Návrat krále dokonán. Tiger Woods vyhrál Tour Championship

PGA TOUR
Návrat krále dokonán. Tiger Woods vyhrál Tour Championship

Je zpátky. Zpátky mezi vítězi PGA Tour. Bývalý král golfu Tiger Woods v neděli vyhrál Tour Championship a celkový počet vítězství na nejlepším okruhu světa zaokrouhlil už na osmdesát. V pořadí FedEx Cupu obsadil druhou příčku za Justinem Rosem, který slavil bonus 10 milionů dolarů.


 Svět golfu zažil po čase znovu něco, na co se bude dlouho vzpomínat. Tiger Woods kráčející fairwayí osmnácté jamky a za ním armáda burácejících fanoušků. Div, že svého miláčka neušlapali. Takovou sílu má jen jeden muž ve světovém golfu. A je jím právě Tiger.

V typickém červeném tričku a s rukama nad hlavou po posledním puttu turnaje si mohla bývalá světová jednička znovu užít dlouhou chvíli slávy, která potrvá ještě pěkně dlouho. Tenhle triumf bude mít totiž ještě velké dozvuky. Jde bez pochyby o jedno z největších vítězství Woodse a o jeden z nejsilnějších okamžiku v celém golfu.

Čtrnácti tituly na majorech a devětasedmdesáti vítězstvími na PGA Tour se Woods nesmazatelně zapsal mezi golfové legendy, ale jeho vítězství s pořadovým číslem osmdesát zaslouží možná ještě o něco větší uznání. Dvaačtyřicetiletý Američan si prošel těžkým obdobím. Zraněná záda mu dlouho nedovolila hrát na nejvyšší úrovni. Spekulovalo se o konci kariéry.

Ale Woods vstal z mrtvých. Po poslední operaci zad a následné rekonvalescenci se pomalu zapojoval do tréninkového procesu a ohlásil návrat ke golfu. Ten v průběhu roku gradoval poté, co Woods atakoval nejvyšší příčky na The Open Championship a PGA Championship. A po dalších slibných umístěních zpečetil návrat do světové špičky na vyvrcholení sezony v Atlantě. 

Jako jediný hráč třicetičlenného startovního pole dohrál s dvouciferným skóre pod par, dvakrát během turnaje zahrál 65 ran, jednou 68 a ve finálovém kole si s klidem hlídal náskok na čele. Až v samotném závěru dolehla tíha okamžiku i na něj, ale dokázal se s ní porvat statečně a nečekanou zápletku už nepřipustil.

„Nemůžu uvěřit, že jsem to dokázal. Mnohokrát jsem během roku říkal, že netuším, jestli k něčemu takovému může ještě někdy dojít. Jestli budu schopný poskládat švih dohromady. Být schopný hrát a rvát se o vítězství ještě letos? Tomu říkám návrat,“ řekl Woods a potlačoval slzy při předávání trofeje pro vítěze. 

 

Tiger Woods s trofejí pro vítěze Tour Championship (Foto: Profimedia)

Lepší finále sezony si fandové golfu nemohli přát. Dav příznivců Tigera Woodse doslova hnal svého hrdinu k vítězství, organizátorům se situace trochu začala vymykat kontrole, nastalo skutečné davové šílenství, kterému na osmnáctce stěží unikal Tigerův parťák ve finálovém flightu Rory McIlroy. 

„Já jsem utíkat nechtěl,“ smál se Woods. Jemu přišlo k osmnáctému greenu pogratulovat i několik kamarádů z řad hráčů – Zach Johnson, Rickie Fowler, Justin Thomas. „Vědí, čím jsem si musel projít. Vidět je tam bylo speciální,“ přiznal Woods. 

Tiger Woods se vítězstvím přiblížil rekordu Sama Sneada v počtu vítězství na PGA Tour. S osmdesáti tituly mu na něj chybí už jen dvě turnajová vítězství. Z East Lake si odvezl kromě trofeje také 1, 62 milionů dolarů a také bonus 3 milionů dolarů za druhé místo ve FedEx Cupu. Ve světovém pořadí vystoupal už na 13. místo. Triumfu se dočkal po pěti letech, přesněji po 1876 dnech.

Rose vyhrál FedEx Cup

Justin Rose je novým šampiónem FedEx Cupu (Foto: Profimedia)

Celosezónní závod o 10 milionů dolarů má prvního anglického vítěze. V neděli se jím stal Justin Rose. I když si cestu k pohádkové odměně ve finále výrazně zkomplikoval. Svou výhru musel stvrdit až berdíkem na poslední jamce turnaje. Kdyby birdie nezahrál, Woods by slavil dvojnásobné vítězství. 

„Snažil jsem se udělat maximum pro vítězství v turnaji, abych si mohl vychutnat dvojitý jackpot. Posledních pět šest jamek bylo o nervy. Po devítce jsem byl ve skvělé pozici, ale pak se začaly dít věci,“ narážel Rose na komplikace v závěru turnaje, který si způsoboval vlastními chybami.

Nakonec ale obrovský tlak ustál, zahrál klíčový drive na osmnácté jamce přesně na střed fairwaye, odkud se mu míček zakutálel až do roughu k vodě. A pak vytáhl další skvělou ránu, díky které mohl v klidu zahrát dva putty na vítězství.

„Důvod, kvůli kterému tu teď stojím jako nový šampión FedEx Cupu, je moje konzistentní hra. Mám na kontě několik vítězství na PGA Tour včetně dvou z této sezóny a v playoffs FedEx Cupu jsem uhrál třikrát top 5.“

Rose se v neděli stal jedním z nejúspěšnějších golfistů světa. V golfu totiž dosáhl už takřka na všechny mety. „Jako kluk jsem si chtěl říkat major šampión, to bylo pro mě nejdůležitější,“ odpověděl Rose na otázku, co považuje za největší úspěch své kariéry. „Olympijská medaile pro mě byla důležitá na základě reakcí lidí, post světové jedničky byl třetím dílkem do skládačky a teď mám i FedEx Cup. To je už čtvrtá struna kytary. Třeba ještě přidám pár strun a bude z toho harfa,“ žertoval nejlepší golfista světa Rose.

LEADERBOARD

SESTŘIH 4. KOLA TIGERA WOODSE

SESTŘIH 4. KOLA TOUR CHAMPIONSHIP