9 VĚCÍ, které byste měli o Ryder Cupu vědět

9 VĚCÍ, které byste měli o Ryder Cupu vědět

PROFESIONÁLY, KTEŘÍ SI BYLI ZAHRÁT NA HŘIŠTI ALBATROS COURSE v resortu Le Golf National, kde se bude 28.–30. září 2018 konat 42. Ryder Cup, postihla jakási zvláštní choroba. Z nedostatku lepší diagnózy jí říkejme dočasná amnézie.


Když hodnotí hřiště vyprojektované Hubertem Chesneauem a Robertem von Haggem na obecné úrovni, zpravidla ho chválí. Většina z nich se shodne na tom, že není potřeba být obzvlášť dlouhý z týčka. Je sice nutné udržet si přesnost, abyste se propletli mezi všemi jezírky a terénními vlnami, ale hřiště na druhou stranu nabízí na několika místech možnost případné ztracené rány zase získat zpět.

„Je to skvělá golfová zkouška,“ vyjádřil se Justin Thomas po červencovém French Open, kdy tu hrál poprvé. „Nejsou tu žádné záludnosti ani nic podobného.“

Ačkoli…

Hřiště má ještě jeden rys, kterého si profesionálové jistě při hře všimli, jen to, zdá se, svorně zapomněli: Je totiž těžší, než ve skutečnosti vypadá – hlavně čtyři závěrečné jamky, kterým místní přezdívají Jízda smrti.

„Když nebudete ve střehu, to hřiště vás může zadupat do země,“ tvrdí Thomas Levet, jeden ze tří Francouzů, kteří si zahráli Ryder Cup (patří k nim ještě Jean Van de Velde a Victor Dubuisson). „A přitom tak vůbec nevypadá. V tomhle ohledu je navržené chytře, až bych řekl ďábelsky.“

Důkazem je to, co se dělo právě v závěru červencového French Open. Americkému golfistovi Julianu Surimu stačil na 18. jamce par (4 rány), aby získal titul, ale svou příhru poslal do vody, která stráží green, a zapsal double bogey. Angličan Chris Wood vypadl z boje o vítězství kvůli ztrátě na 15. a 17. jamce a Jon Rahm tak dlouho ani čekat nemusel – zahrál triple bogey na dvanáctce. Výhra tak spadla do klína Alexi Norenovi, který dohrál kolo víc než půl hodiny před poslední dvojicí. Noren zahrál závěrečné čtyři jamky za minus dva.

Pokud ale ona „francouzská amnézie“ nezmizí, na to vše hráči do Ryder Cupu zapomenou, možná i pod vlivem adrenalinu, který začne golfistům z obou táborů pulzovat v žilách. Američané budou usilovat o první vítězství na evropské půdě od roku 1993 a Evropané se zase budou snažit vyhnout tomu, že by prohráli dvakrát za sebou, což se jim také od roku 1993 nestalo.

Je to teprve podruhé, co se bude Ryder Cup konat na území kontinentální Evropy. Poprvé to bylo v roce 1997 ve španělské Valderramě. Na Le Golf National najdete řadu míst, kde můžete zariskovat a vydělat na tom, takže při jamkových zápasech bude zajímavé sledovat rozdílné strategie. Pak je tu lokalita: Resort se rozkládá jen nějakých 30 kilometrů jihozápadně od centra Paříže a 8 kilometrů od Versailles. A konečně jistě není nepodstatné, že hned několik hráčů v obou týmech je v brilantní formě. Zkrátka scéna je přichystaná pro to, aby se u Města nad Seinou odehrálo opravdu mimořádné představení.

A abyste na něj byli náležitě nachystaní, připravili jsme pro vás přehled devíti věcí, které o hřišti pro letošní Ryder Cupu musíte vědět.

 

NENÍ TO NOVÉ HŘIŠTĚ

1 Hřiště Albatros bylo otevřeno 5. října 1990. Slavnostního otevření se zúčastnili vítězové majorů Greg Norman, Jeff Sluman a Raymond Floyd, kteří si spolu s francouzským profesionálem Marcem Farrym zahráli foursome. Bylo to vyvrcholení desetileté snahy Clauda-Rogera Cartiera, prezidenta Francouzské golfové federace, který byl jakousi šedou eminencí za vzestupem European Tour.

Cartier měl vizi: Chtěl vybudovat hřiště, které by sloužilo jako trvalý domov pro French Open (jde o nejstarší národní otevřený šampionát v kontinentální Evropě – hraje se od roku 1906) a také jako středisko pro francouzské reprezentační týmy. Chtěl tak ve Francii zvýšit prestiž golfu. Objevil přibližně 136 hektarů pozemku ve vlastnictví státu na pařížském předměstí Saint-Quentin-en-Yvelines a vyjednal s vládou pronájem na 99 let.

