Pro tento týden jsem zase kapitán Amerika, provokuje Reed

Pro tento týden jsem zase kapitán Amerika, provokuje Reed

V týmu Spojených států amerických zastává roli provokatéra, darebáka, který každou chvílí leze evropským fanouškům na nervy. Je to jeho úkol. Libuje si v tom, když na něj lidé bučí, a to ho žene dopředu. I proto je v Ryder Cupu Patrick Reed tak úspěšný. Během dvou ročníků poznal hořkost porážky jen jednou, je americkým žolíkem, na nějž je zaručeně spoleh. Reedovo druhé já se s blížícími se boji proti Evropě znovu probouzí. „Pro tento týden jsem zase jen kapitán Amerika,“ škádlí Evropany.


„Představuji si, jak vás 7 tisíc lidí rozpálí hned na prvním týčku,“ popíchnul Reeda hned na úvod tiskové konference moderátor Michael Gibbons. „Proč jen sedm?“ odvětil záhy Reed. „Víc jich tam nedostanete?“ pokračoval s lišáckým úsměvem.

Obrovská konstrukce připomíná železné monstrum, na kterém se už v pátek bude mačkat 6 a půl tisíce lidí. A dalších pár stovek bude přítomno vedle odpališť. I tak psychicky nezlomný suverén jako Reed tuší, že první rána na jedničce bude o nervy. „Když jsem poprvé přišel na odpaliště, podíval jsem se vzhůru. A pak výš a ještě výš,“ líčí svůj první zážitek při pohledu na tribunu trčící do nebe. „Bude tam neuvěřitelná atmosféra.“

Bouřlivá atmosféra, ale vše v mezích slušnosti. Ostatně i to je důvod, proč se osmadvacetiletý Američan vždycky rád vrací do Evropy. „Vědí, kde je hranice a nejdou za ní. Umí si do vás rýpnout, ale všechno je ve zdvořilém duchu,“ váží si solidnosti fanoušků při tak vypjatém souboji, kterým Ryder Cup bezpochyby je. „Uvidíme, jestli mě zase vybučí,“ směje se Reed.

Evropské fanoušky si proti sobě „poštval“ už při svém debutu za americký tým v Gleneagles, kde diváky rozčiloval provokativními gesty. Mohl si to dovolit a taky si to náramně užíval. Vždyť ani jednou neprohrál, Spojeným státům přinesl tři a půl bodu ze čtyř možných. A svou zemi nezklamal ani o dva roky později doma v Hazeltine, kde z pěti zápasů vytěžil opět tři a půl bodu. Třešničkou na dortu pro něj i celý tým USA bylo vítězství v singlech nad Rorym McIlroyem, které si dodnes pamatují snad všichni.

Patrick Reed během tréninkového kola v Le Golf National ve Francii před vypuknutím Ryder Cupu (Foto: Profimedia)

Faktem ovšem je, že letos Patrick Reed nepřicestoval do Paříže v bůhvíjaké formě. Na posledním majoru PGA Championship neprošel cutem a v nadstavbové části sezony PGA Tour - Playoffs FedEx Cupu – také nikterak nezářil. Na posledním turnaji Tour Championship v Atlantě dokonce skončil mezi posledními.

To už je ale historie, která navíc před vypuknutím dlouho očekávané bitvy USA vs. Evropa nehraje žádnou významnou roli. Ryder Cup je specifická soutěž, kde aktuální forma nemusí znamenat vůbec nic. Reedovi jamkové zápasy prostě sedí. Důkazem budiž jeho bilance šesti výher a nula porážek během dvou let v univerzitních finále, které vedly k titulům v první divizi NCAA.

Letos si navíc dopřál pořádnou injekci sebevědomí, když opanoval slavné Masters. A po kapitánovi Amerika získal další nálepku – šampión Masters. „Myslím, že lidé se mě snaží naladit pro Ryder Cup, když na mě na turnajích pokřikují kapitáne Ameriko, teď slýchávám i oslovení Masters šampióne. To je úžasné. Ale buďte si jistí, že tenhle týden jsem zase jen kapitán Amerika,“ ujišťuje věčný provokatér.

Někdy se mu říká i evropský Poulter. Vysvětlovat, proč tomu tak je, snad ani není potřeba. Oba umí pro svůj tým dýchat, užívají si každý okamžik, při němž svého soka pošlou na dno psychických sil. A pak ještě níž, když poblázní fanoušky. O tom Ryder Cup je.

A třeba se na sebe oba za pár dní v Paříží narazí. Kdo ví? Vyloučené to není. „Bylo by to skvělé. Když se kouknu na oba týmy, z jakých hráčů jsou poskládané...bral bych kohokoliv. Všichni hrají vynikající golf. Já jsem typ hráče, který rád vyzývá ty nejlepší. A v neděli chci nastoupit proti jejich nejlepšímu hráči,“ dodává Reed. Kdo to bude? Zase Rory? Poulter? Nebo někdo jiný?