Návrat z vojny na PGA Tour

Návrat z vojny na PGA Tour

Před třemi lety, přesněji v listopadu 2015, musel Sangmoon Bae chtě nechtě vyměnit golfový outfit za vojenskou uniformu. Kvůli povinné dvouleté vojenské službě v Jižní Koreji byl nucený přerušit golfovou kariéru ve chvíli, kdy byl na vrcholu formy. Teď je dvojnásobný vítěz PGA Tour a bývalý přímý účastník Presidents Cupu zpátky. V neděli vyhrál třetí turnaj finálové série Web.com Tour, a zajistil si kartu PGA Tour i pro příští sezonu.


„Jako bych byl nováček na tour, pokornější a trpělivější,“ popisoval Bae návrat k velkému golfu po dvouleté vojně v Jižní Koreji. „Tohle vítězství pro mě znamená hodně, jsem zpět,“ hlásí vítěz dvou podniků PGA Tour z roku 2013 a 2014.

Dobré výkony a konzistentní hra zajistily Korejci před třemi lety místo v mezinárodním týmu pro Presidents Cup, který se uskutečnil v jeho rodné zemi. Kapitán Nick Price mu udělil jednu z divokých karet. Prestižní klání proti Spojeným státům, v němž tým složený z hráčů z celého světa kromě Evropy těsně prohrál s USA, znamenalo pro Korejce rozlučku s profesionálním golfem. Minimálně na dva roky.

O měsíc později už se totiž hlásil na vojně. A to i přes snahy o odložení branné povinnosti, které byly ovšem hráči zamítnuty. V Jižní Koreji se vojenská služba mezi sportovci odpouští pouze olympijským medailistům. Všichni ostatní muži musejí ve věku mezi 18 až 35 lety vojenskou službu absolvovat.

V minulosti tato povinnost potkala i bývalého vítěze The Players K. J. Choie i šampiona PGA Championship Y. E. Yanga. Oba si ale vojnu odbyli ještě před přechodem k profesionálům. Naopak dalšího korejského vítěze The Players Si Woo Kima převlek do vojenské uniformy ještě čeká. A stejně tak aktuálně nejlepšího Korejce podle světového žebříčku Byeong Hun Ana.

Sangmoon Bae v rámci tzv. Medical exemption kartu PGA Tour při odchodu na vojnu neztratil. Do turnajového kolotoče nejlepší ligy světa se vrátil na podzim loňského roku, ale dlouhá turnajová mezera a také problémy se zápěstím se na výkonech Korejce podepsaly. S jedním umístěním v TOP 25 a pouze pěti cuty ze sedmnácti startů obsadil až 202. místo v pořadí FedEx Cupu. Proto mu nezbývalo nic jiného než se pokusit uhrát kartu ve finálové sérii čtyř turnajů „druholigové“ Web.com Tour.

V prvním obsadil 35. místo, ale ve druhém už skončil na děleném šestém místě. Rostoucí formu pak potvrdil na třetím turnaji v Idaho. Albertsons Boise Open ovládl se skóre -19 o jednu ránu před Andersem Albertsonem, Rogerem Sloanem a Adamem Schenkem.

Vítězstvím se Bae posunul do čela finančního žebříčku Web.com Tour Finals, a pokud stejnou pozici udrží až do konce série, získá kromě plné karty na PGA Tour pro příští sezonu i místo ve startovní listině The Players 2019.