Od začátku se počítalo se 45 jamkami. Kromě Albatros Course je tu ještě osmnáctka Aigle (což znamená orel, anglicky eagle) a devítka Oiselet (ptáček neboli birdie). V resortu se nachází také akademie pro golfisty všech úrovní. Výstavba resortu nebyla jen charita – vydělává si pronajímáním 131 pokojů.

Pozemek měl ale jednu zásadní vadu: Protože se předtím využíval k zemědělským účelům, byl rovný jako placka. Cartier se proto domluvil s úřady, že mu sem navozí zeminu vytěženou na stavebních projektech v Paříži. Celkem se tak sem podle odhadů přemístilo 1,6 milionu krychlových metrů zeminy, která hřišti dodala jeho tvary.

Od svého otevření hostil resort všechna národní mistrovství Francie s výjimkou ročníků 1999 a 2001. Mezi vítěze se zde zapsali i slavná jména jako Colin Montgomerie, Retief Goosen, Graeme McDowell (dvakrát), Martin Kaymer a Tommy Fleetwood.

 

VLASTNĚ TO „NOVÉ“ HŘIŠTĚ JE

2 Poté, co European PGA Tour přiklepla resortu v květnu 2011 Ryder Cup, Francouzská golfová federace se zavázala, že hřiště ještě vylepší. A svému slibu dostála. Podle vyjádření Paula Armitage, generálního manažera Le Golf National, spolkly renovace provedené hlavně v letech 2014 a 2015 skoro 8 milionů eur.

Zásadními prvky přeměny bylo prodloužení některých jamek, a to včetně všech tří pětiparů. Pro Ryder Cup tak hřiště oficiálně měří 6615 metrů a má par 71. Provedli tu ale i další vylepšení:

► Vytvořili jezírko před tříparovou 11. jamkou namísto mokřadu, který už byl stejně vyschlý. Jezírko na tomto místě navíc bylo součástí původního návrhu hřiště.

► Předělali greeny jedničky a šestnáctky, aby zvýšili možnosti navrtání.

► Vylepšili drenážní systém, aby vyhověli požadavku, že i po silném dešti musí být hřiště hratelné do tří hodin. Nikdo nechce, aby se Ryder Cup dohrával v pondělí, jako se to stalo v roce 2010 ve Walesu. 

► Zrekonstruovali všechny bunkery – dostaly betonové podloží.

► Kosmetické úpravy provedli i v okolí jamek. Na některých jamkách přibyla kostřava a břehy několika jezer byly zpevněny železničními pražci. „Předtím totiž greeny tak trochu padaly do vody,“ vysvětluje Armitage.

Konzervativci se možná budou pohoršovat, že po těchto změnách je hřiště „američtější“, ale Armitage trvá na tom, že charakter původního návrhu se nijak nezměnil.

„Okraje jamek už nejsou tak nepřátelské jako dřív,“ hodnotí změny Levet, který zde vyhrál French Open v roce 2011 (celkem vyhrál na European šestkrát, což je nejvíc ze všech francouzských golfistů). Na oslavu svého vítězství tehdy Levet skočil u 18. jamky do jezera – a zlomil si nohu.

 

JE TO SKVĚLÉ MÍSTO NA PÁRTY

3 Okolí závěrečných jamek prošlo úpravami, aby se do něj vešly lepší (a větší!) sponzorské stany, které zvládnou nápor očekávaných 60 000 fanoušků a dobrovolníků.

Ty, kdo chtějí na vlastní oči sledovat především začátky zápasů, potěší ohromné tribuny u prvního týčka. Jsou největší v celé rydercupové historii – pojmou 6500 diváků oproti 2148 v Gleneagles (2014) a 1668 v Hazeltine National (2016). A z mnoha míst je navíc vidět i na green osmnáctky.

Po celém hřišti byly nataženy kabely z optických vláken, které se postarají o to, že záběry z utkání poběží do celého světa. Obraz bude rozdělený do tří signálů: Jednoho pro NBC/Golf Channel ve Spojených státech, jednoho pro Sky Sports ve Velké Británii a konečně jednoho pro zbytek světa.

 

HŘIŠTĚ NENÍ PO RENOVACI
TĚŽŠÍ NEŽ DŘÍV

4 Aspoň měřeno výsledky na French Open. Skóre Alexe Norena při jeho vítězství letos v červenci činilo −7 (277), ale bylo to poprvé od dokončení renovací v roce 2015, kdy vítěz nezapsal dvouciferné skóre pod par. Za poslední čtyři roky bylo průměrné vítězné skóre 10,75 pod par – za 13 předešlých let to bylo 10,6 pod par.

