Ve stopách otce. Kevin Tway už je také vítězem na PGA Tour

PGA TOUR
Ve stopách otce. Kevin Tway už je také vítězem na PGA Tour

Příjmení Tway je na PGA Tour známou značkou, která po turnaji Safeway Open ještě posílí. Kevin Tway, syn osminásobného vítěze na nejprestižnějším mužském okruhu a bývalého šampióna PGA Championship Boba Twaye, uspěl v Napě v play-off a raduje se ze svého prvního titulu.


Třicetiletý Kevin byl dosud ve stínu svého úspěšnějšího otce, který v roce 1986 tak fenomenálně zvítězil na PGA Championship, kde porazil Grega Normana o dva údery a turnaj uzavřel ranou z bunkeru, po níž míček zapadl na dno jamky. Tehdy už slavil Bob své čtvrté vítězství v jednom roce a na konci sezóny byl vyhlášený hráčem roku.

Syn Kevin na chvíli vystoupil z otcova stínu až v Napě, kde se dočkal premiérového titulu na PGA Tour při svém jednadevadesátém startu a ve třiceti letech. Dosud bylo jeho nejlepším umístěním třetí místo.

„Myslím, že táta teď pláče. Je na mě hrdý. Byla to dlouhá cesta, na které se vyplatí tvrdě pracovat. Vždycky mi říkal, že mám talent, ale já mu až do teď nevěřil,“ řekl Kevin Tway.

Nejen v golfu bývá zvykem, že děti slavných sportovců se snaží jít ve stopách svých úspěšných rodičů. A mnohdy jablko skutečně nepadá daleko od stromu. Už jen to, že Kevin je stabilním členem PGA Tour, vypovídá o kvalitní práci otce Boba. V historii PGA Tour se 10 dvojic otec-syn radovalo z vítězství. Před rodinou Twayových to byly naposledy Stadlerovi – v roce 2014, když syn Kevin vyhrál Waste Management Open, a stal se tak vítězem na okruhu stejně jako jeho úspěšnější otec Craig před mnoha lety.  

Kevin Tway by ale teď neusínal s trofejí, nebýt pokaženého závěru turnaje Brandta Snedekera. Zkušený Američan vstupoval do finálového kola s náskokem tří ran a před posledními jedenácti jamkami vedl dokonce o pět. Jenže pak zahrál tři bogey v řadě v úvodu druhé devítky, z nichž už se nevzpamatoval, a nakonec musel absolvovat rozstřel. 

Do něho se dostal s Twayem a Ryanem Moorem. Zatímco Tway a Moore zahráli na první jamce play-off birdie, Snedeker pouze par, po němž přišel o možnost turnaj vyhrát. Až na třetí jamce rozehrávky zvítězil Tway po birdie na čtyřparové desítce.

„Úžasný pocit. Snažil jsem se jen hrát dobré rány a nemyslet na to, co by se mohlo stát. Zůstal jsem trpělivý a rozjel se v úplném závěru – vlastně jsem zahrál pět birdie v řadě (dvě ve finálovém kole, tři v rozehrávce). Nemám slov, jsem šťastný,“ zářil Tway.

Pocity velkého zklamání v sobě naopak netajil Snedeker. „V těžkých podmínkách jsem hrál dobře na první devítce, i na druhé jsem drivoval dobře, měl jsem spoustu šancí, ale hrál jsem mizerné rány železy, míče jsem posílal do míst, kam se nesmíte dostat. A ještě jsem neproměňoval putty,“ litoval devítinásobný vítěz PGA Tour. „Až na to budu za pár let vzpomínat, budu vědět, že tenhle titul jsem si nechal utéct.“

LEADERBOARD