Furyk o Ryder Cupu: Tiger byl vyždímaný, Reed věděl o rozdělení týdny dopředu

Furyk o Ryder Cupu: Tiger byl vyždímaný, Reed věděl o rozdělení týdny dopředu

Po porážce Spojených států amerických v Ryder Cupu se vyrojily nejen za oceánem diskuze, kdy, jak a proč došlo k odtržení úspěšné dvojice Patrick Reed/ Jordan Spieth, jestli skutečně došlo k roztržce mezi Brooksem Koepkou a Dustinem Johnsonem a na kolik tým USA doplatil na únavu Tigera Woodse. Týden po bitvě uvedl vše na pravou míru kapitán Jim Furyk.


Patrick Reed krátce po skončení Ryder Cupu poskytl rozhovor pro New York Times, ve kterém si rýpnul jak do kapitána Furyka, tak do Jordana Spietha, s nímž v minulosti sbíral pro americká družstva v týmových soutěžích jeden bod za druhým. V Paříži ale byla tahle dynamická dvojka od sebe odtržena. 

„Problém byl v tom, že Jordan se mnou hrát nechtěl,“ uvedl Reed. „Já s ním žádný problém nemám, když na to přijde, nedívám se na to, jestli si s někým nerozumím nebo jestli on si nerozumí se mnou, když je to v zájmu týmového úspěchu. Oba víme, jak toho druhého nakopnout, umíme spolu vyhrávat.“

Reed v kritice pokračoval a netajil se tím, že chvíli přemýšlel, jestli si nemá vzít slovo v šatně a neudělat v ní průvan jako před čtyřmi roky Phil Mickelson v Gleneagles. Načež se po chvilce pustil i do kapitána Furyka. „Pro někoho, kdo je v Ryder Cupu tak úspěšný jako já, není dobré, když ho posadíte na lavičku dvakrát,“ postěžoval si hráč, který si během klání s Evropou vysloužil díky svým až heroickým výkonům přezdívku kapitán Amerika. 

Patrick Reed (Foto: Profimedia)

Jenže podle vyjádření Jima Furyka byla Reedova slova nepochopitelná. Možná byla jen omluvou za zpackané zápasy s Evropany. „Tiger a Patrick věděli týdny dopředu, že budou hrát spolu,“ prozradil pro americký Golf Channel Jim Furyk. „Ve hře byla ještě možnost, že Tiger nastoupí s Justinem Thomasem a Patrick Reed s Jordanem Spiethem. Jednou jsem se ale rozhodl a o oni o tom věděli.“

Že byla atmosféra v týmu USA na bodu mrazu, přiživovaly i spekulace ohledně údajné roztržky mezi Brooksem Koepkou a Dustinem Johnsonem. Američané si měli vjet do vlasů už při cestě do Paříže, během bojů na hřišti evidentně šetřili úsměvy a na společné party po Ryder Cupu se k sobě příliš neměli.

Koepka pak jakékoliv neshody odmítal. Dustin je jedním z mých nejlepších kamarádů. Mluvili jsme spolu po telefonu v pondělí i v úterý, tak mi řekněte, jak jsme se mohli poprat? Nechápu. Lidé rádi vymýšlejí příběhy, není to poprvé, kdy vyšlo něco, co není pravda,“ obhajoval Koepka.

Brooks Koepka (Foto: Profimedia)

Jenže podle Furyka se věci měly trochu jinak. „Ať už nějaký spor začal nebo se prostě jen stal, byl velmi krátký. Ani jeden z nich si to nevzal osobně. Jsou jako bráchové, kteří se občas pohádají. Teď jsou si tak blízcí, že to nemohlo mít ani na jednoho velký vliv,“ neviděl problém v napjaté atmosféře mezi oběma americký lodivod.  

V americkém týmu se nesešlo více věcí najednou. Jednou z nich byla i únava Tigera Woodse po vyčerpávající sezóně zakončené vítězstvím v Atlantě na Tour Championship. „Vypadal vyždímaně, bez šťávy. Rozhodli jsme se nechat ho odpočinout v pátek odpoledne. V sobotu byl připravený a hrál dobře. Když jsem ho viděl, jak kontroluje své rány, jak nikdo v našem týmu, nemohl jsem ho nechat sedět na lavičce,“ vysvětloval Furyk.

Tiger Woods (Foto: Profimedia)