Woods dělí vedení se světovou jedničkou Rosem

PGA TOUR
Woods dělí vedení se světovou jedničkou Rosem

Před dvěma týdny se i přes porážku v play-off poprvé v životě dostal na pozici nejlepšího golfisty světa a teď Justin Rose svůj trůn brání nejlépe jak může – útokem. Na Tour Championship se ve druhém kole posunul do průběžného vedení se skóre -7. A v sobotu se potká v jednom flightu s Tigerem Woodsem, se kterým finálový turnaj sezony PGA Tour vede.


Žezlo krále světového pořadí je ve správných rukách. Justin Rose se nové situace ve své dvacetileté kariéře nezalekl a dál předvádí skvělý golf. Jako už řadu let. Angličan je právem považován za jednoho z nejvyrovnanějších hráčů na světě, ve své hře nemá žádnou výraznou slabinu a celkem pravidelně na turnajích PGA Tour atakuje nejvyšší příčky. 

Výjimkou není ani letošní Tour Championship v Atlantě. Po dvou druhých místech na Dell Technologies Championship a BMW Championship si brousí zuby na turnajový titul ve velkém finále v East Lake, kde by mohl stylově zakončit individuální sezonu na pozici světové jedničky a s bonusem 10 milionů dolarů za vítězství ve FedEx Cupu.

V polovině turnaje je na velmi dobré cestě. Po úvodních 66 ranách (-4) ve čtvrtek přidal v pátek 67 (-3). A to „vyfasoval“ jeden z nejhorších flightů, které byly k mání. Ne kvůli spoluhráči Gary Woodlandovi, ale kvůli flightu Tigera Woodse, který vyrazil na hřiště hned za Rosem a kterého doprovázelo znovu největší množství diváků. A ti mnohdy neberou ohled na ostatní hráče, utíkají ke greenu, aby viděli úder bývalé jedničky, jásají. Prostě šrumec. Pro Rose nic záviděníhodného.

„Lidi jsou nadšení, že ho můžou vidět znovu v top formě. Bude docela zábava si s ním opět zahrát. Hrál jsem s ním letos v Bay Hill a užíval jsem si to,“ těší se na další přímý souboj s Woodsem Rose, ale zároveň přiznává, že se soustředí na víc než jen na hraní se svým dlouholetým soupeřem. „Jsem v pozici, kdy můžu ten turnaj vyhrát,“ dodává.

Tiger Woods si prohlíží birdie kartu hřiště, na obalu znak univerzity Stanford (Foto: Profimedia) 

Tiger Woods má za sebou daleko těžší kolo než v samotném úvodu turnaje. Fairwaye ranami z odpaliště příliš nezasahoval a z hustého roughu měl potíže dostat míček blízko jamkám. Koneckonců sám Woods popsal své kolo jako velký boj. „Netrefoval jsem to moc dobře, neměl jsem takovou lehkost jako včera, což bylo evidentně vidět,“ řekl Woods.

Jenže i přes horší kvalitu ran se v průběhu kola stále držel na špici, kde se jiní nedokázali zachránit, tam Tiger vykouzlil par. Na druhé devítce navíc proměňoval středně dlouhé putty a po patnácti jamkách už byl na celkovém skóre -8. Až na šestnáctce ztratil dvě rány po double bogey. Jeden úder zpět si vzal na pětiparové osmnáctce.

Na konci kola pak ocenil velkou podporu fanoušků. „Dlouho jsem byl mimo, letos se vrátil. A tenhle turnaj jsem nehrál pět let. Několik lidí už mi říkalo, že tu pět let nebyli. Je od nich hezké, že mi takhle fandí,“ oceňuje přízeň věrných fandů Woods. 

Víkend v East Lake ale zdaleka nebude jen o Woodsovi s Rosem, vedoucí dvojice má v patách Roryho McIlroye – ztrácí dva údery. Další tři rány zpět je například Justin Thomas nebo Jon Rahm, čtyři zpátky Rickie Fowler. 

LEADERBOARD