Spilková se kvalifikovala do Q-series LPGA, Váňové postup unikl

Spilková se kvalifikovala do Q-series LPGA, Váňové postup unikl

Nejúspěšnější česká golfistka Klára Spilková slaví pohodlný postup do závěrečného kvalifikačního dvouturnaje, ve kterém se pokusí získat kartu LPGA. Třiadvacetiletá profesionálka ve čtvrtek obsadila čtvrté místo ve druhé fázi kvalifikace. Šideri Váňová těsně neuspěla, Karolína Vlčková už do finálového kola nenastoupila.


Před závěrečným čtvrtým kolem v Plantation Golf & Country Clubu už bylo jasné, že o postup do Q-series se mohou poprat jen dvě české hráčky – Klára Spilková a Šideri Váňová. Karolíně Vlčkové turnaj nevyšel, jen v prvním kole zahrála v paru, v dalších dvou hrála nad par a se skóre +11 už neměla šanci postoupit dál. Finálové kolo nehrála.

Šideri Váňová se o postup rvala do posledního kola. Před ním držela skóre v paru, které, jak se později ukázalo, by na postup do Q-series stačilo. Od začátku druhé fáze bylo totiž jasné, že do Q-series postoupí více než nejlepších 25 hráček. A to kvůli malému počtu přihlášených hráček do Q-series, kterých zůstalo ve startovní listině po uzávěrce přihlašování 62. Proto mohly snít o postupu i hráčky za 25. místem pořadí.

Váňová rozehrála čtvrté kolo dobře. Už na třetí jamce svého kola, kterou byla jamka číslo 12, zapsala birdie. Jenže to bylo na dlouhou dobu, co se týče skórování, vše. Češka pak přidala čtyři bogey a až v samotném závěru připsala druhé birdie dne. Na zvrat už bylo pozdě, Váňová zahrála 74 a se skóre +2 zůstala dvě rány za postupem.  

Klára Spilková si naopak došla pro zcela klidný postup, když už v prvním kole atakovala po výsledku -4 nejvyšší příčky. Varování přišlo ve druhém kole, ve kterém zahrála dvě rány nad normu hřiště, a v následujících kolech tak znovu musela o postup tvrdě bojovat.

Třetí kolo ji mohlo znovu uklidnit. Zahrála opět čtyři pod par a vrátila se do první pětky pořadí. Umístění si pak držela i ve finálovém kole, kdy zahrála jednu pod par a s celkovým skóre -7 obsadila dělenou čtvrtou příčku.

„Ta hřiště na kvalifikaci mi sedí a dlouho jsem se těšila, že si tu po roce zase zahraju. Hrálo se mi moc dobře. Od prvního kola jsem nijak netlačila a napadala tam spousta birdie. Finále jsem si šla zahrát hlavně pro radost,“ řekla Klára Spilková.

Od středy 24. do soboty 27. října ji čeká první čtyřkolový turnaj Q-series na světově známém hřišti Pinehurst #6. Pak dostanou hráčky jeden den volna, po něm budou následovat pro-am a cvičné kolo a od středy 31. října do soboty 3. listopadu je čeká druhý a zároveň poslední čtyřkolový turnaj, tentokrát na hřišti Pinehurst #7.

Celkem jde tedy o 144 jamek, po nichž získá kartu na LPGA 2019 nejméně 45 hráček s nejnižším skóre (přesný počet bude teprve určen). Ostatní, které dokončí všechna kola, získají kartu na Symetra Tour 2019.

V Q-series půjde o tvrdou zkoušku psychické i fyzické odolnosti. Zúčastní se jí hráčky na 101. – 150. místě letošního ročníku LPGA, ale také hráčky na 11. – 30. místě letošní Symetra Tour, hráčky do 75. místa v ženském světovém pořadí a přihlásit se mohly také hráčky na 1. – 5. místě žebříčku GolfWeek z amerických univerzit.

Celkem 41 hráček postoupilo z druhé fáze do finálové Q-series a vytvořilo také finální hráčské pole o 103 hráčkách.

„Teď si dám den volna, přelétáme do Severní Karolíny. Už se těším na další část kvalifikace,“ dodala Klára Spilková před klíčovými osmi finálovými koly.

LEADERBOARD