Koepka hráčem roku PGA Tour, Woods chybí v první pětce

PGA TOUR
Koepka hráčem roku PGA Tour, Woods chybí v první pětce

Žádné překvapení. Hráčem roku PGA Tour pro rok 2018 se stal Brooks Koepka. Šampión dvou majorů U.S. Open a PGA Championship z letošního roku získal prestižní trofej Jacka Nicklause dva týdny po jmenování hráčem roku PGA of America. Úspěšný rok návratu ke golfu oslazený vítězstvím na Tour Championship nestačil Tigeru Woodsovi k umístění mezi prvními pěti hráči.


Pro Brookse Koepku přitom sezóna nezačala šťastně. Kvůli zraněnému zápěstí nehrál čtyři měsíce, vynechal i Masters. Odpočatý, uzdravený se vrátil možná v ještě větší síle než v loňské sezóně, kdy poprvé triumfoval na majoru U.S. Open v Erin Hills. 

Jako by se vyžíval v náročných, někdy až brutálních podmínkách. Rok co rok se o U.S. Open mluví jako o tvrdém testu hráčských schopností, peklem pro hráče na letos ještě druhém majoru sezóny jsou šťavnaté roughy a ukrutná délka jamek. S tím vším si Koepka opakovaně umí poradit nejlépe. A jako první hráč obhájil titul na U.S. Open od Curtise Strange v roce 1989.

Svalnatý osmadvacetiletý Američan pak dokonale využil délku svých odpalů na PGA Championship v Bellerive. A z rovnováhy ho nevyvedl ani nedělní útok Tigera Woodse, Koepka působil jako stroj, který se nemůže zadrhnout. 

Skvostnou sezóna zakončil devátým místem v pořadí FedEx Cupu, ale hlavně třetím místem v oficiálním světovém žebříčku. Kromě dvou vítězství na majorech vyhrál ještě podnik japonské Golf Tour a čtyřikrát skončil v top 10 včetně dvou druhých míst na WGC HSBC Champions a Fort Worth Invitational. 

„Brooks přinesl na PGA Tour nový rozměr atletiky, a výsledky jsme viděli na majorech i ve FedEx Cupu. Těchto výkonů dosáhl i navzdory ztracenému času kvůli zranění na začátku roku. To je jen důkaz jeho pracovní vůle a vytrvalosti v průběhu celé sezóny,“ pochválil Koepku komisař PGA Tour Jay Monahan.

Na rozdíl od ocenění hráče roku PGA of America, kde se hráči hodnotí na základě bodového systému pro jednotlivé turnaje, si hráče roku PGA Tour volí sami hráči, pokud odehráli v sezóně alespoň 15 turnajů. Mezi finalisty ankety se objevili Bryson DeChambeau, Dustin Johnson, Francesco Molinari, Justin Rose a Justin Thomas. Tiger Woods v první pěticí chybí.