Dokonalý obrat. Evropa po prvním dni vede Ryder Cup

Dokonalý obrat. Evropa po prvním dni vede Ryder Cup

První den Ryder Cupu v Paříži patřil Evropanům. A to především díky odpoledním foursomům, po kterých hráči kapitána Thomase Bjørna otočili nepříznivý vývoj po ranních fourballech. Evropané odpoledne nepovolili Američanům ani bod a před sobotními zápasy se ujali vedení 5:3.


Hráči Spojených států amerických vykročili za přerušením černé série porážek na evropském kontinentu, která trvá už 25 let, skvěle. Dopoledne se ujali vedení 3:1, přestože většinu utkání neměli ve své moci. Pouze Jordan Spieth s Justinem Thomasem kráčeli k vítězství od začátku.

Ostatní mače se rozhodovaly na posledních jamkách. A pro Evropu nedopadly příliš dobře. Závěr zvládla jen dvojice Francesco Molinari s Tommy Fleetwoodem, kteří si smlsli na Tigeru Woodsovi s Patrickem Reedem a vyhráli 3&1. Justin Rose společně s Jonem Rahmem nepustili celý průběh utkání do vedení Brookse Koepku s Tony Finauem, závěr jim ale nevyšel a na osmnáctce svůj mač prohráli. Dobrou formu ráno nenašel ani Rory McIlroy a spolu s Thorbjornem Olesenem prohráli 4&2 proti Dustinu Johnsonovi a Rickie Fowlerovi. 

Výsledky po ranních fourballech (3:1 USA)

Justin Rose, Jon Rahm vs. Tony Finau, Brooks Koepka 1 up USA

Rory McIlroy, Thorbjorn Olesen vs. Dustin Johnson, Rickie Fowler 4&2 USA

Paul Casey, Tyrrell Hatton vs. Justin Thomas, Jordan Spieth 1 up USA

Francesco Molinari, Tommy Fleetwood vs. Tiger Woods, Patrick Reed 3&1 Evropa

 

Odpoledne kapitán Evropy výrazně promíchal sestavou, poslal do hry Henrika Stensona, Sergia Garcíu, Iana Poultera. A ti se svému šéfovi odvděčili třemi body. Vítězná dvojka z ranního fourballů zůstala nezměněná a i odpoledne neměla ve foursomu problém - Fleetwood s Molinarim vyhráli nad Thomasem se Spiethem 5&4.

Zřejmě nejkontroverznější volba kapitán Bjørna, to bylo udělení divoké karty Sergiu Garcíovi. Jenže...zkušený Španěl se účastní už devátého Ryder Cupu a právě ve foursomu, do kterého byl nasazen i v pátek s Alexem Norenem, se mu nesmírně daří. Po jasném vítězství nad Philem Mickelsonem a Brysonem DeChambeauem zlepšil svou historickou bilanci ve foursomech na deset výher, tři porážky a tři remízy. Navíc k překonání Nicka Falda, nejúspěšnějšího Evropana v celkovém počtu bodů, mu chybí už jen dva body. 

Výsledky odpoledních foursomů (4:0 Evropa)

Henrik Stenson, Justin Rose vs. Dustin Johnson, Rickie Fowler 3&2 Evropa

Ian Poulter, Rory McIlroy vs. Bubba Watson, Webb Simpson 4&2 Evropa

Sergio García, Alex Noren vs. Bryson DeChambeau, Phil Mickelson 5&4 Evropa

Francesco Molinari, Tommy Fleetwood vs. Justin Thomas, Jordan Spieth 5&4 Evropa

Sergio García se raduje s Alexem Norenem z vítězství ve fourballu (Foto: Profimedia)

Průběžný výsledek po prvním dni Ryder Cupu

Evropa vs. USA 5:3

Tiger Woods si připsal porážku ve fourballu, odpoledne ho kapitán Furyk nechal odpočívat na lavičce (Foto: Profimedia)


Justin Thomas a Jordan Spieth vyhráli ve fourballu, ale bod ztratili ve foursomu (Foto: Profimedia)