NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 4. října

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 4. října

Letí to, letí 
J
e to skoro neuvěřitelné, ale Golf Digest už vychází po celém světě dlouhých 68 let. To už je pořádná dávka zkušeností na rozdávání a obchodní značka zasluhující respekt. Jeho česká a slovenská verze pak je na našem domácím trhu skromných (v porovnání s originálem) 15 let. Právě před těmi patnácti lety vyšlo vůbec první české vydání pod zvláštním názvem „GD – oficiální česká verze GolfDigest“. To bylo ještě v roce 2003, kdy bylo možné dělat si nárok na registraci slova. V tomto případě slova „golf“. Naštěstí pak zvítězil zdravý rozum a ochranná známka udělena nebyla. Z dnešního pohledu téměř groteskní, ale… I demokracie má svůj vývoj a na druhou stranu, co se tehdy zdálo nepředstavitelné, dnes možné je. Od roku 2004 tak mají čtenáři možnost číst magazín pod jeho pravým názvem, tedy Golf Digest s příponou C&S.


Kolik se za těch 68 let vystřídalo v americké verzi magazínu Golf Digest šéfredaktorů, přesně nevíme. V té české jich bylo šest, tedy stejný počet protagonistů jako v hlavní roli Jamese Bonda, a stejně tak jeden z nich hrál pouze v jediném dílu. Ti ostatní již na své pozici pobyli déle a mají za sebou pěkný kus dobře odvedené práce a vzpomínek (najdete je na straně 37). Nicméně tím nejdéle sloužícím šéfredaktorem na světě není Američan. Je to nesmírně sympatický Ir Linton Walsh, který se pod časopisy v irské verzi podepisuje už neskutečných 35 let. Vzdáleně připomíná Darrena Clarka a je to chlapík, který vás nikdy nenechá ve štychu a jeho názory bere vážně i vydavatel v New Yorku. (G)

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

 

JAKUB VORÁČEK
HANDICAP A SKÓRE? TO NEŘEŠÍM

DO SVÉ RODNÉ ZEMĚ SE JAKUB VORÁČEK vrací každý rok jen na skok. V létě po sezoně v NHL pomáhá v Čechách se svou sestrou lidem s roztroušenou sklerózou, a pokud máte štěstí, můžete ho potkat i na golfu. Léto je fuč, než bys řekl švec, a tradá zpátky za oceán, kde absolvuje přípravný kemp na novou sezonu. Ještě než ale nasedl do letadla, zastihli jsme ho na jeho nadačním turnaji na hřišti Panorama Kácov a probrali jsme řadu témat. A jeden z nejlepších současných českých hokejistů a velký sympaťák nám otevřeně odpovídal.

S JONÁŠEM MENCLEM

 

V KŮŽI JASONA DAYE
TO DOBRÉ, I TO HORŠÍ NA ŽIVOTĚ TOP HRÁČE

VE SVÝCH 30 LETECH MÁ JASON DAY ÚCTYHODNOU SBÍRKU ÚSPĚCHŮ: Během 11 let na PGA Tour vyhrál 12 turnajů, včetně jednoho majoru, byl na čas světovou jedničkou a čtyřikrát hrál Presidents Cup. A přesto tvrdí, že má na víc. Sešli jsme se s Dayem v jeho domovském resortu v Ohiu jménem Double Eagle Club, kde na tichém, zeleném předměstí Columbusu našel soukromé a neokázalé útočiště. Mluvil o promarněných příležitostech, o švihu LeBrona Jamese, o přátelství se svým idolem z dětství a dalším golfovým fanatikem Tigerem Woodsem, o spánkovém režimu ve stylu zombie a o tom, proč svému synu Dashovi koupil boxovací pytel.

S BRIANEM WACKEREM

 

JON RAHM
BERTE SI TA BIRDIE UŽ NA TÝČKU

OBČAS SE VYSKYTNOU I ČTYŘPARY, KDE DÁVÁ SMYSL HRÁT Z TÝČKA 3-DŘEVEM nebo železem, ale já na naprosté většině čtyřparů beru do ruky driver. Jsem s ním stejně nejvíc sžitý. Radši odpálím míček co nejdál a druhou ránu budu hrát wedgí (i kdyby to mělo být z roughu), než abych hrál z fairwaye, ale středním železem. Zdá se, že tahle strategie funguje: Jsem na PGA Tour druhý v průměrném počtu zahraných birdie (4,5 na kolo) a třetí ve statistice získaných úderů z týčka. Ke hře drivem přistupuju jednoduše. Při nápřahu se snažím nashromáždit energii a pak při prošvihu použít zemi k tomu, abych dal do úderu co nejvíc síly. Je to krátký a rychlý švih, při němž nechávám většinu práce na trupu a nohách, takže se toho nemůže moc pokazit. Jestli jste jako já a nejradši byste hráli driverem pořád – aby ne! –, mám pro vás pár tipů, jak si zjednodušit švih a udělat z něj hůl, která vám z celého bagu nejvíc pomůže stlačit skóre dolů.

