Poklad 37 milionů dolarů leží na East Lake. Jak si ho hráči rozdělí?

PGA TOUR
Poklad 37 milionů dolarů leží na East Lake. Jak si ho hráči rozdělí?

Z té sumy se tají dech. V závěrečném turnaji letošní sezony PGA Tour si třicítka nejlepších hráčů pořadí FedEx Cupu zahraje dohromady o jen stěží uvěřitelných 37 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než tři čtvrtě miliardy korun. Kromě finančních odměn z Tour Championship si totiž rozdělí i bonusy za celoroční výkony ve FedEx Cupu.


Sezona PGA Tour spěje ke svému konci. Definitivní tečkou za letošním FedEx Cupem bude nedělní finálové kolo Tour Championship v East Lake, kdy vyvrcholí finále celé sezony pod názvem Playoffs. Světový golf se dozví jméno nového majitele pohádkové odměny 10 milionů dolarů pro vítěze celoročního závodu, vítěze posledního turnaje sezony a možná i nového krále světového pořadí.

Ale pěkně popořádku. Tour Championship je tradičně vrcholem celé sezony PGA Tour a právo startovat na tomto turnaji má už jen třicítka nejlepších hráčů průběžného pořadí FedEx Cupu. Největší šanci na zisk luxusního bonusu ve výši 10 milionů dolarů mají logicky nejvýše postavení hráči pořadí. Kdo z první pětky pořadí vyhraje Tour Championship, automaticky vyhrává i FedEx Cup. Další hráči v pořadí už nemají osud ve svých rukách a musí spoléhat na klopýtnutí svých soupeřů. Dokonce i třicátý v pořadí Patton Kizzire má ale naději na zisk pohádkové odměny, byť jeho šance je dost mizivá.

9 milionů dolarů na Tour Championship

Taková je celková dotace posledního turnaje sezony PGA Tour. Stejnou dotaci měly i tři předchozí podniky Playoffs – Northern Trust, Dell Technologies Championship a BMW Championship. Vítěz si odkrojí 1,62 milionu dolarů. Po turnajích kategorie major, turnajích WGC, Players Championship a CJ Cup @ Nine Bridges jde spolu s výše zmíněnými třemi turnaji Playoffs o nejlépe dotovaný turnaj PGA Tour. Ale protože startuje jen třicet hráčů, hráčské pole si mezi sebou rozdělí více peněz.

Téměř 30 milionů dolarů v bonusech

Dobrou zprávou pro všechny účastníky turnaje je také fakt, že nikdo neodjede s prázdnou. Každému hráči v East Lake na bankovní konto připluje hřejivá suma dolarů, jejíž výše bude záviset na konečném pořadí ve FedEx Cupu. Jak už bylo mnohokrát zmíněno, vítěz bere 10 milionů dolarů, ale i hráči na dalších pozicích se mohou těšit na pěknou odměnu. Například druhý hráč konečného účtování získá 3 miliony dolarů navrch, třetí 2 miliony a s jedním milionem odjede ještě pátý hráč. Poslední hráč první třicítky obdrží ještě 175 tisíc dolarů. Celková suma v bonusech pro první třicítku hráčů činí 28 390 000 tisíc dolarů. 

Obávat se navíc nemusejí ani hráči, kteří se do velkého finále na Tour Championship nedostali. Bonusové dolary získají i ti na 31. – 150. místě FedEx Cupu, výše odměny je opět závislá na jejich konečném pořadí. 

Když bychom sečetli celkovou výši bonusů FedEx Cupu (35 milionů dolarů) a celkové prize money závěrečných čtyř turnajů Playoffs FedEx Cupu (36 milionů dolarů), jednoduchou matematikou by nám vyšla celková částka 71 milionů dolarů (v přepočtu 1,5 miliardy korun), o které se v posledním měsíci strhává bitva. 

Kromě velkých peněz se hraje i o prestiž

Triumf ve FedEx Cupu přinese vítězovi velké bohatství, ale hraje se i o prestiž. Zápis mezi šampiony FedEx Cupu zajistí vítězovi nehynoucí slávu. Od roku 2007, kdy byl systém FedEx Cupu spuštěný, zvedlo cenný pohár nad hlavu deset hráčů. Jen Tigeru Tigeru Woodsovi se povedlo vyhrát FedEx Cupu dvakrát (2007, 2009), dalšími vítězi se stali Vijay Singh, Jim Furyk, Bill Haas, Brandt Snedeker, Henrik Stenson, Billy Horschel, Jordan Spieth, Rory McIlroy a Justin Thomas.

Čtyři hráči usilují o post světové jedničky

Předminulý týden se poprvé po dvaceti letech profesionální kariéry dostal na pozici nejlepšího golfisty světa Angličan Justin Rose. Jeho post se ale třese a už v neděli ho může na vrcholu nahradit jeden ze tří adeptů.

První z nich je Brooks Koepka, který se na druhé místo posunul minulý týden, přestože se žádný turnaj nehrál. Posunul se na základě přepočtu průměrného počtu bodů každého hráče. Teoreticky Koepkovi stačí i osmnácté místo na Tour Championship, pokud bude mít Rose slabý týden, a bude světovou jedničkou. 

Umístění v top 8 by mohlo stačit Dustinu Johnsonovi k návratu na první místo světa, Justin Thomas by se na špičku pořadí dostal díky vítězství nebo samostatnému druhému místu.

Finále letošní sezony PGA Tour tedy znovu slibuje nesmírně zajímavou podívanou. A koneckonců bude tím nejlepším předkrmem před blížícím se Ryder Cupem ve Francii.