Evropa vyhrála Ryder Cup. Čekání Američanů na venkovní triumf trvá

Evropa vyhrála Ryder Cup. Čekání Američanů na venkovní triumf trvá

Dvaačtyřicátý ročník Ryder Cupu skončil vítězstvím Evropy. Hráči kapitána Thomase Bjørna porazili Američany ve Francii velkým rozdílem 17,5:10,5 a pohár Samuela Rydera přes oceán neodcestuje. Prokletí Američanů na starém kontinentu trvá, Evropany neporazili venku už 25 let a další šanci na zlomení černé série budou mít znovu až za čtyři roky.


Přitom americký tým pod vedením Jima Furyka vstoupil do letošního klání výborně, když se po pátečních fourballech ujal vedení 3:1. Pak ale dostal facku ve foursomech, které Evropané ovládli 4:0.

A od té doby Evropa už jen navyšovala náskok, který si v nedělních singlech zkušeně pohlídala. Američané sice zahrozili, když z prvních pěti singlů vytěžili 3,5 bodu a celkové skóre se přeci jen začalo srovnávat. Jenže pak přišla další vlna bodů pro „modré“, na níž už Američané nemohli zareagovat.

Tým Thomase Bjørna, poskládaný ze zkušených hráčů i dravého mládí, táhl za jeden provaz. Všech dvanáct hráčů přispělo do celkového součtu alespoň jedním bodem, což se v žádném případě nedá říct o amerických hráčích – Tiger Woods, Bryson DeChambeau, Phil Mickelson nepřispěli ani jedním bodem. 

Mužem číslo jedna letošního Ryder Cupu byl Francesco Molinari. Ital nastoupil k pěti utkáním, ve třech se postavil s Tommy Fleetwoodem Tigeru Woodsovi a všechny zápasy vyhrál. Sergio García, o jehož zvolení do týmu se hodně diskutovalo, se Bjørnovi odvděčil jedním z klíčových bodů v singlu proti Rickie Fowlerovi. Navíc v historické tabulce vystřídal Nicka Falda na první pozici v součtu bodů v Ryder Cupu.

García nebyl jediným Evropanem, který slavil sladké vítězství v nedělních singlech. Jak je důležité míti Iana Poultera v družstvu, se ukázalo právě při závěrečných dvouhrách. Zkušený Angličan si vyšlápnul na světovou jedničku Dustina Johnsona a v singlech si vylepšil už tak fantastickou bilanci – pět výher, jedna remíza, žádná porážka.

Evropané vyhráli Ryder Cup podeváté z posledních dvanácti ročníků, třikrát vyhráli ve Spojených státech amerických, čtyřikrát v Evropě.

Evropský kapitán Bjørn chrlil slova chvály na všechny své svěřence. Dokonale mu vyšel tah se čtyřmi divokými kartami pro zkušené Poultera, Stensona, Caseyho a Garcíu. „Byli fantastičtí. Týmu dali zkušenosti a večer před singly se ujišťovali, že jsou všichni připravení na nedělní bitvu,“ řekl Bjorn. Dánský šéf evropského mužstva navíc v sázce slíbil, že pokud Evropané vyhrají, nechá si vytetovat na tělo vítězné skóre.

„To bylo to nejhorší rozhodnutí, které jsem tento týden udělal. (Tetování) půjde na místo, kde ho může vidět pouze moje žena Grace. Možná hráčům pošlu fotku,“ smál se Bjorn.

Ostře sledovaným mužem v Paříži byl tak jako ve Spojených státech Tiger Woods. Čekalo se, jestli své krajany strhne k jízdě za titulem. Zvláště po vítězství před týdnem v Atlantě. Ve čtyřhrách ale nenašel oporu ani v Patricku Reedovi ani v Brysonu DeChambeauovi a přestože podle svých slov nehrál špatně, čestný úspěch v podobě vítězství v singlu také nezaznamenal.

„Evropanům jsem odevzdal čtyři body. Jsem jedním z důvodů, proč jsme pohár ztratili. A to není vůbec legrace,“ smutněl osmdesátinásobný vítěz turnajů PGA Tour, který v Ryder Cupu nevylepšil průměrnou bilanci.