však příhru nezvládl, putt neproměnil, a o vítězství přišel.

„Tohle je naprosto neuvěřitelné. Byla to dlouhá cesta zpátky,“ připomněl roky trápení Bradley, kdy zmizel ze světové špičky. „Nemůžu tomu uvěřit, je to tak skvělé,“ zářil nadšením bývalý vítěz PGA Championship a kdysi desátý hráč světového pořadí.

„Přechod od belly putteru byl těžší, než jsem si mohl myslet. A taky jsem nějaký čas vůbec nebyl vidět. Je nepříjemné dostat se z pozice, kdy jste členem Ryder Cupu a Presidents Cupu do pozice mimo první stovku světového žebříčku. Jsem hrdý na to, že jsem se dokázal vrátit zpátky, tohle je velké vítězství,“ řekl Bradley.

ROSE poprvé v životě světovou jedničkou 

Navzdory porážce v play-off se na první místo světového žebříčku dostal Justin Rose. Osmatřicetiletý Angličan dosáhl na trůn po dvaceti letech profesionální kariéry ozdobené zlatou medailí z olympijských her v Riu de Janeiru, vítězstvím na majoru U.S. Open, devíti vítězstvími na PGA Tour a dalšími deseti tituly na European Tour.

Rose se stal dvaadvacátým hráčem, který na post světové jedničky od roku 1986, kdy byl světový žebříček spuštěn, vyšplhal. Po Nicku Faldovi, Lee Westwoodovi a Luku Donaldovi se stal čtvrtým Angličanem, který této mety dosáhl.

Radost měl ale bezprostředně po dohrání BMW Championship pochopitelně jen poloviční. „Je to skvělý úspěch. Ale raději bych toho dosáhl vítězstvím v turnaji. Teď jsem zklamaný z porážky. Tohle je ale pro mě velkou útěchou, úžasný moment, úžasný úspěch,“ prozradil Rose. 

LEADERBOARD