Slovensko bude reprezentovat Rory Sabbatini. Možná i na OH v Tokiu

Slovensko bude reprezentovat Rory Sabbatini. Možná i na OH v Tokiu

Aby se slovenská vlajka objevila ve výsledkové listině PGA Tour, o tom se mohlo našim východním sousedům ještě do nedávna jen zdát. Zrovna jako Čechům sen o vlajce české. Už brzy by mělo být všechno jinak. Slovenská golfová asociace totiž na páteční tiskové konferenci přišla se zprávou obřích rozměrů – Slovensko bude reprezentovat Jihoafričan Rory Sabbatini, šestinásobný vítěz na okruhu PGA Tour a bývalý hráč elitní desítky světového pořadí. V tuto chvíli se pro něj vyřizuje slovenské občanství, a pokud všechno dobře dopadne, mohl by reprezentovat Slovensko na olympijských hrách v Tokiu 2020.


Spojení jihoafrického golfisty se slovenským golfem pochopitelně není náhodné. Dvaačtyřicetiletý Sabbatini se před čtyřmi roky oženil se Slovenkou Martinou Štofaníkovou, Slovensko navštěvuje každým rokem a ke změně občanství ho dohnala i vidina účasti na olympijských hrách či světovém poháru. 

„Námluvy začaly už před rokem, zprvu byla jeho reakce neutrální, rozhodně tu myšlenku nezavrhnul,“ prozradil pro Golf Digest C&S Rastislav Antala, viceprezident Slovenské golfové asociace a jeden z hlavních iniciátorů Sabbatiniho přestupu k slovenským barvám. „Letos jsem se byl podívat na Honda Classic, právě tam už naše spolupráce začala nabírat reálné kontury,“ uvádí Antala zřejmě klíčový okamžik přesunu.

Definitivním razítkem se stalo oznámení na páteční tiskové konferenci Slovenské golfové asociace, že Rory Sabbatini by se měl stát občanem Slovenské republiky a tím pádem i jejím reprezentantem v golfu. „Tento týden donesl všechny potřebné papíry, které potřeboval k vyřízení občanství a pobytu. To už by teď měla být snad jen formalita, a brzy bychom se měli dočkat slovenské vlajky na PGA Tour. Už jsme je kontaktovali, aby u veškerých Roryho statistik a profilů uváděli slovenskou vlajku. Mám pocit, že na posledním turnaji už ho dokonce uvedli jako hráče Slovenska,“ řekl Antala. 

Kromě PGA Tour by se ale pod slovenskou vlajkou měl Sabbatini objevit i na dalších významných turnajích. „Stěžejní jsou olympijské hry, každý sní o tom hrát o medaili a Rory už před časem projevil velký zájem hrát na olympijských hrách.“ Za dva roky v Tokiu se pod pěti kruhy představí 60 golfistů podle světového žebříčku. Jednu zemi mohou ovšem reprezentovat maximálně čtyři hráči, tudíž z pořadí vypadne celá řada Američanů, Britů, Španělů a dalších národností. Proto by mohla přijít řada i na Sabbatiniho, který momentálně drží 163. pozici v oficiálním světovém žebříčku OWGR.

„Bude pro mě ctí reprezentovat Slovensko. Účast na olympiádě by byl pro mě obrovský zážitek. Taky bych chtěl pomoci slovenskému golfu získat pro tento sport více dětí a snad se nám tu podaří vychovat novou golfovou generaci,“ řekl Sabbatini.

Rory Sabbatini během RBC Canadian Open 2018 (Foto: Profimedia)

Další akcí, do které se může díky slovenskému občanství zatím stále ještě Jihoafričan zapojit, je světový pohár. „To je soutěž, které se účastní 28 národnostních dvojic. Už letos ho kontaktovali, jestli má občanství vyřízené a jestli nechce World Cup hrát. Škoda, že se administrativa nepodařila vyřídit, ale pořád můžeme doufat v příští ročník. Přínosem pro slovenský golf by ale bylo už jen to, že by k sobě měl ve World Cupu mladého slovenského profesionála,“ zdůrazňuje Antala. 

Druhý muž slovenského golfu vidí Sabbatiniho přínos slovenskému golfu jasně. „Děti potřebují mít vzory, bez nich si těžko hledají cestu ke sportu. Podívejte se, jakou saganomanii spustil Peter Sagan v cyklistice, my bychom byli nesmírně rádi, kdyby se něco podobného povedlo i Rorymu v golfu.“

Šestinásobný šampion PGA Tour tráví většinu času za oceánem, ale cestu na Slovensko si každým rokem najde. S velkou chutí si jezdí zahrát golf na Penati. Na PGA Tour se letos chce znovu probojovat mezi nejlepší. Před dvěma lety mu v tom zabránila i náročná operace transplantace meziobratlové ploténky.

Pokud Sabbatini ještě dokáže navázat na úspěšné období z let 2006 – 2007, kdy se také probojoval mezi deset nejlepších hráčů světa, má se slovenský golf na co těšit. V současnosti je nejlepším slovenským golfistou podle světového žebříčku Peter Valášek, který pendluje mezi Pro Golf Tour a Challenge Tour, ovšem bez výraznějšího úspěchu. Aktuálně mu patří až 1876. místo na světě. Sabbatini by mohl povědomí o golfu na Slovensku posunout minimálně o úroveň výš.

Slovenská golfová asociace v pátek na tiskové konferenci prezentovala Roryho Sabbatiniho jako slovenského reprezentanta (Foto: FB SKGA)

„Stále máme problém s rozvojem golfu, lidi ho berou jako sport buržoazie, neberou ho vážně. Když ale budeme mít hráče na PGA Tour, bude se na to veřejnost dívat úplně jinak. Zájem je už teď enormní, i dnes to bylo divoké. Nestíháme přijímat gratulace. Abych byl upřímný, ani jsem nečekal, že to bude mít takový ohlas. Rory byl všude. V hlavních zprávách i ve sportovních pořadech,“ těší Antalu. 

Pokud vše dopadne podle očekávání a Sabbatini se zanedlouho stane hráčem Slovenska, tak Martinu Štofaníkovou budou obletovat s poděkováním snad všichni slovenští fanoušci golfu. „Martina je skvělý člověk, ale myslím si, že žádnou odměnu očekávat nebude,“ směje se Rastislav Antala.