WOODSŮV šťastný rok řečí čísel

Tiger Woods
WOODSŮV šťastný rok řečí čísel

Je to vlastně takový golfový pohádkový příběh letošního roku. Na začátku byla naděje, že se bývalý král golfu po rocích zdravotního trápení a výsledkové blamáže vrací ke hře, které léta dominoval. A jak rok utíkal, tenhle příběh nabíral otáčky. Poprvé byl svět zeleného sportu u vytržení v březnu, kdy Tiger Woods poprvé vážně zaútočil na titul na Valspar Championship. Vítězství mu sice uniklo, ale druhé místo všechny jeho fandy namlsalo. Doslova golfové šílenství, tigermánie, říkejme tomu, jak chceme, naplno propuklo na majorech The Open a PGA Championship, kde Woods už jednou rukou sahal na patnáctou vítěznou trofej z turnajů velké čtyřky. I z těchto bojů vyšel 42letý navrátilec ke golfu naprázdno. Co by to ale bylo za pohádku, kdyby měla špatný konec? Tiger Woods na závěrečném turnaji FedEx Cupu Tour Championship svůj první titul sezóny přeci jen ukořistil. A svět golfu byl v tu chvíli zase o něco lepší. Jak šel rok Tigera Woodse řečí čísel?


25. 1. 2018 

Pro Tigera Woodse Den D. Na Torrey Pines vstupuje do prvního kola Farmers Insurance Open, jeho prvního oficiálního turnaje PGA Tour při návratu ke golfu po páté operaci zad. O den později prochází cutem přesně na ránu, aby o víkendu vydoloval konečné dělené 23. místo.  

72

Přesně tolik ostrých turnajových kol v letošní sezóně PGA Tour odehrál. Je to o pět kol více než nasbíral dohromady za předchozí čtyři roky. I s neoficiálním turnajem Hero World Challenge nastoupil k 19 turnajům, čímž vyrovnal počet startů z roku 2012 a vícekrát zasáhl do hry jen v letech 1997, 1998, 1999, 2000 a 2005. 

89%

Úspěšnost cutů. Woods neprošel z 18 oficiálních turnajů cutem pouze dvakrát – na Genesis Open a U.S. Open. V obou případech dohrál se skóre nad parem hřiště, což se mu stalo v sezóně už jen na dalších dvou turnajích. 

7

Tolikrát skončil 42letý Američan v top 10 na oficiálních podnicích PGA Tour. Z toho jednou si připsal vítězství, dvakrát byl druhý a celkově se umístil v top 25 ve 12 případech z celkových 18 startů.

1/4

Phil Mickelson a Tiger Woods se stali součástí týmu USA pro Ryder Cup (Foto: Profimedia)

Den po turnaji Dell Technologies Championship kapitán amerického týmu pro letošní Ryder Cup Jim Furyk oznamuje první tři jména ze čtyř, kterým udělí divokou kartu. Základní osmičku hráčů už má jistou a k nim přidává Brysona DeChambeaua, Phila Mickelsona a Tigera Woodse. Bývalá světová jednička Woods byl už dříve nominovám jako jeden z Furykových asistentů, ale na začátku roku Woods prohlásil, že by si rád Ryder Cup zahrál. Bez dobrých výsledků by se nad ním Furyk neslitoval, Woods si nominaci vybojoval skvělými výkony na hřišti a do utkání proti Evropě zasáhne poprvé po šesti letech. Vylepší svou bilanci 13 výher, 17 porážek a 3 remíz? Odpověď budeme znát už v neděli 30. září 2018. 

8 556 341 $

Letošní turnajové výdělky Tigera Woodse činí přes osm a půl milionu dolarů, což je v přepočtu 186 211 649 korun. Více než polovinu všech peněz z turnajových odměn získal na závěrečném turnaji PGA TOUR Tour Championship, kde získal kromě odměny za vítězství 1,62 milionu dolarů také bonus za druhé místo ve FedEx Cupu ve výši 3 milionů dolarů.  

-100

V součtu všech kol v sezóně dosáhl Tiger Woods na skóre -100. Nejhlouběji pod par se dostal na turnaji BMW Championship (-17), kde obsadil dělené 6. místo. Nejhorší pro něj byl z toho to hlediska major U.S. Open, kde neprošel cutem se skóre +10.

1876

Po tolika dnech se Woods znovu radoval z vítězství na PGA Tour. Naposledy triumfoval před pěti lety v srpnu na WGC Bridgestone Invitational.

13

Takové je Woodsovo aktuální postavení ve světovém žebříčku po vítězství na Tour Championship v Atlantě. Po neoficiálním turnaji Hero World CHallenge na konci roku 2017 mu patřilo 668. místo, do první stovky žebříčku proniknul po Masters, kde obsadil dělené 32. místo, pak až ne jeden turnaj nadále stoupal pořadím. Po šestém místě na The Open se na místo přesně kvalifikoval na turnaj WGC Bridgestone pro padesátku nejlepších hráčů světa. Mezi třicet nejlepších se dostal po druhém místě na majoru PGA Championship a těsně za top 10 se nachází nyní po triumfu na Tour Championship.

2 

Tiger Woods obsadil v konečném účtování FedEx Cupu druhé místo. Na závěrečném turnaji Playoffs byl blizoučko k celkovému vítězství. Jenže Justin Rose si závěrečným birdie vítězství v celosezónním závodě o 10 milionů dolarů pojistil. Druhým místem Woods vyrovnal úspěšnou sezonu 2013, kdy obsadil rovněž druhé místo. Jako jediný hráč dosud vyhrál FedEx Cup dvakrát, a to v letech 2007 a 2009.

1 

Premiérového vítězství se dočkal na Tour Championship pro třicet nejlepších hráčů FedEx Cupu v letošní sezóně. Už už se zdálo, že letos turnajové vítězství nezíská i přes výborné výkony v průběhu roku. V Atlantě ale předvedl dvě vynikající kola, k tomu další dvě solidní rundy, a zvítězil o dvě rány před Billym Horschelem.

Tiger Woods s trofejí pro vítěze Tour Championship (Foto: Profimedia)