 

HŘIŠTĚ NEZVÝHODŇUJE
ŽÁDNÝ Z TÝMŮ (MRK MRK)

5 Je v podstatě veřejným tajemstvím, že kapitán hostitelského týmu mluví do úprav hřiště pro Ryder Cup. Předpokládá se, že se snaží to zařídit tak, aby podmínky na hřišti víc seděly domácímu týmu. Před dvěma lety si hosté, tedy Evropané, stěžovali na to, že Hazeltine National bylo pro Ryder Cup připraveno tak, že bylo hodně snadné – široké fairwaye, jednoduché pin pozice – a hrála se spousta birdie.

Teď mají hřiště v moci Evropané a člověk by čekal, že budou chtít naopak hustý rough a úzké dopadové zóny na fairwayích, aby eliminovali výhodu amerického týmu v podobě delších odpalů. Ale kapitán domácího výběru Thomas Bjørn trvá na tom, že neplánuje prosazovat na hřišti žádné zásadní změny oproti tomu, jak bylo nastavené při French Open v červenci.

„Není to hřiště pro ranaře, ale to víme,“ vysvětluje Bjørn. „Nevytáhnete z bagu čtrnáctkrát za kolo driver. Z týčka přijdou ke slovu spíš železa. Ale takové to hřiště bylo vždycky.“

Dejme tomu, ale faktem je, že podle řady pozorovatelů je teď na hřišti kostřava hustší a fairwaye užší než v minulých letech. A těmi pozorovateli myslíme třeba i McDowella, jednoho ze zástupců kapitána Bjørna. Ten přiznal: „Vždycky se snažíme, aby bylo hřiště spíš náročnější a užší a aby greeny nebyly zas až tak rychlé. Vyhovuje to spíš našim hráčům než jejich? To si pište.“

Tím nechceme říct, že Bjørn lhal, ale řekněme, že Evropané trochu blufují. Nebuďte překvapení, když bude rough hustší a fairwaye užší, až Jim Furyk se svými chlapci dorazí.

 

VELKOU ROLI SEHRAJE VODA

6 Hned na deseti jamkách hřiště Albatros vstupuje aspoň částečně do hry voda. Z toho šest jich je na druhé devítce. Na 15., 16. i 18 jamce číhá voda hned u greenu, aby pohltila nepřesné přihrávky. To může sehrát roli zejména při foursomech: Golfisté, kteří budou hrát z týčka na lichých jamkách, si budou muset poradit s náročnou příhrou na green osmnáctky, přičemž to zřejmě bude jejich první přihrávka od 12. jamky.

 

POŘADÍ JAMEK SE PRO
RYDER CUP NEZMĚNÍ

7 V poslední době bývá zvykem změnit pro týmová utkání pořadí jamek tak, aby se závěrečné jamky dostaly do hry i v zápasech, které skončí předčasně. Byl to i případ hřišť Harding Park nebo Robert Trent Jones Golf Club při utkáních Presidents Cup a také Hazeltine National. Ale letos to neplatí – golfisté budou hrát jamky ve stejném pořadí, jaké se používá při French Open.

 

HŘIŠTĚ ČEKÁ PO RYDER CUPU
I DALŠÍ VELKÁ AKCE

8 V roce 2024 bude Paříž pořádat olympiádu a právě na Le Golf National se bude konat olympijský golfový turnaj mužů i žen.

 

FRANCOUZI SE NA RYDER CUP
TĚŠÍ (I KDYŽ SE TVRDÍ OPAK)

9 Michael Lorenzo-Vera, 33letý francouzský golfista, který hraje na European Tour, překvapil golfový svět, když letos v létě otevřeně mluvil o přípravách Ryder Cupu v jeho vlasti. Novinám The New York Times tvrdil, že fanoušky akce nijak zvlášť nezajímá a že golf má ve Francii negativní reputaci, která může Ryder Cup poznamenat.

Není překvapivé, že organizátoři tyto výroky hned popřeli. CEO European Tour Keith Pelley uvedl, že už v červnu bylo prodáno 43 procent z 51 000 lístků na každý den Ryder Cupu. V roce 2014, kdy se utkání konalo ve skotském Gleneagles, to bylo jen 37 procent.

Pelley prohlásil: „Podpora Francouzů pro Ryder Cup je úžasná, počínaje vládou a Francouzskou golfovou federací a konče fanoušky. A tahle čísla to dokládají.“

Francouzská golfová federace uvádí, že pořadatelství Ryder Cupu vyvolalo v zemi vlnu zájmu o golf. Federace se v rámci přidělení zavázala, že vybuduje 100 krátkých tréninkových hřišť po celé zemi. Skoro všechna už jsou dokončená a podle federace přibylo ve Francii 30 000 nových golfistů, což je při celkovém počtu 410 000 nezanedbatelné číslo.

Armitage to komentuje: „Věříme, že Ryder Cup může mít na golf ve Francii trvalý pozitivní dopad, ať už bude probíhat jakkoli.“

Golfoví fanoušci z celého světa pochopitelně doufají, že bude probíhat dramaticky.

CELÝ ČLÁNEK naleznete v novém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 6. ZÁŘÍ 2018