4 důvody amerického krachu v Ryder Cupu

4 důvody amerického krachu v Ryder Cupu

Na papíře budil americký tým před startem Ryder Cupu hrůzu. Světová jednička, celkem šest hráčů v elitní desítce světového pořadí, hvězdný Tiger Woods, rydercupový specialista Patrick Reed, ti všichni měli dotáhnout USA k titulu a přerušit nelichotivou sérii porážek v Evropě.  Místo toho ale v neděli přihlíželi, jak se jim pohár Samuela Ryder vzdaluje. Sen se rozplynul. Proč super družstvo USA v Paříži prohrálo? 


Týmová soudržnost

Evropa tvořila tým, Američané jen soubor individualit. Je to už takový kolorit bitev dvou protivníků z každé strany Atlantiku. Mluví se o tom, před každým Ryder Cupem a v případě porážky USA také po každém Ryder Cupu. Jak potlačit ego, zapomenout, že jsem nejlepší hráč světa, a bít se za tým, ne sám za sebe. Američané byli viditelně pod daleko větším tlakem. Obhajovali titul, navíc v Evropě, kde se jim soustavně nedaří, přivezli světovou jedničku a dalších pět hráčů z elitní desítky světového pořadí, hvězdného Tigera Woodse i Phila Mickelsona. Papírově měli být silnější, přesto si na Evropanech znovu vylámali zuby. Každý z dvanácti hráčů evropského týmu získal alespoň jeden bod, uvnitř týmu to žilo a třináctým hráčem byli fanoušci.

Tah s divokými kartami vyšel Bjørnovi

Zdálo se to jako pošetilost, alibismus, když dánský lodivod oznámil jména čtyř hráčů, kterým udělil divoké karty. Paul Casey, Henrik Stenson, Sergio García a Ian Poulter. Věkový průměr necelých 41 let a nepřesvědčivá forma těsně před začátkem Ryder Cupu, to byly hlavní argumenty kritiků volby dánského kapitána. Odpovědi přicházely po dobu tří hracích dnů. Casey ve dvojici s Tyrrellem Hattonem byli papírově možná nejzranitelnější evropskou dvojicí, přesto dokázali ze dvou zápasů získat jeden bod proti těžkým vahám Dustinu Johnsonovi a Rickie Fowlerovi. Casey pak v singlech vypůlil zápas s letos dvojnásobným major šampiónem Koepkou. Stenson nastoupil ke třem zápasům a všechny vyhrál, v singlech drtil Bubbu Watsona. Ian Poulter si v nedělních singlech vyšlápnul na světovou jedničku Dustina Johnsona a Sergio García ve dvojici s Alexem Norenem potupili Phila Mickelsona s Brysonem DeChambeauem, Španěl pak v singlech udolal houževnatého Fowlera.

Na druhé straně divoké karty Jima Furyka se nestaly esy z rukávu. Potěšil jen Tony Finau, který získal dva body ze tří zápasů. Woods, Mickelson a DeChambeau? Nula.

Domácí půda, hřiště

Jak důležité je pro Evropany domácí prostředí, se ukázalo už v předchozích ročnících Ryder Cupu. Američané marně 25 let dobývají horkou evropskou půdu. Fanoušci stáli jasně na straně Evropy, Američanům nepřipravili nepřátelskou atmosféru, bučením sice dávali najevo, komu rozhodně nefandí, ale zároveň neztráceli respekt k soupeři a nesnižovali se k vulgárním nadávkám, hulákáním při nápřazích soupeře a tak podobně.

Velkou výhodou navíc bylo i hřiště Albatross v Le Golf National. Jako by Američané podcenili přípravu, neprozkoumali dostatečně úskalí jamek. Jistě, většina z nich ještě před týdnem bojovala v Atlantě o velké peníze ve finále FedEx Cupu, ale když byla možnost hřiště otestovat v rámci HNA Open de France na přelomu června a července, z Američanům přijel pouze Justin Thomas. Během Ryder Cupu se tenhle hendikep zdál být jako rozhodující. V klíčových momentech Evropané zvládali posílat míčky na úzké fairwaye, zatímco Američané nikoliv. A s greeny se hráči USA také nesžili tak jako Evropané. 

Roztržení dvojky Reed/Spieth 

Patrick Reed a Jordan Spieth měli být nejobávanější dvojkou na straně USA. Jenže nebyli. Ani jednou si spolu totiž nezahráli. Přitom oslňovali v Gleneagles před čtyřmi roky i předloni v Hazeltine, když dokázali zastavit zkušenostmi nabité duo Rose/Stenson. Letos si však první účast v Ryder Cupu vysloužil Justin Thomas, velký kamarád Jordana Spietha. A i když Spieth ve cvičných kolech trénoval s Patrickem Reedem, v pátek ráno se objevil na startu s Justinem Thomasem. Na sociálních sítích posléze vyplulo, že Spieth s Reedem hrát nechtěl. Jak to bylo doopravdy, lze jen spekulovat. Jisté je jen to, že souhra Spieth/Thomas fungovala - tato dvojice vyhrál tři zápasy ze čtyř. Naopak Reed s Tigerem Woodsem prohrál oba zápasy.