Jsou si souzení? Woods narazí na soupeře, na které nemá nejlepší vzpomínky

Jsou si souzení? Woods narazí na soupeře, na které nemá nejlepší vzpomínky

Nechodí spolu ti dva už i na pivo? Nejspíš ne. Ale klidně by mohli. Jen za letošní rok spolu Tiger Woods a Tommy Fleetwood strávili na golfu spoustu času. Hybatelé evropského a amerického golfu posledních měsíců na sebe narazí i v prvním hracím dni Ryder Cupu. A čerstvý vítěz osmdesátého titulu na PGA Tour už může oprašovat vzpomínky na Itala, se kterým prohrál boj o Claret jug na Carnoustie. Fanoušci golfu se mají na co těšit. Stejně jako u ostatních mačů Evropa vs. USA půjde o tvrdou řežbu.


Na velkolepém zahájení Ryder Cupu ve čtvrtek odpoledne oznámili kapitáni obou družstev dvojice, které se proti sobě postaví v pátek v ranních fourballech. „Patrick Reed a Tiger Woods,“ prozradil Jim Furyk jména posledního amerického tandemu. „Francesco Molinari a Tommy Fleetwood,“ odvětil lodivod Evropy Thomas Bjørn.

Pro Tigera Woodse není ani jeden z dvojice evropských hráčů neznámý. S Francescem Molinarim si zahrál už mnohokrát v historii. Úplně poprvé se ale potkali na Masters 2006, kde mladší z bratrů Molinariových nosil hole staršímu Edoardovi. O čtyři roky později potkal Ital slavného Američana na PGA Championship a ve stejném roce mu nestačil ani velmi dobrý výkon na strojově přesného Woodse v singlech při Ryder Cupu 2010, prohrál s ním 4&3.

O dva roky později zařídil pro Evropu Francesco Molinari proti Woodsovi půl bodu, čímž mohly vypuknout oslavy zázračného vítězství Evropy v Medinah. Letos se Woods potkal s Molinarim už na začátku roku na Farmers Insurance Open, později na svém turnaji Quicken Loans National, kde Tiger předával trofej do rukou Francesca. A naposledy se tihle dva střetli na The Open, kde Molinari Woodse ve finále přetlačil a získal svůj první major titul. 1:0 pro Evropu.

Francesco Molinari půlí bod s Tigerem Woodsem, Evropa vítězí v Ryder Cupu 2012 (Foto: Profimedia)

A pak je tu Tommy Fleetwood. S evropskou kometou posledních let si Woods zahrál letos třikrát. Poprvé na Masters, kde ani v jednom z úvodních kol svého anglického soka nepřekonal. Znovu se tihle dva potkali na prvním turnaji Playoffs FedEx Cupu, kde Fleetwood v minisouboji opět Woodse porazil. Zahrál 67 a 68, zatímco Woods dvakrát 71. Až na třetí pokus se zadařilo Tigerovi. Na Tour Championship v prvním kole Fleetwooda porazil, když zahrál 65 a Fleetwood 69. Čtrnáctinásobný major šampion se pak v neděli dočkal jubilejního 80. vítězství na PGA Tour. Ale stejně, v celkovém součtu letošních výsledků byl lepší Fleetwood. 2:0 pro Evropu. 

Ryder Cup je ovšem jiná soutěž. A Tiger bude mít po svém boku Patricka Reeda, který se pro Ryder Cup narodil. Půjde o fantastický souboj. Už jen proto, že všichni hráči z čtveřice Woods-Reed-Molinari-Fleetwood patří k vynkijacím hráčům při hře v poli. A hřiště Le Golf National je podle mnohých hřištěm jako dělané pro tento typ hráčů. 

„Tommy a Francesco jsou jedni z nejlepších ball-strikerů na Tour. A tohle je hřiště ball-strikerů. Na zítřek je předpovídaný vítr, takže bude velkou výzvou držet míč ve hře,“ prozradil před začátkem mače Woods. 

A jak se bývalý král golfu těší na premiérovou souhru s Patrickem Reedem? „Bude to pro nás pro oba zábava. Půjdeme proti dvěma vynikajícím soupeřům. Francesco je šampionem The Open, Tommy hrál extrémně dobře a konzistentně celý rok. Těšíme se na to,“ řekl Woods.

„Nemůže být nic lepšího než si ve svém první Ryder Cupu zahrát hned proti Tigerovi. Toho chlapa zbožňuju a v golfu je fakt dobrý. Všichni sledují jeho návrat, ale my si budeme hrát svoji hru a snad to bude na konci stačit,“ komentoval nováček v týmu Evropy Tommy Fleetwood.