Q-School LPGA: Skvělá Spilková je blízko postupu. O ten bojuje i Váňová

Q-School LPGA: Skvělá Spilková je blízko postupu. O ten bojuje i Váňová

Třetí kolo kvalifikační školy LPGA výrazně napovědělo o šancích jednotlivých hráček probojovat se do závěrečné Q-series. Z českého pohledu se situace vyvíjí parádně pro Kláru Spilkovou, která aktuálně dělí čtvrté místo a už jen jedno dobré kolo ji dělí od postupu. Velmi dobrou šanci má nadále i Šideri Váňová, naopak Karolína Vlčková si letošní finále kvalifikace nezahraje.


Ve středu se lepší polovina hráčského pole vydala na hřiště Panther, s nímž všechny české hráčky v úterním druhém kole bojovaly a všechny nakonec zahrály nad par. Ve středu toto hřiště absolvovaly znovu Klára Spilková i Šideri Váňová.

A tentokrát to byla jiná písnička. Zejména u Spilkové. Ta sice jako v každém z předchozích kol zahájila den bogey na úvodní jamce, ale ztráta v počátku kola ji nezlomila. I když přidala další bogey na pětce, dokázala ho vymazat na čtyřparové šestce. Od té doby už neměla 23letá profesionálka problém, a stihla ještě zapsat čtyři birdie. Fantasticky jí vyšel závěr, kdy na posledních čtyřech jamkách zahrála trojici birdie v řadě. S průběžným skóre -6 jí patří dělená čtvrtá příčka. 

Parádně rozehrané třetí kolo měla i Šideri Váňová. Česká hráčka, která v posledních letech sbírá úspěchy v kvalifikačních školách (naposledy v Q-School Ladies European Tour), svými výkony potvrzuje, že pod tlakem hrát umí. Nadále předvádí konzistentní výkony, a ty jí zatím přinášejí velmi dobrou šanci na postup do finálové Q-Series. 

Po třetím kole dělí 33. místo, ztrácí pouze jednu ránu na elitní pětadvacítku hráček, která má jistotu postupu. Velmi pravděpodobně ale do Q-series postoupí i hráčky na dalších místech, neboť není naplněný limit 108 hráček pro finálovou fázi složenou ze dvou kvalifikačních turnajů. 

Tudíž by Váňové teoreticky stačilo udržet si současnou pozici. Váňovou bude ale mrzet středeční první devítka, na které zapsala tři rány nad par. Na své úvodní devítce, kterou byla devítka druhá, totiž zahrála tři pod par, a vytvořila si slušný polštář ran k dobru. O jejím letošním kvalifikačním osudu rozhodne závěrečném čtvrté kolo.

Ze hry o postup už je na 99% Karolína Vlčková. V kvalifikaci se jí nedaří. Pouze v prvním kole zahrála v paru, v úterý i ve středu hrála nad par, a k postupu už má hodně daleko. Se skóre +11 je prakticky bez šance.

LEADERBOARD