– S RONEM KASPRISKEM

 

REVOLUCE NEDOSAŽITELNOSTI
HRÁČI NA TOUR SI UŽÍVAJÍ REKORDNÍ VZDÁLENOSTI. PROČ NE I VY?

NENÍ TO TAK DÁVNO, CO BY VÁM ZDOLÁNÍ MAGICKÉ HRANICE 300 YARDŮ (270 metrů), zaručilo vítězství v šampionátu o nejdelší drive, ale to se bavíme o době tak o jednu generaci zpátky. Dnes je tato meta běžnou délkou odpalů v profesionálním golfu. Ve skutečnosti jen na PGA Tour najdete nejméně 70 hráčů, jejichž průměr délky odpalů je alespoň těch vysněných 300 yardů. To je pětkrát více hráčů než před nějakými pěti lety. Čím to je?

S MIKEM STACHUROU

  

5MINUTOVÁ KLINIKA
VĚTRU NEPORUČÍME, ALE HRÁT V NĚM SE DÁ NAUČIT

PORUČÍME VĚTRU, DEŠTI. Tak zněl kdysi jeden z mnoha budovatelských sloganů. Nějak se to nepodařilo, a tak je vítr a déšť i v golfu normální součástí hry. Pro někoho více, pro jiného méně příjemnou realitou. A protože se blíží podzim a s ním i častější větrné dny, zaměříme se v dnešní lekci na to, jak hrát ve větru, jak si poradit s protivětrem, jak se s větrem nervat, jak ho naopak využít, či jak nenechat větrem ovlivnit svou psychiku.

S ALOISEM ŽATKULIAKEM

  

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

PŘEDSTAVUJEME

PATNÁCT LET
Oslovili jsme všech šest šéfredaktorů, kteří s českou verzí GD ušli menší či větší kus cesty, aby nám podali své osobní svědectví
S ANDREJEM HALADOU

JACKOVA MOUDROST
Slova žádného golfisty nemají takovou váhu jako ta, která pronese velký Jack Nicklaus

S MAXEM ADLEREM

DVA BAGY JE MINIMUM
Ředitel společnosti Jaguar a Land Rover Dieter Platzer golf zatím nehraje, ale vůči golfistům chová velký respekt
S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

HRAJTE CO NEJLÉPE

ONDŘEJ LIESER
Ta největší délka je pro mě sebedůvěra a o hře driverem se nepřemýšlí

SLAPY Č. 1
Jamka, na níž vám osobní strategii může měnit každá rána
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

PŘESNĚJŠÍ DRIVY?
Zírejte na míč – ne očima, ale lící hole
S DAVIDEM LEADBETTEREM

STRAŠIDELNÉ JAMKY
Proplujte jimi tím, že si vybudujete dočasnou amnézii
S FRANEM PIROZZOLEM

PROSTĚ & ČISTĚ
Proč moje technika funguje – i s holemi různých délek
S BRYSONEM DeCHAMBEAU

1484 SLOV
Jak zachránit ten par? Přistupujte k ranám kolem greenu promyšleně
S JUSTINEM ROSEM

DOBRÁ DRUHÁ
Moje užitečná rada, jak dostat do hry i tu další ránu, z fairwaye
S BROOKSEM KOEPKOU

GOLFOVÝ ŽIVOT

TOUR PRO V UTAJENÍ
Pokud máte v šatníku přes 300 zbytečných triček, je čas se o ně podělit
S MAXEM ADLEREM

BIRDIE Z POSILOVNY
Tři cviky, které udělají dobře vašemu tělu i vaší hře
S RONEM KASPRISKEM

FILIP MRŮZEK
Patřím k těm pocitovým hráčům, kteří se někdy oblékají podle nálady
S KLÁROU KUCHAŘOVOU

NÁVRAT KE KOŘENŮM
Golf si lze užít, i pokud ke hře použijete hole staré třeba sto let

S ALOISEM ŽATKULIAKEM

KASKÁDA
Na začátku to byl jen skromný sen, který skončil téměř pohádkově

BÝT S LIDMI JE FAJN
To, čemu se říkalo „honba za handicapem“, pomalu ustupuje

TOTÁLNÍ VÝPRODEJ
Pravidla šatny aneb Jak se chovat po dohrání kola
S BOBEM CARNEYEM

 

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH prvního podzimního čísla. 

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 4. října 2018

© 2018 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena