Jste připraveni sledovat nejlepší Ryder Cup v historii?

Jste připraveni sledovat nejlepší Ryder Cup v historii?

Ve všem, k čemu se v životě rozhodneme, potřebujeme k dosažení toho nejlepšího vzor. Pro mnoho dětí, které se v České republice rozhodly pro hokej, byl na počátku inspirací Jaromír Jágr. Většina z nich musela v přímém přenosu sledovat jeho největší úspěchy proto, aby jim ukázal, jakou cestou se mají vydat a čeho v životě dosáhnout.


S golfem je to úplně stejné.

Sám nikdy nezapomenu na to úterní ráno na konci září roku 1997 na mém domovském hřišti v jihozápadní Francii v Golf de Chantago. Bylo to někdy kolem deváté hodiny dopoledne, kdy jsem si přišel před tréninkem na bar dát kávu. Asi to byla ta správná náhoda, že jsem se potkal se svým sousedem, místním novinářem Jacquesem – v té době psal jen o rugby a zrovna začínal koketovat s golfem. Podíval se na mne a majitele baru Pampiho a pronesl: „Zrovna jsem dostal tři lístky na nějakou událost ve Španělsku, na Ryder Cup… Co je to ksakru ten Ryder Cup?“

Málem se mi z toho šoku zastavilo srdce. Podíval jsem se na ty dva a musel jsem zakřičet: „A co kdybychom všichni tři hned sedli do auta a vydali se do Valderramy? Tam možná oba pochopíte, o jak velkou věc jde!“ V ten okamžik Pampi zavřel bar, zatelefonoval manželce, že se vrátí až za týden, a zmizel v kuchyni. Jacques a já jsme utíkali domů zabalit vše potřebné na cestu. O deset minut později už nás Pampi vyzvedával před domem a zamířili jsme na jih Španělska. Už cesta stála za to. Hodně jsme toho napovídali a já pro všechny na zadním sedadle připravoval sendviče.

Příští ráno jsme se pokusili objet dopravní zácpu a ze svého plánu vynechali hlavní parkoviště. Namluvili jsme dobrovolníkům, že na hřišti máme pronajatý dům, a před jednou z vil opravdu zaparkovali. Dál už jsme se vydali pěšky. Trocha francouzské improvizace a chytrosti. I když jsme se ze začátku ztratili, našli jsme ten správný plot, který šel přeskočit, a ocitli se na třetím odpališti. Přímo v centru dění, mezi tisíci diváky, kde zrovna Tiger Woods, Mark O’Meara, Fred Couples a Davis Love III odpalovali na fairway tréninkové míčky.

Od té chvíle jsme už hřiště neopustili a snažili se vidět každou ránu, která byla na celém turnaji zahrána. Až do neděle, kdy jsme se všemi dalšími Evropany mohli oslavit velké vítězství, v prudkém dešti na osmnáctém greenu, kdy jen o pár minut později zvedl Severiano Ballesteros nad hlavu vysněnou trofej.

Nezapomenutelný okamžik. Musím přiznat, že právě tento týden změnil můj život navždy. Od té chvíle jsem věděl, že cokoliv budu chtít v golfu udělat, budu to chtít udělat mezi nejlepšími hráči na světě. V té době mi bylo osmnáct let.

Ryder Cup pro Evropany znamená víc, než si kdo může vůbec představit. Je to příležitost, jak jednou za dva roky porazit Američany, nejlepší hráče na světě, a jako jeden tým.

Taneček José Maríi Olazábala v roce 1987 po prvním vítězství Evropy na americké půdě, neproměněný krátký putt Bernharda Langera v Kiawah Island v roce 1991, pláč Nicka Falda a Seva Ballesterose ve vzájemném objetí v roce 1995, proměněný dlouhý putt Justina Leonarda na 17. jamce v roce 1999, dojetí Darrena Clarka v roce 2006 poté, co vyhrál svůj zápas jen dva měsíce po úmrtí manželky, vítězný putt Martina Kaymera v Medinah v roce 2012… Na každém turnaji Ryder Cupu najdete nějaký moment, který pro hráče znamená vrchol kariéry a ovlivní naše životy.

Většina evropských hráčů sní o tom, že budou členy rydercupového týmu, více než o tom, že vyhrají major. A letošní rok by náš tým mohl být opravdu velmi silný.   

Musíme být silní, už jen proto, že Američané budou extrémně silní. Poté, co doma vyhráli minulý Ryder Cup, a po tom, jakým způsobem ovládli poslední Presidents Cup, mají – alespoň podle mého skromného názoru – nejlepší a nejsilnější tým v historii. Jordan Spieth a Patrick Reed se opět objeví společně a budou jako dvojice neporazitelní. A to si pak představte dvojice, jako jsou Rickie Fowler a Justin Thomas nebo Dustin Johnson a Brooks Koepka.

A pak tu máme hřiště Le Golf National nedaleko Paříže. Nemůže být lepší místo pro podobný podnik. Poslední čtyři jamky slibují velké drama a show. To vám mohu garantovat již teď. Hrál jsem tam nejen juniorské mistrovství Francie, ale jako caddie jsem byl na 15 z posledních 20 turnajů French Open na European Tour. Vím, o čem mluvím. Můžete vést o dvě čtyři jamky před koncem, a přesto svůj zápas prohrát. Na posledních jamkách je možné úplně všechno. 

Takže dobře se na víkendové zápasy připravte a naplňte ledničku oblíbenými nápoji a jídlem: Největší golfová show startuje co nevidět! A tohle by mohl být ten nejlepší Ryder Cup všech dob.

 

– BASILE DALBERTO 

Autor je profesionálním caddiem na okruhu PGA Tour a je spolupracovníkem magazínu Golf Digest C&S.